Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022

Όλυμπος: Επιχείρηση διάσωσης ορειβάτη - Έχει τραυματιστεί σοβαρά

Κοντά στην περιοχή Μεσορράχη

5 Σεπτεμβρίου 2021 14:09
Όλυμπος: Επιχείρηση διάσωσης ορειβάτη - Έχει τραυματιστεί σοβαρά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επιχείρηση διάσωσης ενός τραυματισμένου ορειβάτη βρίσκεται σε εξέλιξη στον Όλυμπο.

Ο ορειβάτης, σύμφωνα με το www.grtimes.gr φέρεται να είναι σοβαρά τραυματισμένος και για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό κάτω από ποιες συνθήκες έγινε αυτό. Το GrTimes αναφέρει ότι ο ορειβάτης βρέθηκε κοντά στην περιοχή Μεσορράχη.

Τον τραυματία εντόπισαν άτομα από το καταφύγιο Σπ. Αγαπητός και ενημέρωσαν άμεσα τις αρχές. Ήδη έχει πληροφορηθεί η πυροσβεστική Λιτοχωρίου, μέλη της οποίας σπεύδουν στο σημείο. Μαζί τους βρίσκονται και τρεις εθελοντές διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Για την ώρα δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα του τραυματισμένου ορειβάτη.

Όλυμπος: Μπαίνει εισιτήριο; - Έντονες αντιδράσεις μετά τις ανακοινώσεις

Όλυμπος: Μπαίνει εισιτήριο; - Έντονες αντιδράσεις μετά τις ανακοινώσεις

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν τα τελευταία 24ωρα δημοσιεύματα σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Όλυμπο, τα οποία έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Μετά τις αντιδράσεις, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης και σε διευκρινίσεις, σημειώνοντας πως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν συζητήσεις που γίνονται μεταξύ αρμόδιων φορέων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.:

«Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:

Α) Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο «Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου»

Β) το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.

Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον ν.4519/2018 όπως αυτός ισχύει.

Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει».

 Όλυμπος: Μπαίνει εισιτήριο; - Έντονες αντιδράσεις μετά τις ανακοινώσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή του Ολύμπου έχουν εξαφανιστεί κατά καιρούς αρκετοί ορειβάτες, όπως το πρόσφατο περιστατικό ενός 36χρονου που εκδόθηκε silver alert.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share