Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: 58χρονος άνδρας βγήκε από τη ΜΕΘ μετά από μάχη 3,5 μηνών

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

25 Αυγούστου 2021 15:09
Κορωνοϊός: 58χρονος άνδρας βγήκε από τη ΜΕΘ μετά από μάχη 3,5 μηνών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Nικητής εξήλθε από τη ΜΕΘ του Γενικού Νονοσοκομείου Σάμου μετά από 3,5 μήνες μάχης με covid-19 ένας 58χρονος Καλύμνιος.

Αυτό έκανε γνωστό η διεύθυνση του νοσοκομείου, καθώς εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει:

«Ένας μεγάλος νικητής εξήλθε από τη ΜΕΘ κερδίζοντας τη μάχη με τη Covid-19.

Πρόκειται για άνδρα με καταγωγή από την Κάλυμνο, ηλικίας 58 ετών, ο οποίος νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ από τις 11/05/2021 έως και τις 21/08/2021. Τώρα νοσηλεύεται σε απλή κλίνη της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας, μέχρι να μπορέσει να εξέλθει του Ιδρύματός μας.

Του ευχόμαστε περαστικά και γρήγορη επάνοδο στη κοινωνία της Καλύμνου.
Συνεχίζουμε τη μάχη για να κερδίσουμε ξανά την ¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ¨ μας.
Φοράμε μάσκα, δεν συνωστιζόμαστε και εμβολιαζόμαστε.

Ο Διοικητής

Νικόλαος Α. Στεφανής».

Ωστόσο σοκάρει ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, με την δήλωσή του πως «Στα 35-40 χρόνια που δουλεύω σε ΜΕΘ, τέτοιο κακό δεν έχω ξαναδεί».

 Κορωνοϊός: 58χρονος άνδρας βγήκε από τη ΜΕΘ μετά από μάχη 3,5 μηνών

Αυτή είναι η θανατηφόρα επιπλοκή, που αυξάνεται κατά 50%, για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό

Η νέα μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ, εστίασε σε δεδομένα που είχαν συλλεχθεί από περισσότερους από 15.000 χειρουργούς κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19, και αφορούσαν σε 128.013 ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί σε 1.630 νοσοκομεία σε 115 χώρες. Στη λίστα των νοσοκομείων περιλαμβάνονται 29 ελληνικά και 3 κυπριακά.

Οι επιστήμονες ταξινόμησαν τους ασθενείς ανάλογα με το αν είχαν εκδηλώσει φλεβική θρομβοεμβολή ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση εντός 30 ημερών από χειρουργική επέμβαση. Η διάγνωση της COVID-19 χωρίστηκε σε προ-εγχειρητική (7 -30 ημέρες πριν από την επέμβαση), πρόσφατη (1-6 εβδομάδες πριν το χειρουργείο), παλαιότερη (7 εβδομάδες ή και περισσότερο πριν από την επέμβαση) ή απουσία ενεργής ή παρελθούσης λοίμωξης.

Τι διαπιστώθηκε

Από τη συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, η φλεβική θρομβοεμβολή είναι 50% πιθανότερο να συμβεί σε ασθενείς με ενεργή COVID-19 και σχεδόν δύο φορές συχνότερη σε όσους έχουν ιστορικό πρόσφατης νόσησης. Επίσης, η μετεγχειρητική θρομβοεμβολή σχετίστηκε με 5πλάσιο κίνδυνο θανάτου εντός 30 ημερών από την χειρουργική επέμβαση, συγκριτικά με ασθενείς που δεν είχαν εκδηλώσει φλεβική θρομβοεμβολή.

Μετά την συνεκτίμηση πιθανόν συνεισφερόντων παραγόντων, οι ασθενείς με περιεγχειρητική νόσο COVID-19 είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής, ενώ όσοι είχαν νοσήσει πρόσφατα είχαν 90% αυξημένο κίνδυνο. Οι ασθενείς με παλαιότερη λοίμωξη είχαν 70% αυξημένο κίνδυνο.

Η φλεβική θρομβοεμβολή σχετίζεται με 5,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μετά από χειρουργείο. Στην παρούσα μελέτη υπολογίστηκε ότι στους ασθενείς με COVID-19 η θνησιμότητα χωρίς φλεβική θρομβοεμβολή είναι 7,4% και παρουσία αυτής της επιπλοκής φτάνει στο 40,8%.

  • H Ελίζαμπεθ Λι, Γενική Χειρουργική Γραμματέας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μπέρμιγχαμ και μια από τις συγγραφείς της μελέτης σχολίασε:

«Τα άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση διατρέχουν ήδη υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης στο αίμα από το ευρύ κοινό, αλλά ανακαλύψαμε ότι μια τρέχουσα ή πρόσφατη λοίμωξη SARS-CoV-2 σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο μετεγχειρητικής θρόμβωσης στο αίμα.

  • Ο συν-συγγραφέας κ. Aneel Bhangu, Σύμβουλος Colorectal Surgeon από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, σχολίασε:

"Πρέπει να εξεταστεί η αυξημένη ευαισθητοποίηση και επιτήρηση. Προτείνουμε τη στενή τήρηση της συνήθους προφύλαξης της θρόμβωσης αίματος για χειρουργικούς ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντιπηκτικών φαρμάκων όταν ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι ελάχιστος, και αυξημένη επαγρύπνηση και διαγνωστικοί έλεγχοι σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πρήξιμο στη γάμπα, πόνο στο στήθος δεξιά και δύσπνοια».

Καταλήγουν: "Η τακτική μετεγχειρητική φροντίδα των χειρουργικών ασθενών πρέπει να περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου θρόμβων αίματος γενικά και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον καθορισμό των καλύτερων πρωτοκόλλων για την πρόληψη και τη θεραπεία των θρόμβων του αίματος σε αυτό το περιβάλλον."

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share