Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022

ΔΕΔΔΗΕ: Έξυπνοι μετρητές βάζουν τέλος στις ρευματοκλοπές

H αντικατάσταση θα αρχίσει από το 2022

26 Αυγούστου 2021 08:25
ΔΕΔΔΗΕ: Έξυπνοι μετρητές βάζουν τέλος στις ρευματοκλοπές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τέλος στο φαινόμενο των κλοπών ρεύματος, που τα τελευταία 15 χρόνια έχουν 20πλασιαστεί βάζουν οι έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά το γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι η ύφεση λόγω πανδημίας την περίοδο 2020 – 2021 μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στην προσπάθεια μείωσης των ρευματοκλοπών, εντούτοις η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εκτιμά ότι «η ευρείας κλίμακας αντικατάσταση μετρητών τελικής κατανάλωσης με ευφυείς μετρητές αναμένεται να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στον εντοπισμό και στην άρση ρευματοκλοπών που πραγματοποιούνται με παρέμβαση στον μετρητή και γενικότερα σε ενεργές παροχές».

δεδδηε μετρητές ρευματοκλοπές

Τα παραπάνω προκύπτουν από την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), με την οποία εγκρίθηκαν τα ρυθμιζόμενα έσοδα του Διαχειριστή του Δικτύου για την περίοδο 2021-2024, απόφαση που ελήφθη ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία πώλησης του 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ από την μητρική ΔΕΗ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΡΑΕ θέτει, επίσης, οικονομικά κίνητρα/αντικίνητρα στον ΔΕΔΔΗΕ που συνδέονται με τα αποτελέσματα στη μάχη για τον περιορισμό των ρευματοκλοπών.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην απόφαση, οι «μη τεχνικές απώλειες» του δικτύου, δηλαδή οι ρευματοκλοπές, εμφανίζουν αύξηση από 0,2% (2003-2004) σε 1,1% (2011-2013), 3,9% (2015-2016) και 4,4% (2018-2019).

Σύμφωνα με την ΡΑΕ, με βάση το πρόγραμμα αντικατάστασης μετρητών που έχει προτείνει ο ΔΕΔΔΗΕ (έναρξη πρακτικά το 2022, ολοκλήρωση το 2030) προβλέπεται ότι οι ρευματοκλοπές θα υποχωρήσουν στα επίπεδα του 2003-2004 (0,2%) το 2031. Ενώ οι συνολικές απώλειες (στις οποίες περιλαμβάνονται και εκείνες που δεν οφείλονται σε κλοπή αλλά σε τεχνικές παραμέτρους) θα μειώνονται κατά μέσο όρο με ρυθμό 5,1% την περίοδο 2020- 2031.

Σύμφωνα με την απόφαση το επιτρεπόμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ διαμορφώνεται σε 776 εκατ. ευρώ για φέτος, 781 εκατ. το 2022 και το 2023 και σε 804 εκατ. το 2024.

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος σε Αθήνα, Άλιμο και Ρέντη

Διακοπή ρεύματος έχει προγραμματίσει για σήμερα, Τετάρτη, 25 Αυγούστου, ο ΔΕΔΔΗΕ, σε αρκετές περιοχές της Αττικής, στις οποίες περιλαμβάνονται η Αθήνα, ο Άλιμος και ο Ρέντης.

Αναλυτικά οι πίνακες με τις περιοχές της Αττικής:

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος σε Αθήνα, Άλιμο και Ρέντη

«Βόμβα» από τη ΔΕΗ: Η συνεργασία που αναστατώνει την αγορά

«Βόμβα» στην αγορά ρίχνει η ΔΕΗ, η οποία προχωρά σε μια σπουδαία συνεργασία, που θα αλλάξει τα δεδομένα υπέρ της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, νέα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1,9 GW δρομολογεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία, καταθέτοντας τον προηγούμενο Φεβρουάριο αιτήσεις στον ΑΔΜΗΕ για τη σύνδεση των πάρκων στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, από τα έργα αυτά, ένα σημαντικό μέρος προορίζεται για το κοινό εταιρικό σχήμα με τη RWE Renewables (θυγατρική της γερμανικής RWE), στο πλαίσιο της αδειοδοτικής «ωρίμανσης» από τη θυγατρική της ΔΕΗ των φωτοβολταϊκών που θα εισφέρει στην κοινοπραξία, με την εταιρεία πάντως να έχει κάνει και μια άσχημη κίνηση αυτές τις μέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Joint Venture των δύο εταιρειών αναμένεται να συσταθεί και να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Οκτώβριο, χωρίς δηλαδή να υπάρξει κάποια καθυστέρηση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο προέβλεπε την «πρεμιέρα» της κοινοπραξίας εντός του φθινοπώρου.

Έτσι, καθώς η θυγατρική της ΔΕΗ έχει πλέον λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ για όλο το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο των 1,9 GW, αυτό σημαίνει πως έχει «κλειδώσει» τη σύνδεση στο δίκτυο του συντριπτικά μεγαλύτερου ποσοστού των πάρκων με τα οποία θα συμπράξει με τη RWE, πριν ενεργοποιηθεί η εν λόγω σύμπραξη.

ΔΕΗ νέα συνεργασία

Με βάση τη συμφωνία των δύο εταιρειών, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE θα εισφέρουν στο κοινό εταιρικό σχήμα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW εκάστη. Η ανάπτυξη των πρώτων φωτοβολταϊκών μονάδων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η «συμμαχία» επισφραγίσθηκε τον Φεβρουάριο, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας έπειτα από τις εγκρίσεις του Συμφωνητικού Συνεργασίας (Head of Terms) από τα Διοικητικά Συμβούλια των εμπλεκόμενων εταιρειών. Στο Joint Venture η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συμμετέχει με 49% και η RWE (μέσω της RWE Renewables) με ποσοστό 51%.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share