Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μίκης Θεοδωράκης: Συγκίνηση αλλά και ένταση στη Μητρόπολη

Παρατάθηκε το λαϊκό προσκύνημα

7 Σεπτεμβρίου 2021 20:09
Μίκης Θεοδωράκης: Συγκίνηση αλλά και ένταση στη Μητρόπολη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πλήθος κόσμου συρρέει για δεύτερη ημέρα στη Μητρόπολη της Αθήνας έτσι ώστε να πει το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη. Ο τεράστιος Έλληνας μουσουργός έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη και η σορός του έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Χιλιάδες πολίτες αλλά και οι περισσότεροι εκπρόσωποι του χώρου της μουσικής και των τεχνών, έχουν περάσει από το σημείο για τον τελευταίο αποχαιρετισμό και για την «κατάθεση σεβασμού» προς τον μυθικό Μίκη Θεοδωράκη.

Η μεγάλη προσέλευση κόσμου και η αναμονή, ωστόσο, έφερε δυστυχώς και εντάσεις. Λίγη ώρα πριν τις 19:00 – ώρα κατά την οποία θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία για την Τρίτη – αστυνομικοί ενημέρωσαν τον κόσμο να απομακρυνθεί από το σημείο.

Οι περισσότεροι όχι μόνο δεν αποχώρησαν, αλλά επιχείρησαν να περάσουν κι από τα κιγκλιδώματα έτσι ώστε να πουν το δικό τους αντίο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, στον Μίκη Θεοδωράκη.

Εν τέλει, για να αποφευχθούν σκηνές που δεν θα τιμούσαν κανέναν και θα αποτελούσαν προσβολή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, αποφασίστηκε άτυπα να δοθεί παράταση στο λαϊκό προσκύνημα για σήμερα (07.09) κατά περίπου μια ώρα.

Τραγούδια, λύπη και συγκίνηση

Άνθρωποι όλων των ηλικιών αποχαιρετούν τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη, εκφράζουν το σεβασμό τους προς το πρόσωπό του και μιλούν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για τον μεγάλο δημιουργό. «Μεγάλη λύπη για όλους τους Έλληνες, ακόμα και για τους νέους, ειδικά για όσους τον ακούγαμε», αναφέρει ο 18χρονος Πέτρος προσθέτοντας: «Μακάρι να μπορούν να ξαναβγούν τέτοιοι άνθρωποι. Πραγματικά κινητοποίησε μια ολόκληρη γενιά. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μια ολόκληρη Ελλάδα».

«Ήταν ένας μεγάλος δημιουργός και ένας καλός άνθρωπος. Είναι τιμή μας που είμαστε εδώ. Ήρθαμε να τον αποχαιρετίσουμε στο τελευταίο του ταξίδι», δήλωσε φανερά συγκινημένη η κ. Σοφία.

Ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίστηκε ως «μεγάλος πολιτιστικός, πολιτικός και μουσικός ηγέτης της Ελλάδας», «ο μεγαλύτερος Έλληνας και αγωνιστής», καθώς και «μια μυθική φιγούρα», όπως επισήμανε η νεαρή Ελένη και συμπλήρωσε: «Εμείς οι νεότεροι νομίζαμε ότι δεν θα πεθάνει ποτέ. Μελοποίησε ποίηση και μας έβαλε να την χορέψουμε, που αυτό είναι εξόχως ελληνικό. Έχουν τραγουδήσει οι πάντες τα τραγούδια του».

Για την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο μουσικοσυνθέτης, ο κ. Γιάννης τονίζει: «Δεν υπάρχει σύγκριση. Θα μεταβιβάζουμε αιωνίως την ιστορία και το έργο του. Θα ακούμε τα τραγούδια του μέχρι να πεθάνουμε τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές».

Ο Μίκης Θεοδωράκης ενέπνευσε με το έργο του τον ελληνικό λαό. «Όλα αυτά που έχει πει είναι ανεξάντλητα. Η ζωή του ήταν μυθιστορηματική», αναφέρει η κ. Μαρία προσθέτοντας ότι «τράβηξε πολλά βασανιστήρια, πολέμησε για την ελευθερία, ανέδειξε την Ελλάδα διεθνώς με τα τραγούδια του. Τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος;».

«Τιμούμε τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα. Αν υπήρχαν άλλα δέκα άτομα σαν τον Μίκη Θεοδωράκη, θα ήταν τελείως διαφορετική η Ελλάδα», είπε ο κ. Θεόδωρος επισημαίνοντας το μεγαλείο του καλλιτέχνη.

Άλλοι είπαν «αντίο» στον μεγάλο μουσικό δίχως πολλούς χαρακτηρισμούς αφού «τα έχει πει όλα ο Μίκης. Ήρθαμε να τον αποχαιρετήσουμε».

Μίκης Θεοδωράκης: Συγκίνηση αλλά και ένταση στη Μητρόπολη

Μίκης Θεοδωράκης: Αυτός είναι ο τάφος του - Τον είχε σχεδιάσει και εγκρίνει πριν από 12 χρόνια

Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη προκάλεσε θλίψη σε όλη την Ελλάδα, με το μεγάλο Έλληνα να ενταφιάζεται στην Κρήτη, αν και πριν έχει παρατεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα.

Ο ίδιος, πάντως, είχε φροντίσει για όλα και πριν από 12 χρόνια είχε εγκρίνει τον τάφο του, που σχεδίασε ο Μάνος Περάκης, αρχιτέκτοντας και φίλος του, με το μουσικοσυνθέτη να έχει γράψει «Εγκρίνω» στις 7 Σεπτεμβρίου 2009.

«Λοιπόν, κοιτάξτε, ο Μίκης ήθελε πάντα να θαφτεί στον Γαλατά. Μάλιστα, υπάρχει και μια ιδιόχειρη διαθήκη του που την έχω και εγώ, μου την έχει δώσει δηλαδή εμένα. Ξεκίνησε το θέμα του τάφου, όταν ο ίδιος, γελώντας περισσότερο, έλεγε δε χωράει στον τάφο που είναι ο πατέρας του, η μάνα του και ο αδελφός του» σημείωσε ο κ. Περάκης στο Mega.

«Εκεί πάνω, το δημοτικό συμβούλιο των Χανίων, σε μια συνεδρίαση, παρχώρησε το οικόπεδο που είναι απέναντι από την είσοδο της Εκκλησίας, ένα διπλό μεγάλο οικόπεδο στον Μίκη για να κάνει εκεί το μνήμα του» συμπλήρωσε.

Στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έγιναν τότε, ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε να μην υπάρχει σταυρός στο μνήμα και να προβλεφθεί ειδικός χώρος μόνο για την ταφή της γυναίκας του, αλλά όχι για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του.

«Ήταν κουβέντα πολλών συναντήσεων που είχαμε. Και με παρακάλεσε να του κάνω το σχέδιο του τάφου του. Με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι, ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον και στον έναν θα θαφτεί αυτός και στον άλλον δίπλα η Μυρτώ. Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο. Δεν θα γίνει οικογενειακός τάφος» πρόσθεσε ο αρχιτέκτονας.

«Κάνε ένα μνήμα που θα είναι μόνο για τους δύο. Σε περίπτωση που η Μυρτώ δεν θέλει να ταφεί στα Χανιά, θα μείνει κενός ο χώρος» είχε τονίσει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στον κ. Περάκη.

Με τη μακέτα στα χέρια, ο κ. Περάκης ξεκίνησε την κατασκευή και το αρχικό σχέδιο υλοποιήθηκε κατά γράμμα, όπως ακριβώς το είχε δει και το είχε εγκρίνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Μάλιστα, έχει κατασκευαστεί ο τάφος, εδώ και χρόνια, κάμποσα. Το είχε αναλάβει ο κ. Αγορασάκης, την ευθύνη του και τα έξοδα τα πλήρωσε ο Μίκης. Και έγινε αυτό που έγινε» ανέφερε ο κ. Περάκης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως λέει ο κ. Περάκης, ήθελε ο τάφος του να είναι λιτός και ταυτόχρονα επιβλητικός. Όταν ενέκρινε τη μακέτα, τα έργα ξεκίνησαν και ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης τον πλήρωσε.

«Χωρίς καντήλια, χωρίς σταυρούς, έχει ένα πολύ απλό τάφο» συμπλήρωσε ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε τον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη.

Από εκείνον τον Σεπτέμβριο του 2009, οι συναντήσεις μεταξύ τους ήταν αλλεπάλληλες, με τον Μίκη Θεοδωράκη να μην δείχνει ποτέ ότι φοβάται τον θάνατο.

Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο ο τάφος και... το χιούμορ για το θάνατο

Η Μίκης Θεοδωράκης επέλεξε να ταφεί κοντά στην οικογένεια του.

Κάτω από τις πορτοκαλιές με θέα τη θάλασσα, όπως ο ίδιο συνήθιζε να λέει σε εκείνους που εμπιστευόταν και γνώριζαν για όλες τις κινήσεις του. Με την πρόβλεψη δίπλα του να αναπαυθεί η αγαπημένη του σύζυγος Μυρτώ.

«Με παρακάλεσε να κάνω το σχέδιο του τάφου του με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον, και στον ένα θα ταφεί αυτός και στον άλλον δίπλα η Μυρτώ» πρόσθεσε ο κ. Περάκης.

Σαν γνήσιος δημοκράτης σεβάστηκε όμως κάθε επιθυμία της γυναίκας του και έδωσε εντολή τι θα γίνει σε περίπτωση που εκείνη διαφωνεί. «Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο, δεν θα γίνει δηλαδή οικογενειακός θα είναι ένα μνήμα που θα είναι μόνο για τους δύο. Σε περίπτωση που η Μυρτώ δεν θέλει να ταφεί στα Χανιά θα μείνει κενός ο χώρος» υπογράμμισε ο αρχιτέκτονας Μάνος Περάκης.

Τα σχέδια για τον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησαν το 2006 και το μνήμα ολοκληρώθηκε το 2009 ο ίδιος αντιμετώπιζε με χιούμορ τον επιστήθιο φίλο του και αρχιτέκτονα που μερίμνησε για την αποπεράτωση του.

«Ήταν περίεργο γιατί κάθε φορά που με έβλεπε με έκανε ένα χιούμορ σαν να με είχε συνδέσει με τον τάφο του» συμπλήρωσε ο κ. Περάκης.

Πλέον η κρητική γη αναμένει να δεχθεί την Πέμπτη (9/9) στην αγκαλιά της τον μεγάλο νεκρό της Ελλάδας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share