Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μίκης Θεοδωράκης: Τα χρόνια του στην εξορία - Η ανατρεπτική πολιτική του καριέρα

Πάντοτε... απασχολούσε έντονα με τις απόψεις του

2 Σεπτεμβρίου 2021 10:36
Μίκης Θεοδωράκης: Τα χρόνια του στην εξορία - Η ανατρεπτική πολιτική του καριέρα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Μίκης Θεοδωράκης «βύθισε» στο πένθος ολόκληρη την χώρα, φεύγοντας από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, με το σπουδαίο μουσικοσυνθέτη να έχει αποδώσει σπουδαίο έργο, αλλά και να έχει απασχολήσει έντονα με την πολιτική του ενασχόληση.

Η χούντα όμως και η εξορία, άλλωστε, ήταν δύο σημαντικά κεφάλαια της ζωής του.

Οι συλλήψεις, η Αντίσταση και η εξορία

Μετά τα Δεκεμβριανά, ο Μίκης Θεοδωράκης λόγω των προοδευτικών του ιδεών καταδιώχθηκε από τις αστυνομικές αρχές. Για ένα διάστημα ζούσε παράνομα στην Αθήνα χωρίς να έχει σταματήσει την επαναστατική του δράση.
Τελικά συνελήφθη και στάλθηκε εξορία.

Αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια στο επονομαζόμενο στρατόπεδο θανάτου, τη Μακρόνησο. Μεσολάβησαν πολλά, εκείνος δεν ησύχασε ποτέ.

Την 21η Απριλίου του 1967 πέρασε στην παρανομία και απηύθυνε την πρώτη έκκληση για αντίσταση κατά της Δικτατορίας στις 23 Απριλίου.

Τον Μάιο του 1967, ίδρυσε μαζί με άλλους την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση κατά της Δικτατορίας, το ΠΑΜ και εκλέχτηκε πρόεδρός του.

Η σύλληψή του, έγινε τον Αύγουστο του 1967. Έπειτα, ακολούθησε η φυλάκισή του στην οδό Μπουμπουλίνας, η απομόνωση, οι φυλακές Αβέρωφ, η μεγάλη απεργία πείνας, το νοσοκομείο, η αποφυλάκιση και ο κατ' οίκον περιορισμός.

Η εκτόπιση με την οικογένειά του στη Ζάτουνα Αρκαδίας δεν άργησε να έρθει και τέλος το στρατόπεδο Ωρωπού.

Η πολιτική του καριέρα

Ο Μίκης Θεοδωράκης κατέβηκε υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της «Ενωμένης Αριστεράς» στην Βʹ Πειραιά το 1974, αλλά δεν εκλέχθηκε. Είχε συγκεντρώσει 6.345 σταυρούς προτίμησης και κατέλαβε την τρίτη θέση ανάμεσα σε οκτώ υποψηφίους.

Τέσσερα χρόνια μετά, έλαβε και δέχθηκε πρόταση να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με το ΚΚΕ. Ο συνδυασμός του έλαβε 59.428 ψήφους, καταλαμβάνοντας έτσι την τρίτη θέση.

Το 1981 εκλέχθηκε βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Βʹ Πειραιά με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, λαμβάνοντας 13.785 σταυρούς. Το 1985 επανεξελέγη, τοποθετημένος στην πρώτη θέση του ΚΚΕ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Με τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1990 και εξαιτίας διαφωνίας που είχε με την κατάσταση αυτή, αποφάσισε να κατέβει ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με τη Νέα Δημοκρατία και εξελέγη τοποθετημένος στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Διετέλεσε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και Επικρατείας για περίπου 2,5 χρόνια.

Το 2010 και συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με το όνομα «Σπίθα». Τον Σεπτέμβριο του 2013, ωστόσο, αποφάσισε να αποστρατευτεί.

Το 2015, όταν εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, αρχικά φάνηκε να διάκειται ευνοϊκά προς αυτή, αλλά έπειτα άσκηση έντονη κριτική και στο δημοψήφισμα του 2015 τάχθηκε υπέρ του «Όχι».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share