Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μίκης Θεοδωράκης: Τέλος στο θρίλερ με την ταφή του! Που και πως θα γίνει η κηδεία του

Η απόφαση του Πρωτοδικείου

7 Σεπτεμβρίου 2021 09:53
Μίκης Θεοδωράκης: Τέλος στο θρίλερ με την ταφή του! Που και πως θα γίνει η κηδεία του
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τέλος στο θρίλερ με την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη, με το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας να κάνει σεβαστή την επιθυμία του μουσικοσυνθέτη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων.

Συγκεκριμένα, δεκτή στο σύνολο της έγινε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ενός εκ των δύο εκτελεστών της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με το Open, το Δικαστήριο δίνει αποκλειστικό και πλήρες δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να αποφασίσουν για τα διαδικαστικά της κηδείας του, βάση των όσων περιλαμβάνονται στη συμβολαιογραφική πράξη που είχε συντάξει τον Ιανουάριο του 2020.

Το δικαστήριο απαγορεύει στην κόρη του στο γιο και τη χήρα του να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη με την διοργάνωση της κηδείας του εκλιπόντος.

Της σημερινής απόφασης είχε προηγηθεί χθες νέα προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου με την οποία δόθηκε το δικαίωμα στην πλευρά Αγοραστάκη να επιλέξει και το γραφείο τελετών που θα αναλάβει την διαδικασία της ταφής.

Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του μουσικοσυνθέτη και οι συγγενείς του συμφώνησαν να ενταφιαστεί στον τόπο που ο ίδιος επέλεξε όμως η πλευρά της κόρης του Μαργαρίτας, υποστήριξε ότι το γραφείο τελετών που είχε ήδη αναλάβει αυτό έπρεπε να φέρει εις πέρας και την όλη διαδικασία.

Μίκης Θεοδωράκης: Αυτός είναι ο τάφος του - Τον είχε σχεδιάσει και εγκρίνει πριν από 12 χρόνια

Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη προκάλεσε θλίψη σε όλη την Ελλάδα, με το μεγάλο Έλληνα να ενταφιάζεται στην Κρήτη, αν και πριν έχει παρατεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα.

Ο ίδιος, πάντως, είχε φροντίσει για όλα και πριν από 12 χρόνια είχε εγκρίνει τον τάφο του, που σχεδίασε ο Μάνος Περάκης, αρχιτέκτοντας και φίλος του, με το μουσικοσυνθέτη να έχει γράψει «Εγκρίνω» στις 7 Σεπτεμβρίου 2009.

«Λοιπόν, κοιτάξτε, ο Μίκης ήθελε πάντα να θαφτεί στον Γαλατά. Μάλιστα, υπάρχει και μια ιδιόχειρη διαθήκη του που την έχω και εγώ, μου την έχει δώσει δηλαδή εμένα. Ξεκίνησε το θέμα του τάφου, όταν ο ίδιος, γελώντας περισσότερο, έλεγε δε χωράει στον τάφο που είναι ο πατέρας του, η μάνα του και ο αδελφός του» σημείωσε ο κ. Περάκης στο Mega.

«Εκεί πάνω, το δημοτικό συμβούλιο των Χανίων, σε μια συνεδρίαση, παρχώρησε το οικόπεδο που είναι απέναντι από την είσοδο της Εκκλησίας, ένα διπλό μεγάλο οικόπεδο στον Μίκη για να κάνει εκεί το μνήμα του» συμπλήρωσε.

Στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έγιναν τότε, ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε να μην υπάρχει σταυρός στο μνήμα και να προβλεφθεί ειδικός χώρος μόνο για την ταφή της γυναίκας του, αλλά όχι για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του.

«Ήταν κουβέντα πολλών συναντήσεων που είχαμε. Και με παρακάλεσε να του κάνω το σχέδιο του τάφου του. Με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι, ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον και στον έναν θα θαφτεί αυτός και στον άλλον δίπλα η Μυρτώ. Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο. Δεν θα γίνει οικογενειακός τάφος» πρόσθεσε ο αρχιτέκτονας.

«Κάνε ένα μνήμα που θα είναι μόνο για τους δύο. Σε περίπτωση που η Μυρτώ δεν θέλει να ταφεί στα Χανιά, θα μείνει κενός ο χώρος» είχε τονίσει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στον κ. Περάκη.

Με τη μακέτα στα χέρια, ο κ. Περάκης ξεκίνησε την κατασκευή και το αρχικό σχέδιο υλοποιήθηκε κατά γράμμα, όπως ακριβώς το είχε δει και το είχε εγκρίνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Μάλιστα, έχει κατασκευαστεί ο τάφος, εδώ και χρόνια, κάμποσα. Το είχε αναλάβει ο κ. Αγορασάκης, την ευθύνη του και τα έξοδα τα πλήρωσε ο Μίκης. Και έγινε αυτό που έγινε» ανέφερε ο κ. Περάκης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως λέει ο κ. Περάκης, ήθελε ο τάφος του να είναι λιτός και ταυτόχρονα επιβλητικός. Όταν ενέκρινε τη μακέτα, τα έργα ξεκίνησαν και ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης τον πλήρωσε.

«Χωρίς καντήλια, χωρίς σταυρούς, έχει ένα πολύ απλό τάφο» συμπλήρωσε ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε τον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη.

Από εκείνον τον Σεπτέμβριο του 2009, οι συναντήσεις μεταξύ τους ήταν αλλεπάλληλες, με τον Μίκη Θεοδωράκη να μην δείχνει ποτέ ότι φοβάται τον θάνατο.

Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο ο τάφος και... το χιούμορ για το θάνατο

Η Μίκης Θεοδωράκης επέλεξε να ταφεί κοντά στην οικογένεια του.

Κάτω από τις πορτοκαλιές με θέα τη θάλασσα, όπως ο ίδιο συνήθιζε να λέει σε εκείνους που εμπιστευόταν και γνώριζαν για όλες τις κινήσεις του. Με την πρόβλεψη δίπλα του να αναπαυθεί η αγαπημένη του σύζυγος Μυρτώ.

«Με παρακάλεσε να κάνω το σχέδιο του τάφου του με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον, και στον ένα θα ταφεί αυτός και στον άλλον δίπλα η Μυρτώ» πρόσθεσε ο κ. Περάκης.

Σαν γνήσιος δημοκράτης σεβάστηκε όμως κάθε επιθυμία της γυναίκας του και έδωσε εντολή τι θα γίνει σε περίπτωση που εκείνη διαφωνεί. «Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο, δεν θα γίνει δηλαδή οικογενειακός θα είναι ένα μνήμα που θα είναι μόνο για τους δύο. Σε περίπτωση που η Μυρτώ δεν θέλει να ταφεί στα Χανιά θα μείνει κενός ο χώρος» υπογράμμισε ο αρχιτέκτονας Μάνος Περάκης.

Τα σχέδια για τον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησαν το 2006 και το μνήμα ολοκληρώθηκε το 2009 ο ίδιος αντιμετώπιζε με χιούμορ τον επιστήθιο φίλο του και αρχιτέκτονα που μερίμνησε για την αποπεράτωση του.

«Ήταν περίεργο γιατί κάθε φορά που με έβλεπε με έκανε ένα χιούμορ σαν να με είχε συνδέσει με τον τάφο του» συμπλήρωσε ο κ. Περάκης.

Πλέον η κρητική γη αναμένει να δεχθεί την Πέμπτη (9/9) στην αγκαλιά της τον μεγάλο νεκρό της Ελλάδας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share