Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μάριος Θεμιστοκλέους: Ξεκινούν εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς

Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση μετά τις ευπαθείς ομάδες;

26 Αυγούστου 2021 14:58
Μάριος Θεμιστοκλέους: Ξεκινούν εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για τη μέχρι τώρα πορεία στους εμβολιασμούς αλλά και για το ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση μετά τις ευπαθείς ομάδες, μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην ΕΡΤ. Αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου, είπε: «Η 3η δόση συζητείται ευρύτερα και για όσους έχουν ξεκινήσει νωρίτερα τον εμβολιασμό τους. Η Επιτροπή εξετάζει τα δεδομένα και θα υπάρξει απάντηση σύντομα. Ισχύει για όλες τις κατηγορίες και εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε επιχειρησιακά. Θα δώσουμε μέσα στον Σεπτέμβριο την ακριβή ημερομηνία για την 3η δόση», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών και σε ποιο επίπεδο κινείται και αν θα επεκταθεί και σε μικρότερες ηλικίες, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε: «Δεν είναι κάτι, το οποίο μπορεί να συζητηθεί αν δεν υπάρξει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Στις ηλικίες κάτω των 18 ετών έχουμε αύξηση συμμετοχής». Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ακόμα ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων. «Είμαστε σε μια φάση που έχουμε διαθέσιμα εμβόλια αλλά και ραντεβού». Ερωτηθείς αν αυτό ισχύει και για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson είπε ότι και γι’ αυτό υπάρχει επάρκεια.Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Τρίτη δόση σε ευπαθείς από Σεπτέμβριο

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να αυξήσουν σε περιοχές την εμβολιαστική κάλυψη. Για τις αντιδράσεις από τους υγειονομικούς στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τόνισε: «Υπάρχει αύξηση σε αυτή την κατηγορία αλλού μεγαλύτερη και αλλού λιγότερη. Είχαμε εντυπωσιακή αύξηση στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Το ίδιο αναμένουμε και στο ΕΣΥ. Οι υγειονομικοί 8 στους 10 έχουν εμβολιαστεί. Το πρόβλημα είναι προς την κοινωνία και τους συναδέλφους τους».

Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για να καλυφθούν τα κενά των αρνητών υγειονομικών και όταν ερωτήθηκε για το θέμα της ανάκλησης αδειών, ανέφερε: «Είμαστε στο ξεκίνημα του 4ου κύματος και οι υγειονομικοί μπόρεσαν να ξεκουραστούν τους καλοκαιρινούς μήνες και απάντηση σε αυτούς πρέπει να τους δώσουν οι συνάδελφοί τους που δεν εμβολιάζονται».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «δεν είναι κάτι καινούριο η υποχρεωτικότητα στον δημόσιο τομέα και ειδικά στους υγειονομικούς, προκειμένου να μην τίθενται σε κίνδυνο ευάλωτες ομάδες όπως είναι οι ασθενείς. Για παράδειγμα περνούν από ψυχιατρική εξέταση αλλά και ζητούνται ακτινογραφίες για να προσληφθούν». Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση.

Τις επόμενες μέρες ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού στους ασθενείς τους αλλά και να προμηθευτούν εμβόλια ώστε να προχωρούν εμβολιασμούς στα ιατρεία τους, τόνισε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο ΓΓ πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμοστοκλέους. Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 1.000 γιατροί.

Κρήτη: Εκκλησία μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο – Όσα δήλωσε ο ιερέας

Μια εκκλησία στην Κρήτη θα μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο, ώστε να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, έπειτα από πρωτοβουλία της Ενορίας Αγίου Νικολάου Αρχανών, μικτό κλιμάκιο της 7ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τον δήμο Αχαρνών Αστερουσίων, θα πραγματοποιήσουν εμβολιασμούς στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αρχανών.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε Εκκλησία.

εκκλησία εμβολιαστικό κέντρο

«Σκοπός είναι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Εκκλησία δεν είναι εναντίον, ότι ενδιαφέρεται και για την πνευματική και για τη σωματική υγεία» δήλωσε στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο πατήρ Ανδρέας Καλιοντζάκης.

«Το Ευαγγέλιο λέει “φύλαξε το σώμα σου ως καθαρτήριο της ψυχής”. Είμαστε υποχρεωμένοι να προφυλάξουμε την υγεία του σώματός μας, δεν μπορεί η Εκκλησία να σαμποτάρει την επιστήμη, η θεολογία με την επιστήμη πρέπει να συνεργάζονται» τονίζει ο ιερέας.

Η συγκεκριμένη ιδέα ξεκίνησε όταν ο πατήρ Ανδρέας συναντήθηκε τηλεοπτικά με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη.

«Εδώ και καιρό ψάχνουμε μια τέτοια σημειολογική διαδικασία, να δώσει τον τόνο της συμβολής της Εκκλησίας στους εμβολιασμούς, διότι μια μικρή μερίδα ιεραρχών και παπάδων αντιστρατεύονται» σημειώνει ο κ. Τζανάκης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share