Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Θα υπάρξουν μέρες με 8.000 κρούσματα»

Δραματική προειδοποίηση

30 Αυγούστου 2021 10:37
Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Θα υπάρξουν μέρες με 8.000 κρούσματα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται η κλιμάκωση του κορωνοϊού στη χώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Αυτή τη στιγμή είμαστε στο υψηλότερο κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, ωστόσο τα νούμερα αναμένεται να πάνε ακόμη πιο πάνω, σημείωσε ο καθηγητής.

«Μπορούμε να φτάσουμε σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο της τάξεως των 7.000 με 8.000 κρουσμάτων ημερησίως» προειδοποίησε σε πρωινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, εντείνοντας – κι άλλο – την ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα.

«Καμπανάκια» για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Ο κ. Σαρηγιάννης στάθηκε στην αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφεται στην Κρήτη, ενώ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη φαίνεται να παρουσιάζεται μία σταθεροποίηση.

Αυτή, όμως, όπως εκτίμησε δεν θα συνεχιστεί καθώς από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει αύξηση.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έκανε νέα έκκληση για εμβολιασμούς καθώς είμαστε προ των πυλών νέας αύξησης κρουσμάτων και στη συνέχεια θα υπάρξει αποκλιμάκωση.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να εμβολιάζονται και πολλοί νοσούν και αποκτούν ανοσία» είπε.

Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από μερίδα πολιτών που τίθενται κατά του εμβολίου, έφερε το παράδειγμα της Ισλανδίας, όπου το 90% των πολιτών είναι εμβολιασμένο. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού, αλλά όχι θάνατοι.

«Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λίγο και νοσούν ελαφρύτερα» κατέληξε.

Σαρηγιάννησ κρούσματα

Σκέψεις για επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολίου

Όλα τα παραπάνω έρχονται την ώρα που εντείνονται οι φωνές για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους, για να επιτευχθεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε πως μπορεί να υπάρξει επέκταση σε δημόσιο και ιδιωτικό κλάδο, φέροντας ως παράδειγμα τους εργαζομένους σε ΕΦΚΑ, εφορία και ΚΕΠ.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η κυβέρνηση εξετάζει και εναλλακτικά σενάρια όπως τον ορισμό ηλικιακών κριτηρίων στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής στο δημόσιο, ένστολους, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στην εστίαση.

Σαρηγιάννης εμβόλιο

Ειδικότερα, να οριστεί υποχρεωτικό το εμβόλιο σε άτομα άνω των 50- 55, που εάν μολυνθούν μπορεί να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Το ίδιο μέσο κάνει, ακόμη, λόγο για μπόνους μοριοδότησης στον τομέα της Υγείας που μπορεί να κινητοποιήσει για τον εμβολισμό, ενόψει και μελλοντικών διαγωνισμών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share