Σάββατο, 28 Μαΐου 2022

Στέλιος Πέτσας: Δεν γίνεται ο ανεμβολίαστος να είναι «τζαμπατζής»

«Δεν εξαιρείται η Εκκλησία από τα μέτρα»

25 Αυγούστου 2021 13:08
Στέλιος Πέτσας: Δεν γίνεται ο ανεμβολίαστος να είναι «τζαμπατζής»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι καλούνται πλέον να πληρώνουν τα rapid test, ανέφερε «Το να πληρώνει κανείς το rapid test από την τσέπη του είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνει το εμβόλιο και όχι να είναι ο ελεύθερος χρήστης, ο “τζαμπατζής” ο οποίος χρησιμοποιεί τις δωρεάν τις δομές, όταν κάποιοι άλλοι πληρώνουν γι’ αυτό».

Ο Στέλιος Πέτσας υπεραμύνθηκε της ορθότητας της απόφασης της κυβέρνησης για τα rapid test λέγοντας χαρακτηριστικά, «τα πάντα στη ζωή έχουν ένα κόστος για τις επιλογές μας. Όταν 8 – 9 μήνες προσπαθούμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο, τα οποία έχουμε διαθέσει δωρεάν, κάποια στιγμή θα πρέπει να προστατεύσουμε και τα χρήματα των φορολογουμένων και να δώσουμε σαφές κίνητρο στους ανεμβολίαστους να το κάνουν».

«Ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι περίπου 30.000 την ημέρα. Κανονικά θα περίμενε να είμαστε στα επίπεδα Ιουλίου, στα 60.000 την ημέρα. Μετά την επιστροφή από τις διακοπές περιμένουμε να ανεβαίνει ο αριθμός των εμβολίων και των προγραμματισμένων ραντεβού, με όποιο εμβόλιο επιθυμεί κανείς», είπε ο κ. Πέτσας.

«Ισχυρό κίνητρο να χάνει κανείς το μισθό του»

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε την απόφαση για την αναστολή εργασίας στους ανεμβολίαστους εργαζομένους υγειονομικές μονάδες χωρίς αποζημίωση, λέγοντας: «Το να χάσει κανείς το εισόδημά του είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνει το εμβόλιο. Αυτό αποδείχθηκε από το άλμα που έγινε στα ποσοστά εμβολιασμούς στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Προσδοκούμε ο εμβολιασμός να επιταχυνθεί και στο λοιπό υγειονομικό προσωπικό, όπου φαίνεται ότι υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό, αλλά και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων».

«Δεν εξαιρείται η Εκκλησία από τα μέτρα»

«Δεν νομίζω ότι εξαιρείται η Εκκλησία. Υπάρχουν ανακοινώσεις, και στη γενική παλέτα των μέτρων στις χθεσινές ανακοινώσεις, και για την Εκκλησία και την προσέλευση των πιστών», δήλωσε, αναφέροντας πως με την Εκκλησία, «όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ήταν αρωγός στην όλη προσπάθεια».

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «η τελευταία ανακοίνωση τέλος Ιουλίου, ήταν καθοριστική για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις προσπάθειες εμβολιασμού και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας»

Δείτε το βίντεο

Αθηνά Λινού: Εμβολιάστε τα παιδιά σας – Το 10% των νέων θα παρουσιάσουν σύνδρομο μετά Covid

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών έστειλε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, προειδοποιώντας τους γονείς για τις συνέπειες που μπορεί να εμφανιστούν σε νέους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Οι γονείς θα πρέπει πολύ σοβαρά να αναθεωρήσουν αυτή την άποψη και να μελετήσουν τι λένε οι παγκόσμιοι οργανισμοί και οι επιστήμονες, αλλιώς εκθέτουν τα παιδιά τους σε ένα τεράστιο κίνδυνο κάποιας μόνιμης αναπηρίας. Η νόσος περνάει εύκολα, αλλά το 10% των νέων ανθρώπων θα παρουσιάσουν σύνδρομο μετά Covid», είπε στο MEGA η κ. Λινού.

Αθηνά Λινού Εμβολιάστε τα παιδιά σας

Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί η καθηγήτρια επιδημιολογίας ανέφερε τα εξής: «Χρειάζεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επικοινωνήσομε με όλους και να τους πείσουμε για την ανάγκη του εμβολιασμού. Η υποχρεωτικότητα είναι διαφορετικό πράγμα από το να ασκείς ορισμένα επαγγέλματα. Άλλο είναι να πω ότι ζεις στην Ελλάδα, άρα εμβολιάζεσαι υποχρεωτικά και άλλο να πω αν δεν είσαι εμβολιασμένος δεν μπορείς να κάνεις ορισμένες δουλειές».

Σχετικά με την ανοσία και την πιθανότητα για τρίτη δόση του εμβολίου είπε πως τις αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα παίρνουν εξειδικευμένοι επιστήμονες βάσει επιστημονικών μελετών που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά.

Όσον αφορά την οριστική άδεια που θα πάρει το εμβόλιο της Pfizer από τον FDA η κ. Λινού ξεκαθάρισε το εξής: «Αυτό που προκαλεί είναι ότι δημιουργεί μία ισχυρότατη απάντηση στους αντιεμβολιαστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα ότι δεν είναι δοκιμασμένο».

λινου εμβολιασμός παιδιών

Αθηνά Λινού: Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν

Έχουμε μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων τόνισε η Αθηνά Λινού κρούωντας καμπανάκι για τους νέους που θα νοσήσουν, γι’ αυτό, τόνισε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι και άμεσα.

«Ναι μεν ο θάνατος στους ηλικιωμένους είναι πιο συχνός, αλλά και αρκετοί από τους νέους που θα νοσήσουν, θα έχουμε και εκεί θανάτους. Και δεν θα είναι αναγκαστικά θάνατοι μεταξύ ατόμων με υποκείμενο νόσημα. Αν μια κοπέλα νοσήσει ενώ είναι έγκυος, έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της, αν δεν ήταν έγκυος. Για αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι» σημείωσε, λέγοντας ότι το 75% των ανεμβολίαστων είναι νεότεροι άνθρωποι.

αθηνά λινού ανεμβολίαστοι

«Αυξάνονται τα κρούσματα. Έχουμε μεγάλος μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστου. Γι’ αυτό θα δούμε διασωληνώσεις και ίσως χάσουμε και κάποιους ανθρώπους. Ενώ οι εμβολιασμένοι νοσούν μεν, αλλά πολύ ελαφρά. Παλεύουμε σε δύο μέτωπα. Οι εμβολιασμένοι για να μειώσουμε τους φόβους των ανεμβολίαστων και να τους ενθαρρύνουμε να εμβολιαστούν και να τηρούμε όλοι τα μέτρα προστασίας. Εχθρός δεν είναι οι αρνητές, είναι ο ιός» υπογράμμισε η κ. Λινού.

Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, είπε ότι συζητάται μόνο για άτομα με βαριά νοσήματα και πως «ακόμα δεν ξέρουμε αν θα απαιτηθεί η τρίτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού».

Για τον εμβολιασμό των παιδιών, τόνισε ότι στις ΗΠΑ εκατομμύρια παιδιά εμβολιάστηκαν και δεν καταγράφηκαν παρενέργειες.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share