Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μίκης Θεοδωράκης: Την Πέμπτη στο Βραχάτι τελικά η κηδεία

Η σορός του θα μεταφερθεί στο Γαλατά Χανίων

2 Σεπτεμβρίου 2021 17:31
Μίκης Θεοδωράκης: Την Πέμπτη στο Βραχάτι τελικά η κηδεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την Πέμπτη στο Βραχάτι θα τελεστεί τελικά η κηδεία του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικογενειακό περιβάλλον του μουσικοσυνθέτη, ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί στο μέρος όπου είχε το εξοχικό του σπίτι, για να είναι κοντά στην κόρη του Μαργαρίτα και στην σύζυγό του, την 94χρονη Μυρτώ Αλτίνογλου.

Η κηδεία θα γίνει στο Βραχάτι, μετά το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών (Τρίτη με Πέμπτη) όπου θα ψαλεί και η νεκρώσιμος ακολουθία.

Μετά την πάροδο τριετίας, η σορός του θα μεταφερθεί στο Γαλατά Χανίων, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη.

 Μίκης Θεοδωράκης: Την Πέμπτη στο Βραχάτι τελικά η κηδεία

Εθνική ανατριχίλα: Η στιγμή που μεταφέρεται η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έξω από το σπίτι του

Εθνικό είναι το πένθος από το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, με την ίδια την κυβέρνηση να το επικυρώνει με τον τρόπο της και τον κόσμο να «ξεσπά» σε χειροκροτήματα.

Πλήθος κόσμου, φίλοι, συγγενείς, γείτονες, καλλιτέχνες μετέβησαν στην κατοικία του κορυφαίου δημιουργού, στη συμβολή των οδών Επιφανούς και Γαριβάλδι στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να τον αποχαιρετίσουν.

Πολλοί κρατούσαν λευκά και κόκκινα λουλούδια για να πουν το δικό τους “αντίο” στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 96 ετών, βυθίζοντας στο πένθος τον Ελληνισμό.

Μέχρι στιγμής στο σπίτι του μεγάλου δημιουργού έχουν βρεθεί ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Άννα Νταλάρα, ο Γιώργος Λιάνης καθώς και ο Βασίλης Λέκκας.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε για την τελευταία του κατοικία. Οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ μεταφερόταν το φέρετρο και φώναζαν «αθάνατος».

Τη στιγμή που απομακρυνόταν η νεκροφόρα, η Μαρίζα Κωχ αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη ρίχνοντας κλαδιά βασιλικού.

Τη σορό συνόδευαν συγγενείς και φίλοι. Η Μυρτώ, το αγαπημένο σκυλάκι του Μίκη Θεοδωράκη, δεν έχει φύγει λεπτό από το κατώφλι του σπιτιού.

Αυτή ήταν η αιτία του θανάτου του - Η επίσημη ανακοίνωση

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Πέμπτης (2/9) ο κορυφαίος μουσικός, Μίκης Θεοδωράκης, με τον Πρωθυπουργό μάλιστα να κηρύσσει τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο 96χρονος μουσικοσυνθέτης με το σπουδαίο έργο και τη σημντική του προσφορά γνωστοποιήθηκε μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του ότι απεβίωσε από από καρδιοαναπνευστική ανακοπή στις 8:35 π.μ.

Αιτία θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη

«Θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν...» - Η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης, προαισθανόμενος το τέλος της ζωής του, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, δίνοντάς του το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών.

Στην προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής.”

Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε: «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

Η τελευταία επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share