Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

«Ανοιχτή πόρτα» στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Άρση της αναστολής για όσους εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής

Προϋπόθεση να κάνουν εν συνεχεία και τη δεύτερη δόση

2 Σεπτεμβρίου 2021 18:07
«Ανοιχτή πόρτα» στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Άρση της αναστολής για όσους εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τη δυνατότητα άρσης της αναστολής όσων υγεινομικών εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση δίνει τροπολογία που προωθεί στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σχετικά με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ως 9 φορές περισσότερα αντισώματα παράχθηκαν μετά από δεύτερη δόση.

Ειδικότερα ο κ. Πλεύρης δήλωσε:

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του προσωπικού του ΕΣΥ θεσπίστηκε προκειμένου να συμβάλλει στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών, όχι μόνο έχει εμβολιαστεί, αλλά έχει δώσει μάχη για τον εμβολιασμό των πολιτών. Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα υγείας. Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση. Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί.

Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους».

Έως και χθες το βράδυ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, είχαν εκδοθεί και επιδοθεί βάσει του νόμου περίπου 6.000 πράξεις αναστολής εργασίας για ανεμβολίαστο προσωπικό των νοσοκομείων. Η επεξεργασία των στοιχείων συνεχιζόταν και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όπως είναι τα Κέντρα υγείας, όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου.

Στελέχη της Αριστοτέλους εκτιμούσαν ότι ο συνολικός αριθμός των πράξεων αναστολής εργασίας δεν θα ξεπεράσει τις 10.000 σε όλο το σύστημα υγείας.

«Ανοιχτή πόρτα» στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Άρση της αναστολής για όσους εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής

Συναγερμός για μαύρα σωματίδια στο εμβόλιο της Moderna - Εξελίξεις για το σκεύασμα της Pfizer

Συναγερμός επικρατεί παγκοσμίως για το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού, αφού σύμφωνα με αποκάλυψη του BBC, ανάκληση υπήρξε για παρτίδα του σκευάσματος, με την οποία είχαν εμβολιαστεί περίπου 3.790 άνθρωποι στην Ιαπωνία, καθώς ένας φαρμακοποιός διέκρινε πολλά μαύρα σωματίδια σε ένα φιαλίδιο του εμβολίου στην περιφέρεια Καναγκάουα.

Ο φαρμακοποιός εντόπισε τα μαύρα σωματίδια κατά τον έλεγχο για ξένες ουσίες πριν από τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου. Από την πλευρά του, ο διανομέας του εμβολίου στην Ιαπωνία έχει συλλέξει το φιαλίδιο για το οποίο υπάρχει υποψία ότι είναι μολυσμένο, ενώ σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για κινδύνους για την υγεία που προκαλούνται από το πιθανά μολυσμένο εμβόλιο, τη στιγμή που υπάρχει ανησυχία και στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Takeda Pharmaceutical, η οποία διανέμει το εμβόλιο στην Ιαπωνία, μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε αναστείλει τη χρήση τριών παρτίδων, καθώς είχαν βρεθεί «ξένα υλικά» σε μερικές δόσεις μιας παρτίδας περίπου 560.000 φιαλιδίων. Η ισπανική φαρμακευτική εταιρεία Rovi, η οποία εμφιαλώνει το εμβόλιο, ανέφερε σε δήλωσή της ότι μια γραμμή παραγωγής στην Ισπανία θα μπορούσε να είναι η αιτία του ζητήματος, ενώ επισήμανε ότι διεξάγει έρευνες για το θέμα.

Την Τρίτη, ο Ιάπωνας υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι ξένες ύλες που βρέθηκαν στα εμβόλιο στη νότια περιφέρεια της Οκινάουα οφείλονται σε λανθασμένες εισαγωγές βελόνων στα φιαλίδια.

Τι ισχύει για Pfizer και αλλεργικούς

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού είναι σπανιότατες, ακόμη σε άτομα που έχουν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς, σε φάρμακα, σε συγκεκριμένα τρόφιμα και σε άλλους αλλεργιογόνους παράγοντες.

Μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα βρήκε ότι το 98% των «άκρως αλλεργικών ανθρώπων» δεν εμφανίζει καμία άμεση αντίδραση μετά τον εμβολιασμό τους με Pfizer-BioNTech.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Σέμπα και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», μελέτησαν τις περιπτώσεις 429 ατόμων με ιστορικό αλλεργιών, με μέση ηλικία 52 ετών, εκ των οποίων το 71% ήταν γυναίκες. Αυτή η ομάδα των άκρως αλλεργικών ανθρώπων εμβολιάστηκε κατά της Covid-19 υπό ιατρική επίβλεψη επί δύο ώρες μετά τον εμβολιασμό.

Μετά την πρώτη δόση το 97,9% δεν είχαν καμία αλλεργική αντίδραση, ενώ το 1,4% (έξι άνθρωποι) είχαν μικρές αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξανθήματα, πρήξιμο γλώσσας, βήχα κ.α., που αντιμετωπίστηκαν με αντισταμινικά φάρμακα.

Μόνο το 0,7% (τρία άτομα) είχαν σοβαρότερες αντιδράσεις αναφυλαξίας, μέσα σε διάστημα δέκα έως 20 λεπτών από τον εμβολιασμό τους, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με ένεση αδρεναλίνης, αντισταμινικά και εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό φάρμακο. Κανένας ασθενής δεν χρειάστηκε εισαγωγή σε νοσοκομείο και όλοι ήταν πλήρως καλά στην υγεία τους μετά από δύο έως έξι ώρες.

Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και μετά τη δεύτερη δόση, καθώς το 98,2% των εμβολιασθέντων αλλεργικών ανθρώπων δεν είχαν καμία αντίδραση και το 1,8% είχαν ήπιες αντιδράσεις, ενώ δεν υπήρξε κανένα περιστατικό αναφυλαξίας. Ορισμένες άλλες αντιδράσεις, όχι άμεσες, ήταν ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό μετά τον εμβολιασμό, εκτός από τη φαγούρα που συνήθως είναι συχνότερη στους αλλεργικούς.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «οι ιδιαίτερα αλλεργικοί άνθρωποι μπορούν να εμβολιαστούν με ασφάλεια με τη χρήση ενός απλού αλγόριθμου».

Προηγούμενες έρευνες έχουν, επίσης, δείξει ότι ο κίνδυνος σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (μέσα σε δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά από τον εμβολιασμό) είναι πολύ μικρός και για τα άλλα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, με βάση στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share