Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σεισμός: Νέες ισχυρές δονήσεις σε Βόλο και Άνδρο - Έντονη δραστηριότητα σε Αθήνα και Θήβα

Στον «χορό των Ρίχτερ»

12 Σεπτεμβρίου 2021 20:11
Σεισμός: Νέες ισχυρές δονήσεις σε Βόλο και Άνδρο - Έντονη δραστηριότητα σε Αθήνα και Θήβα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανησυχία στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας από τις συνεχόμενες δονήσεις της Κυριακής. «Τρόμαξαν» οι κάτοικοι της Αττικής από τον μεσημεριανό σεισμό που είχε επίκεντρο στην Κάτω Κηφισιά.

Για ένα ακόμα 24ωρο στον «χορό των Ρίχτερ» η Θήβα. Δυνατές δονήσεις σε Άνδρο και Βόλο.

Στις 13:08 της Κυριακής (12.09) η Αθήνα… κουνήθηκε για τα καλά, καθώς σημειώθηκε σεισμός 3,6 Ρίχτερ με επίκεντρο στην Κάτω Κηφισιά. Το εστιακό βάθος ήταν 14,5 χλμ και η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Σεισμός στην Αθήνα

Συνεχίστηκε η δραστηριότητα στην Αθήνα

Στις 14:10 σημειώθηκε ακόμα μια δόνηση σχεδόν στο ίδιο σημείο, αλλά αυτή τη φορά πολύ μικρότερης έντασης καθώς ο σεισμός ήταν 1,9 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 17 χλμ και δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Στις 16:21 σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός με το ίδιο, σχεδόν, επίκεντρο μεγέθους 1,1 της κλίμακας Ρίχτερ και με εστιακό βάθος 14,4χλμ.

Στον… χορό των Ρίχτερ η Θήβα για ένα ακόμα 24ωρο

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη Θήβα. Η ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται από συνεχόμενα χτυπήματα του «Εγκέλαδου» και αυτό συνεχίστηκε και την Κυριακή.

  • Στις 14:35 το μεσημέρι σημειώθηκε δόνηση 1,4 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10,7 χλμ..
  • Στις 14:55 σημειώθηκε μια ακόμα δόνηση 1,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 9,2 χλμ..
  • Στις 15:22 νέος σεισμός 1,4 Ρίχτερ με επίκεντρο πολύ κοντά στους προηγούμενους και με εστιακό βάθος 10 χλμ..
  • Στις 16:05 ένας ακόμα σεισμός, αυτή τη φορά 2 Ρίχτερ και με εστιακό βάθος 6,9 χλμ. έγινε πιο αισθητός.
  • Στις 17:55 σεισμός 2,5 Ρίχτερ και με εστιακό βάθος 5 χλμ. σημειώθηκε επίσης στην ίδια περιοχή.
  • Στις 19:13 καταγράφηκε δόνηση 2,4 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5 χλμ, μόλις 2 χλμ. βόρεια της Θήβας.

«Ταρακουνήθηκαν» Άνδρος και Βόλος

Εκτός της Αττικής και της Βοιωτίας, ισχυρές δονήσεις καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις 17:15 στην Άνδρο, όπου σημειώθηκε σεισμός 3,4 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χλμ με επίκεντρο 14 χλμ βορειοδυτικά της χώρας.

Ιδιαίτερα αισθητός ήταν ο σεισμός που έγινε και στον Βόλο λίγα λεπτά αργότερα. Συγκεκριμένα στις 17:55 σημειώθηκε δόνηση 3,6 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χλμ και επίκεντρο 10 χλμ νοτιανατολικά της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.

Σεισμός: Νέες ισχυρές δονήσεις σε Βόλο και Άνδρο - Έντονη δραστηριότητα σε Αθήνα και Θήβα

Σεισμός στην Αττική: Από εδώ προήλθε! Γιατί ήταν ιδιαίτερα αισθητός και έντονος; Αποκαλύψεις από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο

Ιδιαίτερα αισθητός και έντονος ήταν ο σεισμός στην Αττική σήμερα Κυριακή 12/9. Ο σεισμός έγινε λίγα λεπτά μετά τη 1 το μεσημέρι της Κυριακής και ταρακούνησε όλο το λεκανοπέδιο, αν και το μέγεθός του δεν ήταν μεγάλο.

Το επίκεντρο εντοπίζεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, στο νότιο ρήγμα. «Σεισμός αισθητός στην Αθήνα στις 13:08. Μέγεθος 3.7, επίκεντρο μεταξύ Ν.Ιωνίας και Αχαρνών. (Λύση από Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Πιθανώς προήλθε από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας. Λογικό να γίνει αισθητός σε πολλές περιοχές της Αθήνας και των προαστίων της. Μη ρωτάτε για τη συνέχεια, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε. Αλλά ΨΥΧΡΑΜΊΑ!!», ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σεισμός: Αυτά είναι τα ενεργά ρήγματα της Αττικής - Υπολογίζεται σεισμική δόνηση 6,5 Ρίχτερ!

Η χώρα μας έζησε ακόμη έναν μεγάλο σεισμό, εκείνον στην Ελασσόνα, ωστόσο η πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, η Αττική, είναι περιτριγυρισμένη από ενεργά ρήγματα που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να δώσουν πολλά Ρίχτερ!

Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει έναν μεγάλο αριθμό ενεργών ρηγμάτων, μικρού ή μέσου μεγέθους, τόσο στον αστικό ιστό της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, παρά το σχετικά μικρό μέγεθός τους και το μικρό σεισμικό δυναμικό τους- στην Αθήνα υπολογίζεται πιθανό μέγεθος σεισμού ως 6,2 ρίχτερ και στη Θεσσαλονίκη ως 6,5 ρίχτερ-, η εγγύτητά τους με τμήματα των πολεοδομικών συγκροτημάτων οδηγεί στην κατακόρυφη αύξηση της σεισμικής επικινδυνότητας.

Τα μικρά ρήγματα πλησίον των αστικών περιοχών έχουν αποκτήσει ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Αθήνας το 1999, ο οποίος προήλθε από την ενεργοποίηση του άγνωστου ως τότε νεοτεκτονικού ρήγματος της Νότιας Πάρνηθας- Φυλής.

Ενεργά ρήγματα της Αττικής

Οι μεγαλύτερες σεισμικές απειλές για το Λεκανοπέδιο

Ανατολικός Κορινθιακός έως Νότιο Ευβοϊκό

Η περιοχή από τον Ανατολικό Κορινθιακό, προς τη Θήβα, τον Αυλώνα μέχρι τον Ωρωπό φιλοξενεί ένα σύστημα ρηγμάτων που έχουν δώσει πολύνεκρους σεισμούς μεγέθους 6 – 6,5 ρίχτερ το 1858 και το 1914.

«Είναι μια μεγάλη ζώνη σαν δαχτυλίδι μήκους 60 χλμ. που περικυκλώνει την Αττική και συνιστά μόνιμη εστία κινδύνου», είχε δηλώσει στα «ΝΕΑ» ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ρήγματα Πεντέλης, Ραφήνας, Σπάτων

Είναι ρήγματα μέσα στην Αττική που έχουν εντοπιστεί σε παλαιότερες μελέτες, όμως κανείς δεν γνωρίζει το μήκος τους, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη δυναμικότητά τους, δηλαδή με το μέγεθος του σεισμού που μπορούν να παραγάγουν.

Σαρωνικός

«Τα ρήγματα του Σαρωνικού Κόλπου προκαλούν σεισμούς ενδιαμέσου βάθους, δηλαδή με εστίες σε βάθη τουλάχιστον 50 – 60 χιλιομέτρων και με μέγεθος που μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 6,5 ρίχτερ», λέει ο δρ. Παπαδόπουλος.

Ένας τέτοιος σεισμός, με επίκεντρο κάτω από τον Ακροκόρινθο, σημειώθηκε τον Αύγουστο του 1962, έγινε πολύ αισθητός στην Αττική και προκάλεσε μικρές βλάβες. Δεν είναι γνωστό τι συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει η επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου σήμερα που το Λεκανοπέδιο είναι δομημένο με άλλου τύπου κατασκευές.

Αταλάντη

Βρίσκεται σε ευθεία απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων από την Αθήνα, όμως το 1894 έδωσε δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 6,7 και 6,4 Ρίχτερ, με διαφορά μιας εβδομάδας προκαλώντας βλάβες σε Αθήνα και Πειραιά. Θα πρέπει να μελετηθούν οι συνέπειες στο κτιριακό απόθεμα του Λεκανοπεδίου από ενδεχόμενο σεισμό στην Αταλάντη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share