Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αθηνά Λινού: «Οι μεταλλάξεις θα αυξάνονται όσο δεν εμβολιαζόμαστε»

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πάρα πολύ μεταδοτική»

26 Αυγούστου 2021 10:17
Αθηνά Λινού: «Οι μεταλλάξεις θα αυξάνονται όσο δεν εμβολιαζόμαστε»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πανίσχυρη είναι μέχρι στιγμής η μετάλλαξη Δέλτα που έχει κυριεύσει και την Ελλάδα ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων, ο κίνδυνος είναι τεράστιος για τους μη εμβολιασμένους, όμως από τη μετάλλαξη νοσούν -ελαφρά με ήπια συμπτώματα- και αρκετοί εμβολιασμένοι.

Η εικόνα που δίνεται είναι ότι με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη γυρίσαμε δύο χρόνια πίσω όταν ξεκινούσε η πανδημία όταν και οι ειδικοί γνώριζαν ελάχιστα πράγματα για τον ιό.

Γιατί όμως η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει νικηθεί μέχρι στιγμής; Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η μετάλλαξη «είναι πάρα πολύ μεταδοτική».

Λινού μεταλλάξεις

«Επίσης, υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και πολλά από τα μέτρα που έπρεπε να εφαρμοστούν αμέσως για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, δεν εφαρμόστηκαν» είπε στο Sputnik η κα Λινού.

Την ίδια ώρα τα εμβόλια σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα στη μετάλλαξη Δέλτα.

Η κα Λινού θεωρεί ότι παρά τη μειωμένη αποτελεσματικότητα, παραμένουν ένα όπλο έναντι της μετάλλαξης και της πανδημίας.

«Το εμβόλιο της Moderna έχει αποτελεσματικότητα 95% και της Pfizer 91% και έχει πέσει στο 60%-65% (σ.σ. για τη μετάλλαξη Δέλτα) είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα εμβόλια που κυκλοφορούν στον κόσμο και δεν κυκλοφορούν στην Ευρώπη και στην Αμερική» είπε προσθέτοντας ότι «τα εμβόλια έγιναν για τον ιό που ξέραμε τότε και καλύπτουν πολλά στελέχη (σ.σ. πέραν του αρχικού). Στο συγκεκριμένο στέλεχος Δέλτα έχουν κάπως μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά παρ' όλα αυτά παραμένουν τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια στον κόσμο».

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ανοίξει τη συζήτηση για τις όποιες επόμενες μεταλλάξεις μπορεί να προκύψουν και είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Pfizer για πιθανότητα εμφάνισης μετάλλαξης ανθεκτικής στα εμβόλια.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν αρχίσει τις δοκιμές τροποποιημένων εμβολίων, των λεγόμενων εμβολίων κατά του κορονοϊού 2ης και 3ης γενιάς.

Υπάρχει πιθανότητα για μια νέα ανθεκτική μετάλλαξη και πώς μπορεί να «γεννηθεί» μια τέτοια μετάλλαξη;

«Οι μεταλλάξεις θα αυξάνονται όσο ο παγκόσμιος πληθυσμός και μάλιστα ο πληθυσμός φτωχών χωρών δεν εμβολιάζεται. Επομένως, ναι, είναι πιθανόν. Αν οι πλούσιες χώρες δεν στέλνουν εμβόλια και δεν άρουν την πατέντα έτσι ώστε να εμβολιαστούν οι φτωχότερες χώρες, θα έχουμε αυτό το πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Καθολική χρήση μάσκας

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει ακριβώς εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα και των δηλωμένων εκτιμήσεων αρκετών επιστημόνων στην Ελλάδα ότι όλοι οι μη εμβολιασμένοι θα νοσήσουν από αυτή είναι εάν τα μέτρα που ισχύουν είναι αρκετά ή αν θα πρέπει να είναι πιο αυστηρά.

«Θα πρέπει να είναι και διαφορετικά τα μέτρα. Δεν είναι θέμα αυστηρότητος. Θα πρέπει να υπάρξει καθολική εφαρμογή της μάσκας σε όλους τους χώρους (σ.σ. εξωτερικούς και εσωτερικούς) γιατί έχουμε πολύ υψηλό δείκτη θετικότητας και θα πρέπει να εφαρμοστούν πιο πολλά μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου υπάρχει συνωστισμός ανθρώπων» κατέληξε η κα Λινού.

Αθηνά Λινού: Εμβολιάστε τα παιδιά σας – Το 10% των νέων θα παρουσιάσουν σύνδρομο μετά Covid

λινου εμβολιασμός παιδιών

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών έστειλε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, προειδοποιώντας τους γονείς για τις συνέπειες που μπορεί να εμφανιστούν σε νέους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Οι γονείς θα πρέπει πολύ σοβαρά να αναθεωρήσουν αυτή την άποψη και να μελετήσουν τι λένε οι παγκόσμιοι οργανισμοί και οι επιστήμονες, αλλιώς εκθέτουν τα παιδιά τους σε ένα τεράστιο κίνδυνο κάποιας μόνιμης αναπηρίας. Η νόσος περνάει εύκολα, αλλά το 10% των νέων ανθρώπων θα παρουσιάσουν σύνδρομο μετά Covid», είπε στο MEGA η κ. Λινού.

Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί η καθηγήτρια επιδημιολογίας ανέφερε τα εξής: «Χρειάζεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επικοινωνήσομε με όλους και να τους πείσουμε για την ανάγκη του εμβολιασμού. Η υποχρεωτικότητα είναι διαφορετικό πράγμα από το να ασκείς ορισμένα επαγγέλματα. Άλλο είναι να πω ότι ζεις στην Ελλάδα, άρα εμβολιάζεσαι υποχρεωτικά και άλλο να πω αν δεν είσαι εμβολιασμένος δεν μπορείς να κάνεις ορισμένες δουλειές».

Σχετικά με την ανοσία και την πιθανότητα για τρίτη δόση του εμβολίου είπε πως τις αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα παίρνουν εξειδικευμένοι επιστήμονες βάσει επιστημονικών μελετών που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά.

Όσον αφορά την οριστική άδεια που θα πάρει το εμβόλιο της Pfizer από τον FDA η κ. Λινού ξεκαθάρισε το εξής: «Αυτό που προκαλεί είναι ότι δημιουργεί μία ισχυρότατη απάντηση στους αντιεμβολιαστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα ότι δεν είναι δοκιμασμένο».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share