Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Φωτιές: Ο περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες

«Η καταστροφή είναι καθολική» στη Βόρεια Εύβοια

24 Αυγούστου 2021 12:40
Φωτιές: Ο περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ορατός είναι ο κίνδυνος πλημμυρών μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας μίλησε στον ΑΝΤ1 για τα επικίνδυνα φαινόμενα.

Στην Κερατέα σχολίασε πως «δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, είναι μικρή περιοχή και δεν έχουμε υδρογραφικό δίκτυο ανεπτυγμένο».

Για τους Θρακομακεδόνες όπου έχει καεί μια μεγάλη περιοχή είπε: «Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα. Οι χείμαρροι αυτοί ενσωματώνονται μέσα στο μεγάλο ποτάμι που καταλήγει στο Φάληρο, στον Κηφισό. Το επίκεντρο είναι στις περιοχές κυκλικά στην αρχή».

περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες

«Στις Αφίδνες, προς τη Μαλακάσα, έχουμε δύο τρία ρεύματα που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Τα υπόλοιπα που πάνε προς τον Μαραθώνα, δεν έχουμε πρόβλημα γιατί εκτονώνονται μέσα στη λίμνη του Μαραθώνα. Βέβαια, εκεί τα προβλήματα είναι άλλα γιατί θα γεμίσει από φερτά υλικά» είπε.

«Αν εστιάσουμε στη Μάνδρα, η ίδια η περιοχή δεν κινδυνεύει. Αλλά κινδυνεύει η διπλανή περιοχή». Όπως είπε τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στη Μάνδρα δεν θα βοηθήσουν. «Γιατί δεν περνούν μέσα από εκεί. Το πρόβλημα εστιάζεται στην Ελευσίνα. Έχουμε πρόβλημα και στη Νέα Πέραμο».

Για τη Βόρεια Εύβοια «η καταστροφή είναι καθολική. Ουσιαστικά κινδυνεύουν όλες οι παράκτιες περιοχές, με πρώτες περιοχές που κινδυνεύουν να είναι η Λίμνη και οι Ροβιές». «Όλες αυτές οι περιοχές είναι σε παραλίες, δίπλα στη θάλασσα. Εκεί καταλήγει το υδρογραφικό δίκτυο. Προλαβαίνουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να έχουμε απώλειες. Τα μεγάλα έργα χρειάζονται μήνες μελετών και έτη κατασκευής».

Φωτιά στα Βίλια: Σε ύφεση το μέτωπο - Ποιες περιοχές βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο για πυρκαγιά

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στα Βίλια, στην περιοχή Κάζα, που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας. Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής σβήνοντας και τις τελευταίες εστίες ώστε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις μιας και σήμερα η περιοχή βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου «4» που σημαίνει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Από το πρωί της τρίτης στην περιοχή επιχειρούν, 220 πυροσβέστες με 64 οχήματα συμπεριλαμβανομένων: δύο ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 77 πυροσβέστες και 13 οχήματα από τη Ρουμανία καθώς και 37 πυροσβέστες με 9 οχήματα από τη Πολωνία, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ., ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Δυνάμεις πυρόσβεσης βρίσκονται και στο μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια που εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τη διαβροχή της περιμέτρου, ενώ συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 Φωτιά στα Βίλια: Σε ύφεση το μέτωπο

Φωτιά: Τρεις περιοχές σε πολύ υψηλό κίνδυνο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για σήμερα Τρίτη 24 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share