Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Έχουμε χάσει 3 Ελληνόπουλα από κορωνοϊό – Κάθε βδομάδα σχεδόν ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ»

«Να κάνουν το εμβόλιο ανεπιφύλαχτα τα παιδιά άνω των 12 ετών»

7 Σεπτεμβρίου 2021 08:34
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Έχουμε χάσει 3 Ελληνόπουλα από κορωνοϊό – Κάθε βδομάδα σχεδόν ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για τον εμβολιασμό των παιδιών ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας στο σχολείο είναι να εμβολιαστούμε εμείς», υπογράμμισε αρχικά ο καθηγητής.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στον πιο συχνό φόβο που έχουν οι γονείς, που είναι πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τον εμβολιασμό. Όπως είπε «οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες είναι σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας που είναι αυτοιώμενα».

«Είναι πολύ πιθανότερο να έχουν τέτοια προβλήματα τα παιδιά που νοσήσουν από κορωνοϊό, από ότι με το εμβόλιο. Αυτή η παρενέργεια είναι 10-12 περιστατικά στο εκατομμύριο. Η νόσηση από κορωνοϊό αυξάνει πολύ τον κίνδυνο να κάνει μυοκαρδίτιδα, συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, να έχει για καιρό συμπτώματα, να έχει αδυναμία συγκέντρωσης. Ο ιός πάει στο νευρικό μας σύστημα, υπάρχουν αρκέτα παιδιά που έχουν μήνες μετά αδυναμία στη συγκέντρωση και τη μαθησιακή διαδικασία.», τόνισε.

«Έχουμε χάσει 3 Ελληνόπουλα από κορωνοϊό. Κάθε βδομάδα σχεδόν ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό μετά το θάνατο από τη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Να κάνουν το εμβόλιο ανεπιφύλαχτα τα παιδιά άνω των 12 ετών», σημείωσε και ανέφερε ότι η μελέτη για τα παιδιά 5 -12 ετών η Pfizer αναμένεται να πάρει έγκριση μέσα στον Σεπτέμβριο.

Δείτε το βίντεο με όλα όσα είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος:

Καμπανάκι προς ανεμβολίαστους: Τα 3 μέτρα που επιστρέφουν τον χειμώνα με απόφαση της κυβέρνησης

Είναι, η όλη κατάσταση, κάτι παραπάνω από σαφής: ο κορωνοϊός συνεχίζει για 2η χρονιά να ταλαιπωρεί σύσσωμο τον πλανήτη, βάζοντας πάρα πολύ δύσκολα στις κυβερνήσεις- ακόμα και των προηγμένων κρατών, καθώς υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που παραμένει ανεμβολίαστη, κάτι που αν δεν ίσχυε θα βοηθούσε τα μέγιστα στον περιορισμό της πανδημίας.

Παρά το γεγονός πως στη χώρα μας αφήσαμε, τυπικά, μόλις πίσω μας το καλοκαίρι, τα νούμερα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα έχουν πάρει την ανιούσα και ημερήσια κρούσματα, διασωληνώσεις και, δυστυχώς, θάνατοι, βρίσκονται σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα.

Δεδομένου ότι μπροστά μας έχουμε φθινόπωρο και χειμώνα (προς αποφυγή παρεξηγήσεων: ο καιρός ΔΕΝ επηρεάζει τη μεταδοτικότητα του ιού παρά ελάχιστα, η διαφορά μεταξύ καλοκαιριού και των υπολοίπων εποχών είναι πως είμαστε σε εξωτερικούς χώρους πολύ περισσότερη ώρα, επομένως «πέφτει» ο ρυθμός μετάδοσης) οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν πως η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει αρκετά, πριν έχουμε εκ νέου μια εξισορρόπηση του όλου πράγματος από την άνοιξη και μετά.

Γι’ αυτό, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να έχουμε νέο lockdown, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ήταν σαφής στα μέτρα που ενδέχεται να παρθούν τους επόμενους μήνες, ιδίως στις «κόκκινες» περιοχές.

Καμπανάκι προς ανεμβολίαστους: Τα 3 μέτρα που επιστρέφουν τον χειμώνα με απόφαση της κυβέρνησης

Αυτά είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας για τις ώρες 01:00-06:00
  • Κλείσιμο καταστημάτων
  • Απαγόρευση μουσικής σε μπαρ, κλαμπ και χώρους ψυχαγωγίας εν γένει

Ο λόγος για τον οποίον η Επιτροπή προσανατολίζεται στην εφαρμογή αυτών των μέτρων έχει να κάνει, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, με το ότι «Αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των περισσότερων μεταδόσεων είναι η νυχτερινή διασκέδαση».

Εκεί, δηλαδή, που ως επί το πλείστον συχνάζουν νέοι άνθρωποι, στην συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share