Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μετακίνηση εκτός νομού: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα - Ποιες οι δύο αλλαγές

Πώς ταξιδεύουν τα παιδιά - Τι ισχύει για το ΙΧ

2 Σεπτεμβρίου 2021 13:53
Μετακίνηση εκτός νομού: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα - Ποιες οι δύο αλλαγές
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Μετακίνηση εκτός νομού: Δέκα μέρες απομένουν για να τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα. Οι δύο πιο σημαντικές αλλαγές που πρέπει να προσέξετε για τα ταξίδια το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, διαβάστε εδώ το παρασκήνιο των αποφάσεων για τους ανεμβολίαστους αλλά και το «κόλπο» του Μητσοτάκη που δεν πήρε κανείς «πρέφα»

Το rapid test γίνεται «διαβατήριο» για τη μετακίνηση εκτός νομού από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022. Τα νέα μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί και φέρνουν δύο πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που ταξιδεύουν μέχρι σήμερα οι ανεμβολίαστοι.

Αυτές είναι οι εξής:

Για το ταξίδι με αεροπλάνο ή πλοίο απαιτείται πλέον rapid test 48 ωρών για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτό που αλλάζει είναι ότι από 13/09 όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο δεν μπορούν να κάνουν τεστ στις δημόσιες δομές και τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ δωρεάν, αλλά θα πρέπει να πάνε σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο. Το κόστος θα είναι 10 ευρώ και η δαπάνη θα βαρύνει τους ίδιους.

Για το ταξίδι με ΚΤΕΛ ή τρένο θα είναι από την ίδια ημερομηνία υποχρεωτικό το rapid test 48 ωρών, κάτι που δεν ίσχυε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που ήταν απαραίτητη μόνον η χρήση μάσκας.

Σημειώνεται ότι οι εμβολιασμένοι ταξιδεύουν με πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδεται 14 ημέρες μετά και όσοι έχουν νοσήσει με κορονοϊό ταξιδεύουν με το πιστοποιητικό νόσησης που ισχύει για έξι μήνες.

Νέα μέτρα για τη μετακίνηση εκτός νομού

Πώς ταξιδεύουν τα παιδιά

Τα παιδιά 12-17 ετών θα πρέπει και αυτά να έχουν rapid test για τις μετακινήσεις εκτός νομού με το ίδιο κόστος (10 ευρώ), ενώ τα παιδιά 5-12 ετών ταξιδεύουν με self test.

Τι ισχύει για το ΙΧ

Το αυτοκίνητο είναι το μόνο μέσο μεταφοράς για το οποίο δεν απαιτείται να έχει κάνει rapid test όποιος δεν έχει εμβολιαστεί.

Ωστόσο, παραμένουν κάποια μέτρα στη μετακίνηση. Το όριο επιβατών είναι στα τέσσερα άτομα συνολικά, δηλαδή ο οδηγός και ακόμα τρία. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α' και β' βαθμού.

Περισσότερα άτομα επιτρέπονται για γονείς με παιδιά (εάν είναι άνω των 18 τα παιδιά, είναι απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο), καθώς και αν πρόκειται για άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share