Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς θα κινδυνεύσουν να διασωληνωθούν; Ανεμβολίαστοι το 92% των νοσηλευομένων στις Εντατικές!

Οι περιοχές που «χτυπάνε κόκκινο»

2 Σεπτεμβρίου 2021 08:33
Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς θα κινδυνεύσουν να διασωληνωθούν; Ανεμβολίαστοι το 92% των νοσηλευομένων στις Εντατικές!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας λόγω κορωνοϊού αυξήθηκαν εκ νέου, με το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται να είναι συντριπτικό έναντι των εμβολιασμένων, μεγαλώνοντας ανησυχητικά την πίεση στις ΜΕΘ. Ενώ, μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού ανησυχεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία (ΠΟΥ). Συγκεκριμένα πρόκειται για τη μετάλλαξη «Μ» (Mu) ή αλλιώς B.1.621, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία, ενώ κρούσματά της έχουν καταγραφεί σε Νότια Αμερική και Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Μάλιστα, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων παραμένει υψηλό, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται. Για του λόγου το αληθές, οι εισαγωγές νέων ασθενών έφτασαν τους 1.840, ενώ τα εξιτήρια λόγω ίασης από τον κορωνοϊό ήταν 1.485, με τον λόγο εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια είναι 1.24.

Αυξήθηκαν διασωληνωμένοι και νοσηλευόμενοι - Στο 92% οι ανεμβολίαστοι

Και παρότι ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει τάσεις μείωσης, ο αριθμός διασωληνωμένων παραμένει αυξημένος, καθώς έφτασαν τους 346, την ώρα που οι νέες εισαγωγές λόγω κορωνοϊού ήταν 267, κάτι που φανερώνει άνοδο +11.72%.

Το ανησυχητικό της χθεσινής έκθεσης του ΕΟΔΥ είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων ασθενών που νοσηλεύονται ή είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της επικράτειας αγγίζει το 92,2% και μόλις το 7,8% όσων πολιτών νοσηλεύονται είναι εμβολιασμένοι πλήρως.

Στο σύνολο της επικράτειας, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid ανέρχεται σε 68%. Το ίδιο ποσοστό στην Αττική υπολογίζεται σε 73%, ενώ η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη 65%. Τέλος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Κρήτη η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 76%.

Κάτω από τη μονάδα το Rt – Ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές

Αισιοδοξία γεννά η πτώση του δείκτη αναπαραγωγής της νόσου (Rt) κάτω από τη μονάδα στο 0,99 έναντι 1,05 την περασμένη εβδομάδα.

Αναφορικά με τη διασπορά του ιού στην επικράτεια, τριψήφια νούμερα νέων λοιμώξεων κορωνοϊού εντοπίζονται στην Αττική (638), τη Θεσσαλονίκη (330), την Αχαΐα (116) και την Ηλεία (102) και μεγάλα διψήφια σε Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της ηπειρωτικής χώρας όπως Καβάλας (65), Κορινθίας (53), Μεσσηνίας (75), Αιτωλοακαρνανίας (54), Δράμας (34) και Κοζάνης (41) και έντονη την παρουσία του κορωνοϊου στη Θεσσαλία (Λάρισα 75, Μαγνησία 24, Σποράδες 11 και Καρδίτσα 35, η οποία αποτέλεσε προχθές την τελευταία περιοχή που βάφτηκε κόκκινη στον χάρτη επίπτωσης των κρουσμάτων των τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών).

Την εβδομάδα 23 Αυγούστου 2021 – 29 Αυγούστου 2021, η ΠΕ Ηλείας βρέθηκε στην κορυφή των ποσοστών θετικότητας με 8,27%, με ακόλουθες της Ικαρίας (7,67%) και της Νάξου (7,22%), ενώ πέντε ακόμα ΠΕ ξεπέρασαν το 4%: Άνδρου (4,08%), Αχαΐας (4,02%), Καβάλας (4,63%), Καλύμνου (4,84%) και Μεσσηνίας (4,33%).

Τέλος, πέντε περιοχές «κοκκινίζουν» στον επιδημιολογικό χάρτη τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας και συγκεκριμένα οι ΠΕ Ηρακλείου, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας και ο ΔήμοςΙκαρίας. Μολονότι δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη ανακοίνωση για επιβολή τοπικού lockdown στις τρεις τελευταίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να υπαχθούν στο καθεστώς Μεσσηνίας και Ηρακλείου με:

  • απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας
  • απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share