Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Απειλεί ανοικτά τους ανεμβολίαστους η μετάλλαξη «Δέλτα»: «Διπλάσιος ο κίνδυνος νοσηλείας»

Δεν κάνουν το «τσίμπημα» και μπορεί να το πληρώσουν...

5 Σεπτεμβρίου 2021 11:03
Απειλεί ανοικτά τους ανεμβολίαστους η μετάλλαξη «Δέλτα»: «Διπλάσιος ο κίνδυνος νοσηλείας»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού απειλεί ανοικτά τους ανεμβολίαστους, με μια έρευνα να κάνει λόγο για διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας όσων δεν κάνουν το «τσίμπημα».

Οι ασθενείς που μελετήθηκαν ελέγχθηκαν για το άλφα ή το δέλτα στέλεχος από τις 29 Μαρτίου 2021 έως τις 23 Μαΐου 2021, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για χρήση μάσκας επί μακρόν.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) περιγράφουν τα ευρήματα.

Το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν ο κίνδυνος είτε επίσκεψης στο νοσοκομείο, είτε νοσηλείας ανάλογα με το αν είχε εμβολιαστεί κάποιος. Δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν η κατάληξη της νοσηλείας ανάλογα με τον εμβολιασμό, σε δύο ομάδες ασθενών είτε ανεμβολίαστοι και κάτω από 21 μέρες μετά την πρώτη δόση, είτε μετά από 21 μέρες από την πρώτη δόση. Τα δεδομένα αυτά αναλύθηκαν λαμβάνοντας υπόψη συγχυτικούς παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο, την περιοχή διαμονής και το πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό.

Στη μελέτη αυτή συμπεριλήφθησαν 43.338 ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 8.682 είχαν νοσήσει από το στέλεχος δέλτα, και 34.656 από το στέλεχος άλφα, και η πλειοψηφία και στις δύο ομάδες ήταν ανεμβολίαστοι (74%). Η μέση ηλικία στο στέλεχος δέλτα ήταν τα 29 έτη (με 48,9% γυναίκες), ενώ στο στέλεχος άλφα τα 31 έτη (51,7% γυναίκες). Ο κίνδυνος νοσηλείας εντός 14 ημερών ήταν μεγαλύτερος για τη μετάλλαξη Delta. Αντίστοιχα ο κίνδυνος και για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου ήταν μεγαλύτερος για το δέλτα στέλεχος σε σχέση με το άλφα.

Όταν τα δεδομένα αναλύθηκαν με βάση τον εμβολιασμό, τότε ο κίνδυνος νοσηλείας για τους ανεμβολίαστους παρέμεινε μεγαλύτερος για το στέλεχος δέλτα, όπως και για τους εμβολιασμένους 21 μέρες μετά την πρώτη δόση, ωστόσο σε αυτή την ομάδα χωρίς να είναι στατιστικά σημαντικό. Η κατακλείδα αυτής της μελέτης, τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι ότι για τους μη εμβολιασμένους το δέλτα στέλεχος διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας, σε σχέση με το προηγούμενο επικρατών στέλεχος άλφα.

Συναγερμός για τον εμβολιασμό άνω των 30 ετών

Κάμψη στον ρυθμό εμβολιασμού παρατηρεί ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει μείνει λίγο πίσω σε σχέση με κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό. Επίσης έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30 που έχει εμβολιαστεί. Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε να κλείνονται ραντεβού, περίπου κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε 1%, αλλά χρειάζονται σίγουρα περισσότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στο MEGA.

Σχολιάζοντας την υπόθεση με τα μαϊμού πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Καρδίτσα, επισήμανε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για το συγκεκριμένο περιστατικό. «Δεν είναι εύκολο να κλέψεις το σύστημα, είναι μια δύσκολη διαδικασία, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Για να γίνει αυτό, είτε έχουν συνεργαστεί πολλοί, είτε έχουν αμελήσει τα καθήκοντά τους. Θα διευκρινιστούν το επόμενο διάστημα οι διοικητικές κυρώσεις, αλλά υπάρχουν ήδη ποινικές κυρώσεις», τόνισε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share