Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πάτρα: Έδερνε τη γυναίκα του και του φώναζαν να σταματήσει - Μέτρα της Αστυνομίας για την ενδοοικογενειακή βία

Άλλο ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας...

4 Σεπτεμβρίου 2021 12:09
Πάτρα: Έδερνε τη γυναίκα του και του φώναζαν να σταματήσει - Μέτρα της Αστυνομίας για την ενδοοικογενειακή βία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οργή φέρνει ένα περιστατικό στην Πάτρα, σύμφωνα με το οποίο ένας άνδρας έδερνε τη σύζυγό του, μη σταματώντας ακόμη κι όταν οι γείτονες του φώναζαν να σταματήσει.

Όπως αναφέρει στο pelop.gr μια νεαρή κοπέλα, το βράδυ της Τρίτης 31 Αυγούστου κοντά στα Ψηλαλώνια της Πάτρας ξαφνικά ακούστηκαν έντονες φωνές και μια γυναίκα να καλεί σε «βοήθεια», ύστερα από την καταγραφή άλλου ενός φρικιαστικού περιστατικού.

Έντρομοι πετάχτηκαν όλοι στα μπαλκόνια τους, με αποτέλεσμα να γίνουν «μάρτυρες» του ξυλοδαρμού μιας γυναίκας από τον άνδρα της. «Είχαν πιει και οι δύο και μάλλον αυτός πιο πολύ. Βρίζονταν για αρκετή ώρα μεταξύ τους και έπειτα βλέπαμε από το μπαλκόνι να έχει πέσει πάνω της και να την χτυπάει.

Αυτή φώναζε για βοήθεια όποτε του βάλαμε τις φωνές να φύγει από πάνω της, (ούτε τα παράθυρα και τις κουρτίνες δεν είχε κλείσει) μετά ο άνθρωπος αυτός άρχισε να βρίζει και να απειλεί και εμάς. Του είπαμε ότι θα καλέσουμε την αστυνομία όπως πράξαμε και ήρθαν. Αυτός το έπαιξε τσαμπουκάς αφού δεν δίστασε μετά από όσα έχει κάνει να φωνάξει και σε εμάς.

Ξυλοδαρμός γυναίκας στην Πάτρα

Η γυναίκα μετά την σύλληψη τoυ συντόφου της μας ευχαρίστησε, ωστόσο μετά από ούτε δυο ώρες αυτός επέστρεψε πίσω», αναφέρει η νεαρή που μαζί με τις φίλες της κινητοποίησαν την αστυνομία και κατέγραψαν τον περιστατικό.

Η απόφαση της Αστυνομίας και το έγγραφο για την ενδοοικογενειακή βία

Στα αστυνομικά τμήματα της Πλατείας Ομονοίας, του Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά, του Περιστερίου, της Αγίας Παρασκευής, του Αλίμου αλλά και του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργηθούν - σύμφωνα με έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» - ειδικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Στόχος της αλλαγής αυτής είναι να υπάρχει άμεση πρόσβαση των θυμάτων στις Αρχές καθώς και γρήγορη καταγραφή τέτοιου είδους καταγγελιών, με κάθε περιοχή του Λεκανοπεδίου (Κέντρο, Βορειοανατολική Αττική, Πειραιάς, νότια προάστια) να έχει τη δική της υπηρεσία για τον χειρισμό των βίαιων συμπεριφορών μέσα στα σπίτια και συνηθέστερα θύματα τις γυναίκες και τα παιδιά.

Οι υπηρεσίες θα στεγάζονται μέσα σε κρίσιμα αστυνομικά τμήματα και όχι σε περιφερειακές αστυνομικές διευθύνσεις, όπου υπήρχε πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των αλλεπάλληλων γυναικοκτονιών σε Γλυκά Νερά, Λάρισα, Φολέγανδρο, Μακρινίτσα, Θεσσαλονίκη κ.ο.κ. που θεωρούνται ως η εγκληματική αποτύπωση χιλιάδων περιστατικών κακοποιήσεων και άσκησης ψυχολογικής βίας εναντίον γυναικών, περιστατικά που, σύμφωνα με τις Αρχές, αυξήθηκαν λόγω και της παρατεταμένης καραντίνας.

Ενα από αυτά που κατέληξαν σε έγκλημα σημειώθηκε στα τέλη Ιουλίου στη Δάφνη, όταν μια 31χρονη δολοφονήθηκε τελικά από τον βίαιο σύντροφό της, παρότι είχε επανειλημμένως καταγγελθεί στην ΕΛ.ΑΣ. η κακοποίησή της. Λίγες ημέρες πριν, το πλήρωμα περιπολικού που είχε σπεύσει επί τόπου - κατόπιν της καταγγελίας γειτόνισσας του ζευγαριού - και είχε αποχωρήσει από το σημείο χωρίς να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αποτρεπτική ενέργεια. Η μοιραία παράλειψη των αστυνομικών (σε βάρος των οποίων διενεργείται ΕΔΕ) αποδόθηκε εκ των υστέρων στην αποδυνάμωση των αρμόδιων υπηρεσιών, που έχει ως αποτέλεσμα πληρώματα περιπολικών να καλούνται σε μία βάρδια να εξετάσουν 50-60 διαφορετικά περιστατικά.

Παρ' όλα αυτά, το πρόβλημα φαίνεται να είναι χρόνιο. Τον Ιούλιο του 2020 είχαν επισημανθεί παραλείψεις και αδιαφορία του αστυνομικού προσωπικού κατά τον χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας. Οπως, μάλιστα, σημειωνόταν σε σχετική έκθεση, «οι εν λόγω καταγγελίες αφορούν κυρίως την αποθάρρυνση των πολιτών στην υποβολή καταγγελιών, την άρνηση λήψης μήνυσης καθώς και την εν γένει μη εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών».

Σε νέο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. - βπου συντάχθηκε προ δεκαημέρου, στις 21 Αυγούστου -, ωστόσο, ζητείται να γίνει διερεύνηση για το προσωπικό που θα μπορούσε να στελεχώσει τις εν λόγω νέες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των βιαιοπραγιών μέσα στα σπίτια. Μάλιστα, ζητούμενα, μεταξύ άλλων, ήταν τα τυχόν επιπλέον πανεπιστημιακά πτυχία των αστυνομικών, η γνώση ξένων γλωσσών αλλά και σχετική εμπειρία.

Σύμφωνα με καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ., το 2020, το έτος που στιγματίστηκε από δύο παρατεταμένα lockdown, σημειώθηκε αύξηση 4% των περιστατικών (192 παραπάνω) σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, το 2019 καταγράφηκαν 5.221 συμβάντα ενδοοικογενειακής βίας έναντι 5.413 το 2020. Δράστες κατά 85% (το 2019) και 82% (το 2020) παραμένουν οι άνδρες. Είναι, λοιπόν, χαρακτηριστικό ότι από αυτές τις καταγεγραμμένες υποθέσεις το 38% αφορά (ως θύματα) συζύγους, το 12% τέκνα (βιαιότητα από γονείς), το 11% τέως συζύγους, το 5% τέως συντρόφους και το 9% μόνιμους συντρόφους. Οσον αφορά τις ηλικίες των ανδρών δραστών, από τους 4.450 συλληφθέντες εντός του 2020 οι 1.409 (ποσοστό 32% ) ήταν 35 έως 45 ετών και οι 1.481 (ποσοστό 33%) από 45 έως 60 ετών. Αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα ανδρών που ασκούν βία στο σπίτι είναι οι 60-75 ετών με 399 συλληφθέντες και ακολουθούν οι 25-30 ετών με 317 δράστες.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. τις πρώτες 15 μέρες του Αυγούστου - μετά την αναστάτωση και για τη δολοφονία της 31χρονης στη Δάφνη και την καταγγελλόμενη αδιαφορία των αστυνομικών - διαχειρίστηκαν συνολικά 554 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την επικράτεια. Δηλαδή, ποσοστό αυξημένο κατά 120% από τον μέσο όρο ενός 15ημέρου την προηγούμενη χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό, αστυνομικοί συνέλαβαν συνολικά 332 άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία, σχηματίζοντας σχετικές δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες αλλά θα ακολουθήσει περαιτέρω έρευνα.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι μόνο κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους έχουν καταγραφεί εννέα γυναικοκτονίες, με τα θύματα να είναι από 20 έως 64 ετών, ενώ σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά μετά τα εγκλήματα, τουλάχιστον δύο εξ αυτών είχαν απευθυνθεί στις Αρχές για βοήθεια αλλά μάταια. Πρόκειται για την 31χρονη από τη Δάφνη και την 56χρονη Γεωργιανή, το τελευταίο θύμα που προστέθηκε στη μακρά λίστα των θυμάτων γυναικοκτονιών. Η άτυχη γυναίκα είχε βρεθεί κατακρεουργημένη μέσα στο διαμέρισμα όπου διέμενε με τον 56χρονο σύντροφό της αλλά και δολοφόνο της στη Θεσσαλονίκη. Λίγα 24ωρα μετά το στυγερό έγκλημα ο δράστης κρεμάστηκε ενώ ήταν υπό κράτηση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share