Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Self tests: Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία για τους ανεμβολίαστους

Πώς θα το προμηθεύονται οι δικαιούχοι

30 Αυγούστου 2021 16:40
Self tests: Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία για τους ανεμβολίαστους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Self tests: Στα φαρμακεία διατίθενται δωρεάν από σήμερα έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου δύο επιπλέον self-tests για τον κορωνοϊό για τους πολίτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους. Ωστόσο ανησυχία προκαλεί στον ΠΟΥ το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, τα τεστ διατίθενται δωρεάν για τις εξής ομάδες πολιτών:

  • Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
  • Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ

Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου και θα εκδίδεται βεβαίωση.

Οριστικό: Τέλος στα self test

Αθηνά Λινού: «Εγκληματικό να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς αλλαγές στα μέτρα»

Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε σήμερα η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, υπογραμμίζοντας πως είναι «εγκληματικό» να ανοίξουν με τα μέτρα που υπάρχουν τώρα.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα και αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μας είναι να πάψει το θέμα του εμβολιασμού και των μέτρων ατομικής προστασίας, να είναι θέμα αντιπαράθεσης» τόνισε αρχικά, μιλώντας στο Open. Έπειτα, υπογράμμισε πως πρέπει να πείσουμε «με αγάπη και κατανόηση» όποιο κομμάτι των φίλων μας ή συγγενών μας που δεν εμβολιάζονται επειδή φοβούνται.

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων, δήλωσε πως «Δεν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία και ιδιαίτερα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία -που τα παιδιά δεν έχουν και δυνατότητα να εμβολιαστούν, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για αυτές τις ηλικίες- χωρίς να έχει αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών ώστε να αυξηθούν τα μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς να έχει γίνει εκπαίδευση στους γονείς για το πώς θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να φορούν τη μάσκα, χωρίς να γίνει αναζήτηση από τους δημάρχους για έστω και έναν σε κάθε δήμο χώρο που να είναι μεγαλύτερος για να πάνε τα μεγάλα τμήματα. Αυτό είναι εγκληματικό».

Σχολεία: Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύουν - Οι «κανόνες» για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Για το αν θα πρέπει να φορούν τα παιδιά μάσκα στο διάλειμμα ή όχι:

«Εκείνο που δεν συνειδητοποιεί το υπουργείο είναι πρώτον ότι έχουμε έναν πολύ πιο μεταδοτικό ιό και δεύτερον μπορεί να πήγαν τα πράγματα σχετικά καλά τα πράγματα με τα μικρά παιδιά την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά τα σχολεία ήταν κλειστά παραπάνω από τη μισή σχολική χρονιά, επομένως δεν πήγαιναν τα παιδιά να κολλήσουν στο σχολείο. Είναι τρομερό το να μην παίρνουμε μέτρα, το ίδιο και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, πρέπει να ξανατεθεί το θέμα της τηλεργασίας και να δούμε πώς θα τα καταφέρουμε. Είναι δύσκολη η κατάσταση».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share