Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η «κωλοτούμπα» του Σπανού μετά τον σάλο για τη δήλωση με τη φωτιά - Υπήρχε εντολή να μην σβήνουν τις φωτιές οι πυροσβέστες;

Το διόρθωσε και μετά το... εξήγησε

25 Αυγούστου 2021 13:49
Η «κωλοτούμπα» του Σπανού μετά τον σάλο για τη δήλωση με τη φωτιά - Υπήρχε εντολή να μην σβήνουν τις φωτιές οι πυροσβέστες;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολιτική θύελλα προκάλεσαν οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού για την φωτιά στην βόρεια Εύβοια, στην εισηγητική του ομιλία στην έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Αιδηψό.

Αρχικά ισχυρίστηκε, ότι οι πυροσβέστες είχαν εντολή να μην σβήνουν τη φωτιά. Η δήλωση ακούγεται εξωφρενική και φυσικά αμέσως προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που ζήτησε προφανώς εξηγήσεις.

"Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα και τα λιγοστά αυτά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης", τόνισε ο περιφερειάρχης κ. Σπανός και συμπλήρωσε ότι "σε πείσμα αυτών των εντολών οι λίγοι και ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν".

Επιτέθηκε και στην ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας να αναζητηθούν οι ευθύνες, όχι για εκδικητικούς λόγους, αλλά για να δικαιωθούν οι πληγέντες. Θέλοντας να τονίσει το μέγεθος της ασυνεννοησίας με τον αρμόδιο υπουργό είπε χαρακτηριστικά: "Δεν ήξερα ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν περιφερειάρχη, χρειάζεται να παρεμβληθεί μία κάμερα..αλλά κι αυτό ενδεχομένως έγινε απαραίτητο".

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπανός ανήκει πολιτικά στη ΝΔ, έχει στενές σχέσεις με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και έχει διατελέσει αντιπεριφερειάρχης Στερεάς κατά τη θητεία του κ. Μπακογιάννη στην Περιφέρεια.

Κόντρα στη Βουλή

Το θέμα έφθασε και στη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα αρχικά να αναφέρεται στις δηλώσεις του κ. Σπανού και να ζητάει εξηγήσεις. "Τι εννοούσε ο Περιφερειάρχης όταν δήλωνε ότι υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης; αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Εξηγήσεις ζήτησε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά που επίσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί.

Τι εννοούσε ο κ. Σπανός;

Στην δευτερολογία του, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, προχώρησε όμως σε διορθωτική τοποθέτηση σε σχέση με τα περί "εντολής μη κατάσβεσης”. Οπως είπε, "καμία πυροσβεστική και καμία πολιτική ηγεσία στον κόσμο δεν έχει λόγο ή επιθυμία να επεκτείνεται οποιαδήποτε πυρκαγιά". Ακούγεται προφανές. Τι ήθελε να πεί λοιπόν ο Περιφερειάρχης;

Στην συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Σπανός απέδωσε την κατηγορία ότι οι πυροσβέστες είχαν εντολή να μην σβήνουν τις φωτιές, σε κατηγορίες που εκτόξευσαν μέσα στην οργή τους οι κάτοικοι. Κάτι όμως που δεν το είχε διευκρινίσει στην αρχή και άφησε να αιωρείται η κατηγορία. Και όχι μόνο αυτό.

Αλλά μετά διευκρίνισε ότι η κατηγορία είναι ανυπόστατη, αφού όταν οι εναέριες δυνάμεις δεν επιχειρούσαν, το έκαναν για να προστατεύσουν τους πυροσβέστες στο έδαφος.

Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι ο κ. Σπανός, θέλησε να συμπλεύσει με την οργή των κατοίκων και να απευθύνει κατηγορίες σε βάρος των αρμοδίων υπουργών, των στελεχών της Πυροσβεστικής και της κυβέρνησης, αλλά μετά συνειδητοποίησε το μέγεθος της κατηγορίας που απηύθυνε, τον παραλογισμό να υπάρχει "εντολή μη κατάσβεσης"... και έσπευσε να τα μαζέψει. Δηλαδή έκανε μια κωλοτούμπα περιοπής.

Χατζηγιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Ποιος έδωσε εντολή μη κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια;

"Να δοθούν άμεσα απαντήσεις, ποιος, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, έδωσε εντολή μη κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια που έκαψε 500.000 στρέμματα, εκατοντάδες σπίτια και κατέστρεψε τη ζωή χιλιάδων Ευβοιωτών", ζήτησε με ανακοίνωσή του νωρίτερα ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, με αφορμή το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και τις αναφορές του Περιφερειάρχη για την Πυροσβεστική.

Ηλιόπουλος: "Υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης στην Εύβοια; Αυτός που πρέπει να απαντήσει είναι ο κ. Μητσοτάκης"

"Υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης στην Εύβοια;", ρωτά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook. "Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς, ο περιφερειάρχης κατήγγειλε τα εξής: "Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούνε αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης”", αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος.

Σημειώνει πως "από ό,τι φαίνεται οι κάτοικοι στην Εύβοια δεν πείσθηκαν από τα ψέματα του γραφείου του κ. Μητσοτάκη για τα 74 εναέρια μέσα. Δεν πείσθηκαν από τα συγχαρητήρια που έδιναν στον εαυτό τους τα κυβερνητικά στελέχη. Προχωράνε σε μια πολύ βαριά καταγγελία σχετικά με τις πολιτικές εντολές που υπήρχαν στην Πυροσβεστική".

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν περιμένει απαντήσεις "ούτε από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, που δήλωνε ότι δεν γνωρίζει την πορεία της πυρκαγιάς γιατί βρίσκεται σε άλλο μέτωπο, ούτε από τους Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά".

"Αυτός που πρέπει να απαντήσει είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η ευθύνη για την καταστροφή είναι δική του", υπογραμμίζει ο κ. Ηλιόπουλους και καταλήγει: "με περισσότερα από 1,2 εκατ. στρέμματα καμένης γης (αύξηση 450%) ζήσαμε την κατάρρευση του επιτελικού του κράτους και καμία αλλαγή σε πρόσωπα δεν μπορεί να τον απαλλάξει από τις εγκληματικές του ευθύνες".

Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ: "Ο κ. Σπανός έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια απέναντι στις θεωρίες συνωμοσίας που υπονοεί ο ΣΥΡΙΖΑ"

"Ο κ. Σπανός έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια απέναντι στις θεωρίες συνωμοσίας που υπονοεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπίμως η τοποθέτηση του αποκρύπτεται", δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου, δίνοντας απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ.

"Δεν μας αιφνιδιάζει αφού κάθε φορά που οι θέσεις του δεν απηχούν στην πραγματικότητα, κατασκευάζει μια πραγματικότητα στα μέτρα του", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, σε ανάρτηση του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκου Ρωμανού, απάντησε στις δηλώσεις του βουλευτή και τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη:

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share