Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (13/09)

Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας!

13 Σεπτεμβρίου 2021 07:58
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (13/09)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι κεντρικοί τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για σήμερα Δευτέρα 13/09! Tο Athensmagazine.gr σας φέρνει καθημερινά στο φως τα θέματα της ειδησεογραφίας, όπως αναδεικνύονται στον Ελληνικό Τύπο από την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN. Ενώ από σήμερα έρχεται μπλόκο στους ανεμβολίαστους με τα νέα μέτρα.

Σχολεία με... παρατράγουδα: Έπεσε η πλατφόρμα για τη σχολική κάρτα - Όλα τα μέτρα για την νέα χρονιά

Ακόμη δεν άνοιξαν τα σχολεία και τα... παρατράγουδα άρχισαν, αφού υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στην πλατφόρμα μέσω του gov.gr για τη σχολική κάρτα.

Αρκετοί πολίτες από αργά το βράδυ της Κυριακής 12 Σεπτεμβρίου διαμαρτύρονταν για προβλήματα στην πρόσβαση στην πλατφόρμα προκειμένου να δηλώσουν το αποτέλεσμα από το self testing. Μόλις λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων και με τους μαθητές να πρέπει να φέρουν μαζί τους τη «σχολική κάρτα», πολλοί γονείς μπήκαν το βράδυ της Κυριακής στο self-testing.gov.gr για να συμπληρώσουν τη φόρμα.

Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας, οι γονείς δεν μπορούσαν να συνδεθούν για την ταυτοποίηση των στοιχείων τους ή θα έπρεπε να αναμένουν αρκετά λεπτά της ώρας προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα για το self testing.

Όλα τα μέτρα για τα σχολεία

Το μεγάλο επιδημιολογικό «στοίχημα» του φθινοπώρου είναι το άνοιγμα των σχολείων, που προβλέπεται ότι θα… ταράξει, λελογισμένα εάν τηρηθούν όσα ισχύουν και αυξηθούν οι εμβολιασμοί, τη σημερινή πτωτική πορεία του τέταρτου κύματος, τη στιγμή που υπάρχει και το Plan B.

Υγειονομικές Αρχές και επιστήμονες είναι σε εγρήγορση για την αναμενόμενη, όπως υποστηρίζουν, αύξηση των κρουσμάτων στους ανηλίκους, με τα… δείγματα από την περίοδο του καλοκαιριού και την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» να μην είναι θετικά.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να πειστούν και να εμβολιαστούν οι έφηβοι 12 έως 17 ετών -έχει εμβολιαστεί περίπου το 20%- μέσα από ενημερωτικές καμπάνιες, κίνητρα, αλλά και, μεταξύ άλλων, την εμπλοκή των προσωπικών τους παιδιάτρων, ενώ αντίστοιχα προετοιμάζεται το ΕΣΥ για πιθανές αυξημένες ροές μικρών ασθενών στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα, τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα προβλέπουν ξεχωριστές ενέργειες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ανάλογα με το αν είναι εμβολιασμένοι:

  • Στην περίπτωση των μαθητών που είναι εμβολιασμένοι, θα προσέρχονται στο σχολείο με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους (ή το πιστοποιητικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου). Σε περίπτωση κρούσματος, θα υποβάλλονται σε δύο self tests σε διάστημα επτά ημερών.
  • Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς. Οι καθηγητές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσέρχονται με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid ή PCR) στο οποίο θα υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα.
  • Στην περίπτωση που ο μαθητής δεν είναι εμβολιασμένος σε Γυμνάσια και Λύκεια και όλοι οι μαθητές σε δημοτικά και νηπιαγωγεία θα προσέρχονται στο σχολείο με τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από self test. Οι μαθητές κάθε Τρίτη και Παρασκευή θα πρέπει να επιδεικνύουν τις βεβαιώσεις για τα δύο τεστ στα οποία θα υποβάλλονται κάθε εβδομάδα.
  • Σε περίπτωση που κρίνονται ως στενές επαφές κρούσματος θα υποβάλλονται σε διάστημα επτά ημερών σε δύο rapid tests, τα οποία θα προσφέρονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ, πέραν τον δύο self tests. Εφόσον κριθούν στενές επαφές τότε επιπλέον των δύο ανωτέρω rapid tests και των δύο self tests για την προσέλευση στο σχολείο, θα πρέπει την εβδομάδα εκείνη να κάνουν και 3 επιπλέον self tests τα οποία θα τους προμηθεύσει το σχολείο (τα σχολεία θα έχουν απόθεμα σε self tests για το σκοπό αυτό). Οι μαθητές αυτοί θα υποβληθούν σε καθημερινό έλεγχο για 7 ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
  • Σε περίπτωση που κάποιος χαρακτηριστεί ύποπτο κρούσμα, δεν προσέρχεται στο σχολείο, ενώ αν εμφανίσει εντός του σχολείου συμπτώματα απομακρύνεται άμεσα και δεν επανέρχεται μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος διαγνωστικού τεστ. Εκπαιδευτικός, ο οποίος θα οριστεί υπεύθυνος για τη διαχείριση Covid-19 του σχολείου, θα επικοινωνήσει με τις οικογένειες των μαθητών και θα φροντίσει για τον ενδελεχή καθαρισμό και την τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων, όπου κινήθηκε το κρούσμα.
  • Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι κάποιος είναι θετικός στον κορονοϊό επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων, χωρίς να απαιτείται διενέργεια νέου τεστ ή ιατρική βεβαίωση.
  • Το τμήμα κλείνει εφόσον έχει προσβληθεί το 50% + 1.
  • Κατά τη λειτουργία των σχολείων ισχύουν όλα τα μέτρα προφύλαξης που ίσχυαν και πέρσι, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τήρηση αποστάσεων και επαρκής και τακτικός αερισμός των χώρων.
  • Τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιείται μόνο σε περίπτωση αναστολής τμήματος ή εφόσον οι μαθητές κάτω των 12 ετών έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Για το μαθητή που είναι κρούσμα δεν προβλέπεται τηλεκπαίδευση.
  • Μαθητής που δεν θα προσέλθει στο σχολείο χωρίς να έχει προσβληθεί από τον ιό θα παίρνει απουσία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share