Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Γέμισε από μέδουσες παραλία της Χαλκιδικής

Πρόκειται για ακίνδυνο είδος

29 Αυγούστου 2021 13:29
Γέμισε από μέδουσες παραλία της Χαλκιδικής
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Oι ακίνδυνες μέδουσες, αφού δεν έχουν δηλητήριο, οι γνωστές σε όλους "σαλιάρες" εμφανίστηκαν για ακόμα μια φορά φέτος το καλοκαίρι, στις παραλίες της Χαλκιδικής.

Οι μέδουσες "Cotylorhiza tuberculata", όπως είναι η επιστημονική ονομασία τους, εμφανίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε παραλία της Ολυμπιάδας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των λουόμενων.

 Γέμισε από μέδουσες παραλία της Χαλκιδικής

Ο λόγος, όπως αναφέρει και το GRtimes.gr το ασυνήθιστο σχήμα τους, αφού μοιάζουν με τηγανητό αυγό. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο είδος έρευνας πέρα από ακίνδυνο εμφανίζεται μόνο σε καθαρά ύδατα. Ένδειξη της πολύ καλής ποιότητας των νερών στις παραλίες της Χαλκιδικής, το φετινό καλοκαίρι.

Ωστόσο, αυτή η παραλία στη Χαλκιδική θεωρείται ακατάλληλη για κολύμπι, σύμφωνα με αναλύσεις.

Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος μέδουσας

  • Βγείτε αμέσως από το νερό, για να αποφύγετε ένα δεύτερο τσίμπημα.
  • Ξεπλύνετε προσεκτικά με θαλασσινό νερό. ΜΗ χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό.

Οι νηματοκύστες, μικροσκοπικά αγκάθια της μέδουσας που εισέρχονται στο δέρμα κατά το τσίμπημα, απελευθερώνουν περισσότερο δηλητήριο όταν έρχονται σε επαφή με το καθαρό νερό κι έτσι ο πόνος γίνεται πιο έντονος.

  • Μην αφαιρέσετε τα υπολείμματα πλοκαμιών με γυμνά χέρια αφού αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού σε αυτά. Αν δεν έχετε ένα κομμάτι ξύλο ή πλαστικό κοντά, μπορείτε να τρίψετε το σημείο με άμμο, που ίσως πονέσει ελαφρώς.
  • Ρίξτε λευκό ξίδι στο σημείο ή εφαρμόστε στην περιοχή του τσιμπήματος μια κορτιζονούχα κρέμα. Αν το σημείο του τσιμπήματος είναι μεγάλο, η λήψη αντισταμινικών χαπιών κρίνεται απαραίτητη, αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αν είστε αλλεργικοί ή νιώσετε συμπτώματα όπως ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, χαμηλή πίεση, ταχυκαρδία ή τάση προς έμετο, θα πρέπει να επισκεφθείτε το νοσοκομείο.

Μύθοι και αλήθειες για τις μέδουσες και τσούχτρες:

  • Δεν είναι όλες οι μέδουσες επικίνδυνες:

υπάρχουν 1500 είδη μεδουσών στη Μεσόγειο, ωστόσο μόνο τα 20-30 από αυτά είναι τα πιο κοινά. Στην Κύπρο, η μόνη μέδουσα που είναι και τσούχτρα είναι μοβ χρώματος και ονομάζεται Pelagia noctiluca («Πελαγία που λάμπει στο σκοτάδι»). Οι καφέ μέδουσες που συνήθως συναντάμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις θάλασσες είναι οι λεγόμενες «σαλούφες» ή σαλιάρες και είναι σχετικά ακίνδυνες.

  • Δεν αποτελούν δείγμα ότι η θάλασσα είναι βρόμικη.
    Την ύπαρξή τους ενθαρρύνουν οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, οι κλιματικές αλλαγές, η υπεραλίευση που λιγοστεύει τα ψάρια που τρώνε τις μέδουσες κ.ά.
  • Υπάρχουν διάφορα γιατροσόφια, σε περίπτωση που τσιμπήσει κάποιον μέδουσα. Μην τα ακολουθείτε. Πείτε «όχι» σε μαγειρική σόδα, ταλκ, σαπούνι, κρέμα ξυρίσματος, χυμό λεμονιού, αλκοόλ ή κόκα κόλα. Στην περίπτωση του τσιμπήματος από μέδουσα, είναι μύθος ότι τα ούρα βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share