Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σοκ στον Έβρο: Πυροβόλησαν πρόσφυγα στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Σοβαρό επεισόδιο

3 Σεπτεμβρίου 2021 11:34
Σοκ στον Έβρο: Πυροβόλησαν πρόσφυγα στα ελληνοτουρκικά σύνορα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σοβαρό επεισόδιο στον Έβρο με τον εντοπισμό ενός Σύρου πρόσφυγα από αστυνομικούς, ο οποίος έφερε τραύμα από σφαίρα, κοντά στο χωριό Νέο Χειμώνιο.

Οι ελληνικές Αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο ο άνδρας να δέχτηκε πυρά από Έλληνες συνοριοφύλακες, με τα σενάρια να κάνουν λόγο ότι δέχθηκε πυρά είτε από Τούρκους διακινητές είτε από Τούρκους συνοριοφύλακες.

έβρος πρόσφυγας πυροβόλησαν

Όπως αναφέρει η Αστυνομία, ο άνδρας εισήλθε στη χώρα διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο με πλαστική βάρκα και άνδρες της Αστυνομίας τον εντόπισαν κοντά στις όχθες, με τον ίδιο να ενημερώνει πως έχει δεχτεί πυροβολισμό.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου με τραύμα στο μηρό από πυροβόλο όπλο.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για το περιστατικό:

«Σήμερα (2-9-2021) το μεσημέρι, σε παρέβρια περιοχή του βόρειου Έβρου, εντοπίσθηκε από περιπολούντες αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας μη νόμιμος μετανάστης, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο με πλαστική βάρκα, τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο στο δεξί μηρό.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ορεστιάδας».

Έβρος: «Αστακός» τα σύνορα για πιθανές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές - Αυτά είναι τα μέτρα

Η νέα κρίση στο Αφγανιστάν φέρνει εξελίξεις πιθανώς και για την χώρα μας, με τον Έβρο να είναι «θωρακισμένος» για πιθανές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Το Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, που βρίσκεται στο χωριό Χειμώνιο στον Έβρο βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις που περιπολούν στα χερσαία σύνορα είναι έτοιμες να δείξουν την ίδια αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στα τέλη Φεβρουαρίου και το Μάρτιο του 2020.

Στον ίδιο βαθμό ετοιμότητας βρίσκονται και τα πληρώματα του Λιμενικού Σώματος που περιπολούν σε εικοσιτετράωρη βάση στο Αιγαίο.

«Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας -παρέμβρια και όχι μόνο- ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων» ανέφεραν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που επισκέφθηκαν την Παρασκευή από κοινού τα σύνορα στον Έβρο.

Όλα τα μέτρα φύλαξης των συνόρων

Το σχέδιο ενίσχυσης και περιφρούρησης των συνόρων μας περιλαμβάνει και τη δημιουργία φράχτη μήκους 40 χιλιομέτρτων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για οχυρωματικά έργα βελτίωσης σε 57, υφιστάμενα φυλάκια και παρατηρητήρια.

Αυξημένες περιπολίες, ενεργοποίηση όλων των τεχνικών μέσων και συνεχείς επιχείρησης αποτροπής εφαρμόζουν εδώ και λίγες μέρες όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο .

Τα μέτρα επιτήρησης περιλαμβάνουν και το αερόστατο, το οποίο ήδη άρχισε τις περιπολίες του πάνω από τον Έβρο.

Ταυτόχρονα, τοποθετούνται θερμικές κάμερες κατά μήκος του Έβρου και στο Αιγαίο και το, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και drones, με δυνατότητα επιτήρησης σε βάθος 10 χιλιομέτρων προς τα τουρκικά εδάφη.

Αναμένεται επίσης να γίνει άμεση πρόσληψη 250 συνοροφυλάκων 8μηνης απασχόλησης προκειμένου να ενισχυθεί η συνοριακή φύλαξη και η επιτήρηση του Έβρου, όπως αποφάσισε πρόσφατα υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται και οι δυνάμεις στη Λέσβο, Χίο και Σάμο, νησιά τα οποία βρέθηκαν στο πέρασμα των μεγάλων προσφυγικών κυμάτων από το 2015 και μετά. Το Λιμενικό Σώμα επιτηρεί σε 24ωρη βάση τον θαλάσσιο χώρο με θερμικές κάμερες και σε συνεχή επικοινωνία με τα παρατηρητήρια.

Οι δυνάμεις επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο αναμένεται να ενισχυθούν το προσεχές διάστημα με μετακίνηση συνοροφυλάκων από την ηπειρωτική χώρα.

Η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και το Λιμενικό συζητήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που έλαβε χώρα στις αρχές της εβδομάδας.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση στέλνει ο μήνυμα ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ερμητικά κλειστά για «πιθανές παράτυπες ροές από το Αφγανιστάν».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε ξανά εκείνες τις χαοτικές στιγμές που ζήσαμε το 2015 ή να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας μάλιστα ότι ούτε η Τουρκία επιθυμεί ροές προς το έδαφός της.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η θέση της Ελλάδας αναφορικά με τη διαχείριση τυχόν προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν είναι ξεκάθαρη, στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός τόνισε -και υπήρξε συναντίληψη με την τουρκική πλευρά- ότι πρέπει να στηριχθούν κράτη που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν ώστε να φιλοξενήσουν όσους θέλουν να φύγουν από τη χώρα, για να παραμείνουν σε μικρή απόσταση από τις εστίες τους.

Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν καταστήσει σαφές ότι οι δύο χώρες δεν θα γίνουν αποθήκες προσφύγων. Ειδικά η Ελλάδα έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ και η φιλοσοφία της σημερινής κυβέρνησης όσον αφορά την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, καθώς και το νομικό υπόβαθρο για τη διαχείριση αιτημάτων ασύλου είναι σαφώς διαφορετικά σε σχέση με την πολιτική που ακολουθήθηκε την περίοδο 2015-16.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share