Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Τρόμος από την ραγδαία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα! Πολύ κρίσιμες οι επόμενες ημέρες!

Γεμίζουν οι κλίνες covid και οι Εντατικές! Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς!

29 Αυγούστου 2021 10:13
Κορωνοϊός: Τρόμος από την ραγδαία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα! Πολύ κρίσιμες οι επόμενες ημέρες!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Τον κώδωνα του κίνδυνου για τη μεγάλη πίεση που αρχίζουν να δέχονται τα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού κρούουν για ακόμη μια φορά οι ειδικοί. Παράλληλα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού υποστήριξε μιλώντας στο Mega ότι η χρήση διπλής μάσκας είναι αναγκαία καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι ιδιαίτερα επιθετικό και πρέπει να προστατευτούμε.

Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid σε όλη τη χώρα ανέρχεται στο 68%, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου και χωρίς το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων.

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο επιθετική και μεταδοτική που όσοι γυρίζουν πρέπει να προσέξουν 5-6 μέρες και να κάνουν τεστ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί» σημείωσε σε δηλώσεις στον ALPHA η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Σημειώνοντας ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ήδη πολύ δύσκολη καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και αναμένεται γίνει πιο δύσκολη με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων.

Η πληρότητα ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ στον ALPHA, φθάνει στο 68%. Στην Αττική 67%, στην Θεσσαλονίκη 71,2% και στην Κρήτη 79,5%. Σημείωσε δε ότι οι ειδικοί ανησυχούν και για την αύξηση των θανάτων που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα.

«Το εμβόλιο μας προστατεύει για να μην μπούμε στο νοσοκομείο ή να πεθάνουμε…. κανένα εμβόλιο δεν προκαλεί μακροχρόνιες συνέπειες» ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Επιστρέφουν και οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου, ανησυχία για τη διασπορά της πανδημίας

Η κίνηση στα λιμάνια είναι μεγάλη, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία για τη διασπορά του κορωνοϊού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιστρέφουν από τις διακοπές και λένε πως θα κάνουν κάποιο γρήγορο ή αυτοέλεγχο, προκειμένου να προστατέψουν τους οικείους τους, αλλά και τους ίδιους.

«Όσον αφορά την ανοσία, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού φαίνεται θα βοηθήσει η τρίτη δόση. Το ίδιο πιθανώς μπορεί να συμβεί και για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πριν 6-8 μήνες» τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Την ανησυχία του για τις αντοχές του ΕΣΥ εξέφρασε από την πλευρά του και ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου (28/8) στον ΣΚΑΙ. Όπως είπε, αν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση της πορείας της πανδημίας, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί, ανάλογα θα αυξηθεί και η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος

Μιλώντας στον ANT1, o καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ηρακλής Τσαγκάρης σημείωσε ότι «Υπάρχει μια ήπια αύξηση στις εισαγωγές» σε πανελλαδικό επίπεδο, την οποία χαρακτήρισε «ανησυχητική».

Όπως εξήγησε το πώς θα πάει ο Σεπτέμβριος θα εξαρτηθεί από την επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου, το άνοιγμα των σχολείων και τον ρυθμό των εμβολιασμών. «Αυτοί οι τρεις παράγοντες θα καθορίσουν το κατά πόσο ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας μήνας που θα οδηγήσει σε μία ήπια εξέλιξη της πανδημίας, ή θα συνδυαστεί με μια πολύ αρνητική εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Και νέες κατηγορίες εργαζομένων προστίθενται στη λίστα

Διευρύνεται συνεχώς ο κύκλος των επαγγελματικών κατηγοριών στις οποίες συζητείται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Μετά τους υγειονομικούς η υποχρεωτική θεσμοθετήθηκε ήδη για εργαζόμενους σε ΚΑΠΗ και μονάδες απεξάρτησης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share