Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Self test: Ποιοι τα δικαιούνται δωρεάν από Δευτέρα

Ποιους αφορά;

30 Αυγούστου 2021 08:41
Self test: Ποιοι τα δικαιούνται δωρεάν από Δευτέρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο (2) self test από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου προχωρά το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test).

Η περαιτέρω δωρεάν διάθεση των δύο τεστ από τα φαρμακεία της χώρας αφορά τις παρακάτω ομάδες πολιτών:

  • Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
  • Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ

Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.

Οριστικό: Τέλος στα self testΟριστικό: Τέλος στα self test

Σε διαδικασία «rapid test» θα υποβάλλονται οι ανεμβολίαστοι πολίτες ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα τα self test να… χαθούν από προσώπου γης, καθώς θα χρησιμοποιούνται μόνο από ανήλικους 12 – 17 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα στις 12 το μεσημέρι αναμένονται οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων για την είσοδο των ανεμβολίαστων στους εσωτερικούς χώρους.

Όπως ήδη είναι γνωστό θα τους απαγορευτεί η είσοδος σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια ενώ πλέον θα καθίσταται υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού τεστ (rapid test) σε χώρους εργασίας.

self test τέλος

Στα μέτρα θα περιλαμβάνονται και επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα τεστ με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Υποχρεωτικά θα είναι λοιπόν με τα rapid test για εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιο τομέα, τους καθηγητές στα σχολεία και τους καθηγητές στα πανεπιστήμια. Τα self test θα παραμείνουν ενεργά μόνο για τους μαθητές στα σχολεία.

Με δύο self test την εβδομάδα η επιστροφή στα θρανία - Πώς θα γίνονται οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια

Για το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης σε σχολεία και πανεπιστήμια από το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, 1η Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια με τους ίδιους όρους που έγιναν οι εξετάσεις του Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πανεπιστήμιο θα αποφασίζει ποια μαθήματα θα εξετάζονται δια ζώσης και ποια διαδικτυακά.

«Το μεγάλο τεστ για τα πανεπιστήμια αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου. Θα φροντίσουμε τις πρώτες μέρες να υπάρχουν δομές για εμβολιασμούς των φοιτητών», τόνισε και διευκρίνισε ότι στις ιατρικές σχολές, ειδικά, θα υπάρχουν μόνιμες δομές εμβολιασμού για όλους τους φοιτητές.

Για μάθημα θα μπαίνουν οι μαθητές με δύο self test την εβδομάδα, ενώ οι καθηγητές, δάσκαλοι και διδακτικό προσωπικό δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα. Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες μπαίνουν κανονικά στις αίθουσες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share