Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος σε Αθήνα, Ζωγράφου και Βούλα

Οι διακοπές ρεύματος σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΔΕΔΔΗΕ

24 Αυγούστου 2021 07:41
ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος σε Αθήνα, Ζωγράφου και Βούλα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Διακοπή ρεύματος έχει προγραμματίσει για σήμερα Δευτέρα, 23 Αυγούστου, ο ΔΕΔΔΗΕ, σε αρκετές περιοχές της Αττικής ανάμεσά τους σε Αθήνα, Ζωγράφου και Βούλα.

Δείτε τον πίνακα

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος σε Αθήνα, Ζωγράφου και Βούλα

Ανάσα από τη ΔΕΗ: Η μεγάλη απόφαση που θα κάνει τους πελάτες να πανηγυρίσουν

Μια μεγάλη απόφαση πήρε η ΔΕΗ, μέσα από πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αλλάζοντας εντελώς τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων – αλλαγών που κρίνεται επιβεβλημένο σύμφωνα με το Ρυθμιστή μετά και τις πρόσφατες σημαντικές ανατιμήσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της ενεργοποίησης των ρητρών που περιλαμβάνονται στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος που είναι διαθέσιμα στην αγορά και επιλέγονται από τους περισσότερους καταναλωτές καθώς εμφανίζουν μεγαλύτερες εκπτώσεις, τη στιγμή που έρχεται μια σπουδαία συνεργασία.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, οι εκπτώσεις αυτές έχουν εξανεμιστεί καθώς η ενεργοποίηση των ρητρών συνεπάγεται σημαντικές αυξήσεις στο τελικό κόστος της κιλοβατώρας.

Σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο της αγοράς για τους καταναλωτές, οι προτάσεις της ΡΑΕ έρχονται να θέσουν συγκεκριμένους κανόνες για την καλύτερη προστασία και ενημέρωση των καταναλωτών.

Επί των προτάσεων αυτών, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες προκαλούν αντιδράσεις μεταξύ των προμηθευτών, καλούνται να τοποθετηθούν όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης η οποία διαρκεί μέχρι και τις 30 Αυγούστου.

Ποιες όμως είναι οι κύριες αλλαγές που εισηγείται ο Ρυθμιστής καλώντας την αγορά να τοποθετηθεί; Σύμφωνα με το κείμενο που έχει δημοσιοποιηθεί από τη ΡΑΕ, οι προτάσεις του ρυθμιστή είναι οι εξής:

Για τους καταναλωτές που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν έγχαρτους και όχι ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, η ΡΑΕ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν διαφοροποιήσεις του τρόπου τιμολόγησης που καταλήγουν σε κύρωση (malus) εις βάρος τους.

Ομοίως οποιαδήποτε αύξηση της χρέωσης προμήθειας στην περίπτωση έγχαρτης τιμολόγησης θα πρέπει να θεωρείται ως απαγορευτικό αρνητικό κίνητρο που αναίτια δημιουργεί διακρίσεις σε βάρος των καταναλωτών.

Για τις ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, η ΡΑΕ βάσει της κυρίαρχης τάσης σε ενωσιακό επίπεδο, τείνει στο μη επιτρεπτό της επιβολής ρήτρας πρόωρης αποχώρησης είτε για λόγους αλλαγής προμηθευτή είτε για λόγους τερματισμού της σύμβασης και αποσύνδεσης του μετρητή). Εξαίρεση από την παραπάνω γενική αρχή μπορεί να αποτελεί η περίπτωση της καταγγελίας από τον Πελάτη σύμβασης σταθερής τιμής.

Για τα τιμολόγια που είναι κυμαινόμενα η ΡΑΕ προτείνει να υπάρχει ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας. Κάθε προμηθευτής θα μπορεί να προσδιορίσει δικούς του δείκτες όπως για παράδειγμα την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς στην DAM (προημερήσια αγορά), τιμή χονδρεμπορικής συν χρεώσεις αγοράς εξισορρόπησης, τιμές δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, τιμές φυσικού αερίου (TTF). Ωστόσο οι δείκτες θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι και υπολογίσιμοι από τους καταναλωτές.

Η ΡΑΕ προτείνει την κατάργηση του παγίου ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με το Ρυθμιστή η κατάργηση του παγίου εντάσσεται στο πλαίσιο της απλότητας και της σαφήνειας των λογαριασμών ρεύματος που απαιτεί η Οδηγία 409/2020.

Ως «χρέωση παγίου» νοείται κάθε χρέωση, που επιβάλλεται κατά τρόπο οριζόντιο, αφορά σε σταθερό ποσό και αποσυνδέεται από την ποσότητα της κατανάλωσης («flat charge»).

Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι με την κατάργηση του παγίου οι λογαριασμοί θα αντικατοπτρίζουν ακριβέστερα το ποσό της ενέργειας που καταναλώθηκε χωρίς παρανοήσεις και περιττές χρεώσεις.

ΔΕΗ αλλαγή στους λογαριασμούς

Η διευκρίνιση για όσους έχασαν περιουσίες στις φωτιές

Η ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι δεν είναι απαιτητοί οι λογαριασμοί που έχουν τυχόν εκδοθεί και αποσταλεί στους πληγέντες που εντάσσονται στη διαδικασία, για όσους έχουν υποστεί ολική καταστροφή περιουσίας.

«Η ΔΕΗ αναγνωρίζοντας την αγωνία των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές θα ήθελε να υπενθυμίσει στους πελάτες της πως έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαγραφή τόσο των ληξιπρόθεσμων όσο και των ενεργών οφειλών τους, όπως είχε αρχικά εξαγγείλει από τις 10 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καθώς και με τη συνδρομή των συναρμόδιων φορέων, η ΔΕΗ εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή, διασφαλίζοντας την απλότητα και την ταχύτητα της διαδικασίας.

Ως εκ τούτου οι λογαριασμοί που έχουν τυχόν εκδοθεί και αποσταλεί στους πληγέντες που εντάσσονται στη διαδικασία, δεν είναι απαιτητοί και η ΔΕΗ επιδεικνύοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή της θα τους συμπεριλάβει στο πλαίσιο των διαγραφών που θα πραγματοποιηθούν έως τέλος του έτους».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share