Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία - Προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους - Η πρώτη εκτίμηση για τον χειμώνα από τον Αρναούτογλου

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ

23 Αυγούστου 2021 07:34
Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία - Προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους - Η πρώτη εκτίμηση για τον χειμώνα από τον Αρναούτογλου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με αεράκι ξεκινάει η εβδομάδα, ενώ ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος σήμερα (23/8), με τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη, αλλά και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά στις Κυκλάδες 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση μικρή άνοδο στα δυτικά.

Η πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ

  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές στα ορεινά.
Ανεμοι: Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ .
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

  • ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου και τα νησιά του Ιονίου έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 5 βαθμους χαμηλότερη.

  • ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα ανατολικά 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά στις Κυκλάδες 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 και κατά τόπους στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

  • ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

  • ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα ανατολικά 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία - Προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους

Εκτίμηση για τον χειμώνα - Πόσο θα χιονίσει

Μπορεί να… βράζει ο τόπος, ωστόσο ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου επιχείρησε να κάνει μια πρώτη εκτίμηση για το πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας.

«Προσοχή! Δεν είναι πρόβλεψη απλά μια πρώτη και πολύ γενική εκτίμηση των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων για τον επερχόμενο χειμώνα (απόκλιση από το μέσο όρο ημερών χιονόπτωσης για το βόρειο ημισφαίριο) με βάση την προβλεπόμενη ένταση του φαινομένου Ελ Νίνιο τους επόμενους μήνες.

Το κόκκινο δείχνει ότι οι ημέρες χιονόπτωσης ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ είναι λιγότερες από το κανονικό και το πράσινο ότι οι ημέρες χιονόπτωσης ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ είναι περισσότερες από το κανονικό.

(Ελ Νίνιο: το ωκεάνιο φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Η θερμοκρασία του νερού είναι μεγαλύτερη κατά 3°C περίπου.)».

Guardian για Ελλάδα: Στο «έλεος» της κλιματικής αλλαγής, θα δίνουν ονόματα σε καύσωνες

Στο "έλεος της κλιματικής αλλαγής" βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Guardian, αφού όπως αναφέρει σε άρθρο του, πιθανώς το ισχυρότερο πλήγμα των συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα βιώσει η πρωτεύουσα της χώρας μας.

Στο δημοσίευμα μάλιστα, επισημαίνεται πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να δίνει ονόματα, στα ακραία κύματα καύσωνα, όπως ακριβώς συμβαίνει πλέον και με τα κύματα κακοκαιρίας ενώ η πρωτεύουσα μας χαρακτηρίζεται, γενικότερα, ως η πιο ζεστή μητρόπολη της ΕΕ.

Παράλληλα, παραθέτει τις δηλώσεις του διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδου στον Observer, σύμφωνα με τις οποίες «Αυτό το πολύ ζεστό καλοκαίρι μας έδωσε μια γεύση του μελλοντικού κλίματος σε 20 ή 30 χρόνια, όταν είναι πολύ πιθανό να βιώνουμε παρατεταμένες περιόδους εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών».

O κος Λαγουβάρδος επέμεινε πως πρέπει τόσο οι κρατικές αρχές όσο και οι πολίτες να γνωρίζουν τους κινδύνους. «Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα είναι πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ένα επερχόμενο καιρικό φαινόμενο όταν η εκδήλωση του έχει όνομα», είπε.

«Θα έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των πιθανών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει στη ζωή τους και στις περιουσίες τους… Οι καύσωνες προκαλούν πολλούς θανάτους. δεν κάνουν θόρυβο και μπορεί να μην φαίνονται, αλλά είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος», συνέχισε.

Το άρθρο υπενθυμίζει πως φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας καταγράφηκαν δύο μεγάλα κύματα ακραίου καύσωνα από τον περασμένο Ιούνιο, με χαρακτηριστικό τους τη διάρκεια και την ένταση καθώς το δεύτερο κύμα κράτησε σχεδόν τρεις εβδομάδες, και συνοψίζει πως μέσα στον Αύγουστο φτάσαμε σε θερμοκρασία- ρεκόρ με 47,1 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share