Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Κατάσκοποι» στα ΜΜΜ: Θα καταγράφουν την συμπεριφορά των οδηγών και αν τηρούνται τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού

Mέτρο αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό

30 Αυγούστου 2021 09:14
«Κατάσκοποι» στα ΜΜΜ: Θα καταγράφουν την συμπεριφορά των οδηγών και αν τηρούνται τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εντός του Σεπτεμβρίου θα πιάσουν δουλειά οι μυστικοί επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίοι ως αποστολή θα έχουν την καταγραφή παραπόνων και προβλημάτων των μετακινούμενων τόσο με τα οδικά μέσα μεταφοράς όσο και με τα μέσα σταθερής τροχιάς στην Αθήνα.

Οι άνθρωποι που θα αναλάβουν την… συγκεκριμένη αποστολή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα είναι εργαζόμενοι ιδιωτικής εταιρείας και όχι υπάλληλοι του ΟΑΣΑ και θα λειτουργούν με συστηματική παρουσία ως «ομάδα διασφάλισης ποιότητας», η οποία θα κινείται διαρκώς σε όλα τα μέσα ενώ θα πραγματοποιεί και δοκιμαστικές κλήσεις στον πενταψήφιο αριθμό του ΟΑΣΑ, προκειμένου να ελέγχει την απόκριση των υπηρεσιών στα αιτήματα των πολιτών. Η σύμβαση που υπέγραψε ο ΟΑΣΑ με ιδιωτική εταιρεία ανέρχεται σε 16.000 ευρώ πλέον του ΦΠΑ και τα αποτελέσματα θα πρέπει να παραδοθούν τους επόμενους μήνες.

Τι θα ελέγχουν οι μυστικοί επιβάτες

Οι μυστικοί επιβάτες επίσης θα κρίνουν την καθαριότητα των οχημάτων, τη συχνότητα των δρομολογίων, το εάν τηρούνται τα μέτρα για τον κορωνοϊό, τη συμπεριφορά και ευγένεια του οδηγού, ακόμα και την οδική του συμπεριφορά – το εάν δηλαδή οδηγεί με ασφάλεια, εάν τηρεί τον ΚΟΚ, κλπ.

Πρόκειται για ένα μέτρο αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό με σκοπό να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό.

Ο αριθμός των μυστικών επιβατών δεν έχει γίνει γνωστός αλλά σε καμία περίπτωση δε θα ασκούν καθήκοντα ελεγκτή κομίστρου και δεν θα μιλούν με τους επιβάτες, αλλά θα παρατηρούν και θα καταγράφουν.

Επίσης οι μυστικοί επιβάτες θα ελέγχουν τη διαθεσιμότητα των μέσων, δηλαδή, τη γεωγραφική κάλυψη του δικτύου, το ωράριο λειτουργίας, τη συχνότητα των δρομολογίων, κλπ., την προσβασιμότητα των μέσων προς όλους και ειδικότερα τα ΑμεΑ, καθώς επίσης τη διαθεσιμότητα εισιτηρίων σύμφωνα με τις ανάγκες των επιβατών, την παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης προς τον επιβάτη (γενικές πληροφορίες, στοιχεία δρομολογίων, τιμές εισιτηρίων, δικαιώματα ελεύθερης – μειωμένου κομίστρου μετακίνησης, κ.λπ.), την ασφάλεια των επιβατών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας από τον Covid-19.

«Κατάσκοποι» στα ΜΜΜ: Θα καταγράφουν την συμπεριφορά των οδηγών και αν τηρούνται τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού

ΜΜΜ: Έκπτωση για τους εμβολιασμένους επιβάτες - Τα 2 νέα μέτρα που θα κάνουν τους ανεμβολίαστους να «τσιμπηθούν»

Εκπτώσεις για τους εμβολιασμένους επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Μεγαλώνουν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, με τα νέα μέτρα να πλήττουν όσους δεν είναι θωρακισμένοι και με τις δύο δόσεις.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό, προκειμένου να πειστούν οι χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως σε λίγο καιρό θα ανακοινωθούν κάποιες διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους επιβάτες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Από τις έξι», ο υπουργός δήλωσε ότι «στην κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε την πειθώ και να δίνουμε κίνητρα. Εγώ αυτήν τη σχολή υπηρετώ και θεωρώ ότι είναι πολύ πιο χρήσιμο με λογικά επιχειρήματα και ορθό λόγο να πείθεις κάποιον».

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι στην Αθήνα σχεδόν τα 2/3 όσων χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς διαθέτουν κάρτες απεριόριστων διαδρομών. «Μπορούμε να δώσουμε κάποια έκπτωση σε αυτούς οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, έτσι ώστε να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο -και αν θέλετε και ένα δίχτυ ασφαλείας - στους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι, αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο για όσους σκέφτονται να εμβολιασθούν», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που συζητά το υπουργείο με τον ΟΑΣΑ, εκτιμώντας ότι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα.

Έκπτωση για τους εμβολιασμένους επιβάτες στα ΜΜΜ

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι σε αυτήν τη φάση δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους οδηγούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς άλλωστε στα λεωφορεία υπάρχει διαχωριστικό, οι οδηγοί φορούν μάσκα και οι επιβάτες δεν επιβιβάζονται από τη μπροστινή πόρτα, ενώ στο μετρό οι οδηγοί βρίσκονται σε ειδικό ξεχωριστό χώρο.

Τα 2 νέα μέτρα που θα κάνουν τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν

Η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Μπορεί κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι να περίμεναν ότι το εφετινό καλοκαίρι θα ήταν πολύ καλύτερο από το περυσινό, όμως λογάριαζαν χωρίς τη μετάλλαξη Δέλτα.

Το νέο στέλεχος θερίζει και δημιουργεί νέα δεδομένα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η μόνη λύση ασφαλώς είναι το εμβόλιο, το οποίο προφυλάσσει από τη μετάλλαξη Δέλτα εφόσον βέβαια έχουν γίνει και οι δυο δόσεις.

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη νέων μέτρων που θα παρακινήσουν τους ανεμβολίαστους να πάρουν τη μεγάλη απόφαση.

Περίπτωση νέου γενικού lockdown δεν υπάρχει, θα γίνουν όμως τοπικά lockdown σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Σε αυτά θα υπάρχουν απαγορεύσεις εξόδου και περιορισμοί μόνο για τους ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι θα κυκλοφορούν κανονικά.

 Τα 2 νέα μέτρα που θα κάνουν τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν

Το δεύτερο μέτρο, το οποίο εξετάζεται έχει να κάνει με τη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση της σε εξωτερικούς χώρους μόνο για όσους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα θα είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Οι εμβολιασμένοι θα παίρνουν πίσω τις ελευθερίες που είχαν χάσει λόγω πανδημίας, ενώ οι μη εμβολιασμένοι θα συνεχίσουν να έχουν τους γνωστούς περιορισμούς, εφόσον επιλέγουν να μη χρησιμοποιούν το όπλο που τους προσφέρουν δωρεάν η επιστήμη και το κράτος.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share