Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μίκης Θεοδωράκης: Με λουλούδια και μηνύματα το εννιαήμερο μνημόσυνο

Λιτή τελετή

12 Σεπτεμβρίου 2021 16:57
Μίκης Θεοδωράκης: Με λουλούδια και μηνύματα το εννιαήμερο μνημόσυνο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο μεγάλος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου και αφού πραγματοποιήθηκε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών καθώς και τελετή αποχαιρετισμού, αναπαύεται στην κρητική γη, στον Γαλατά Χανίων, το χωριό του, όπως επιθυμούσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το zarpanews, σε μια λιτή τελετή χωρίς πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκε το εννιαήμερο μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων.

Στο μνημόσυνο του αγαπητού μουσικοσυνθέτη και μεγάλου Έλληνα, έδωσαν το παρών εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, μέλη του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και φίλοι και άνθρωποι του κύκλου του.

Μίκης Θεοδωράκης: Με λουλούδια και μηνύματα το εννιαήμερο μνημόσυνο

Στον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη, υπάρχουν λουλούδια και μηνύματα ενώ τόσο σήμερα όσο και τις προηγούμενες ημέρες μετά την κηδεία, κόσμος επισκέφθηκε τον τάφο του για να τον αποχαιρετήσει.

Μίκης Θεοδωράκης: Γιατί ο Διονύσης Σαββόπουλος τον χαιρέτησε στρατιωτικά στη Μητρόπολη

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο στρατιωτικός χαιρετισμός του Διονύση Σαββόπουλου στο Μίκη Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια του τριήμερου λαϊκού προσκυνήματος στη Μητρόπολη Αθηνών.

Τις τελευταίες μέρες πλήθος κόσμου βρέθηκε στο παρεκκλήσι για να τιμήσει τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη που ταξίδεψε την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, άνθρωποι του μουσικού στερεώματος άφησαν ένα λουλούδι στο φέρετρό του, αλλά ο Διονύσης Σαββόπουλος επέλεξε έναν άλλο τρόπο. Τον συγκεκριμένο στρατιωτικό χαιρετισμό αιτιολόγησαν τα σωματεία «Άσμα, Μέτρον και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών».

Θεοδωράκης Σαββόπουλος

Με ανάρτησή τους στο Facebook αναφέρουν ότι ο Έλληνας συνθέτης και στιχουργός πάντα έκανε τη συγκεκριμένη κίνηση όταν συναντιόταν με τον Μίκη Θεοδωράκη, κάνοντας αναφορά στην ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών». Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Σε μια στιγμή μεγάλης συγκίνησης και θλίψης, που ενώνει όλο τον κόσμο του ελληνικού τραγουδιού, τη στιγμή της απώλειας του κορυφαίου μας Μίκη, αισθανόμαστε την ανάγκη να πούμε το εξής: χθες τα σωματεία των συνθετών και των τραγουδιστών απηύθυναν κάλεσμα στα μέλη τους για έναν ομαδικό αποχαιρετισμό στον μεγάλο συνθέτη. Αρκετοί από εμάς συγκεντρωθήκαμε στο Σύνταγμα, προχωρήσαμε προς τη Μητρόπολη και δώσαμε τον τελευταίο ασπασμό μαζί.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε από τους πρώτους ο Διονύσης Σαββόπουλος. Τυχαίνει να γνωρίζουμε πως πάντα όταν τον έβλεπε τον χαιρετούσε ως «Κάπταιν, μάϊ κάπταιν» κάνοντας τρυφερή αναφορά στην ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών». Έτσι επέλεξε να τον αποχαιρετήσει και στη Μητρόπολη. Αφού αποχαιρετηθήκαμε όλοι, φύγαμε ήσυχα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, όπως άρμοζε άλλωστε στην περίσταση. Επειδή είδαμε σήμερα μια άδικη διαστρέβλωση των γεγονότων, θέλουμε να καταθέσουμε αυτή τη μαρτυρία μας. Ένας άνθρωπος που χαιρετάει με συντριβή τον φίλο και δάσκαλό του δεν θα έπρεπε να χρειάζεται υπεράσπιση για οποιονδήποτε λόγο, να όμως που στην συγκεκριμένη περίπτωση την χρειάζεται. Αυτά-και ας επιστρέψουμε στο μεγάλο γεγονός της απώλειας. Θα μας απασχολεί για καιρό.
Τα σωματεία
ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ,ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ»

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ Σε μια στιγμή μεγάλης...

Posted by 450+ Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων on Wednesday, September 8, 2021

Μίκης Θεοδωράκης: Οι αντιδράσεις στο Facebook

Οι αντιδράσεις στο Twitter για τον στρατιωτικο χαιρετισμό ήταν πολλές.

Μίκης Θεοδωράκης: Απούσα από τη Μητρόπολη η κόρη του Μαργαρίτα – Τι είπε

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και πλήθος κόσμου βρέθηκε χθες, εν μέσω βροχής, στη Μητρόπολη Αθηνών, στον αποχαιρετισμό του Μίκη Θεοδωράκη, λίγες ώρες πριν ταξιδέψει για την Κρήτη. Ηχηρή ήταν η απουσία της κόρης του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Μαργαρίτας. Η κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού Star την εντόπισε στον αερολιμένα Χανίων.

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα, είπε όμως στον δημοσιογράφο ότι το μόνο που τη νοιάζει είναι η ταφή του πατέρα της, επισημαίνοντας ότι ο πόνος της είναι μεγάλος.

Μίκης Θεοδωράκης: Τέλος στο θρίλερ με την ταφή του! Που και πως θα γίνει η κηδεία του

Μίκης Θεοδωράκης: Ο αποχαιρετισμός στην Κρήτη

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήθελε πάντα να κηδευτεί στην Κρήτη και η επιθυμία του έγινε σεβαστή. Η σορός του έφτασε πριν λίγο με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας.

Με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα.

Η μεταφορά της σορού στη Μητρόπολη Χανίων θα γίνει με τα πόδια με συνοδεία βρακοφόρων και της φιλαρμονικής μπάντας του δήμου Χανίων.

Στις 13:00 θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά και στον ναό του Αγίου Νικολάου όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τον κορονοϊό.

Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα, ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Στον σημερινό, τελευταίο αποχαιρετισμό του Μίκη Θεοδωράκη θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γ.Γ. Του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share