Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Δε βλέπετε ούτε τα μισά...»: Συγκλονίζει Έλληνας πολίτης που γύρισε από το Αφγανιστάν

Ανατριχιαστικές οι μαρτυρίες του

22 Αυγούστου 2021 08:15
«Δε βλέπετε ούτε τα μισά...»: Συγκλονίζει Έλληνας πολίτης που γύρισε από το Αφγανιστάν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η νέα ένταση στο Αφγανιστάν έχει συγκλονίσει τον κόσμο κι ένας Έλληνας πολίτης συγκλονίζει με τις μαρτυρίες του, επιστρέφοντας χθες (21/8) αργά το βράδυ στην Αθήνα.

Ο Παναγιώτης Κουμουτσάκος, ο οποίος εργαζόταν για το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, σε δηλώσεις του αφού έφτασε στο αεροδρόμιο, ευχαρίστησε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, που κινητοποιήθηκαν άμεσα, καθώς και τις πρεσβείες στο Ισλαμαμπάντ και στο Λονδίνο.

«Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση που μπόρεσε και κίνησε κάποια νήματα που έπρεπε να κινηθούν άμεσα», είπε.

Ο απεγκλωβισμός του έγινε από την Βρετανία, κατόπιν συνεννοήσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά από σχετικές οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο ήταν σε συνεχή επαφή μαζί του και του παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια, κατά τις ίδιες πηγές.

«Πρόκειται για καθαρό εμφύλιο και δεν θέλω να πω περισσότερα από σεβασμό στους ανθρώπους οι οποίοι παλεύουν ακόμα. Αυτά που βλέπετε στα κανάλια είναι τα μισά από όσα συμβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είναι καθαρά πολεμική», πρόσθεσε.

Άλλος Έλληνας πολίτης έφτασε στο Κατάρ, έχοντας απεγκλωβιστεί από τις ΗΠΑ. Αναμένεται να αφιχθεί στα Χανιά αύριο περί τις 18.00 μέσω Αθηνών. Η ελληνική πρεσβεία στη Ντόχα του παρέχει προξενική συνδρομή.

Χάος στο Αφγανιστάν και... ετοιμότητα στον Έβρο: Τα μέτρα στην Ελλάδα μετά την νέα κρίση

Το χάος... καλά κρατεί στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να έχουν καταλάβει τα πάντα και να αναγκάζουν τους κατοίκους της Καμπούλ να σπεύσουν άμεσα για να αναζητήσουν χείρα βοηθείας, τη στιγμή που η Ελλάδα ετοιμάζεται για πιθανά κύματα μεταναστευτικών ροών.

Μπορεί οι Ταλιμπάν, που πλέον έχουν καταλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν, να υποσχέθηκαν ότι θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους να παρέχουν στις ξένες δυνάμεις την πλήρη υποστήριξή τους στην απομάκρυνση των υπηκόων τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ωστόσο το χάος συνεχίζεται. Η απόγνωση των ανθρώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, κάτι που φαίνεται και στις αντιδράσεις τους.

Πλήθη ατόμων συνεχίζουν να είναι συγκεντρωμένα έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, επιθυμώντας απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι σκηνές αυτές εκτυλίσσονται καθώς τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποίησαν πως οι Ταλιμπάν διεξάγουν στοχευμένες έρευνες για Αφγανούς που συνεργάστηκαν με την πρώην κυβέρνηση ή με ξένες δυνάμεις.

Κάποια χαρακτηριστικά πλάνα που τραβήχτηκαν από τη βόρεια πύλη του αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι», δείχνουν οικογένειες να έχουν πέσει στο έδαφος, την ώρα που οι συγκεντρωμένοι απομακρύνονταν από τις πύλες εισόδου. Για να γίνει αυτό, οι στρατιώτες έριξαν καπνογόνα και πυροβόλησαν στον αέρα. To αποτέλεσμα ήταν πολλά παιδιά να ποδοπατηθούν, φωνάζοντας απεγνωσμένα για βοήθεια.

Οι περισσότεροι Αφγανοί δεν μπορούν να φύγουν από την πατρίδα τους και εκείνοι που μπορεί να κινδυνεύουν «δεν έχουν σαφή τρόπο διαφυγής», δήλωσε σήμερα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Η Σαμπία Μαντού, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), επανέλαβε την έκκληση της υπηρεσίας στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο υπό το φως αυτού που αποκάλεσε «κρίση σε εξέλιξη».

«Η συντριπτική πλειονότητα των Αφγανών δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα μέσω συνηθισμένων διαύλων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Μέχρι σήμερα, εκείνοι που μπορεί να κινδυνεύουν δεν έχουν σαφή τρόπο διαφυγής».

Υπήρξαν μόνο «μικρής κλίμακας κινήσεις» Αφγανών που διασχίζουν τα σύνορα προς το Πακιστάν και το Ιράν, είπε η Μαντού. Οι δύο χώρες φιλοξενούν ήδη το 90% των 2,6 εκατ. Αφγανών προσφύγων που έχουν καταγραφεί αφότου έφυγαν από την πατρίδα τους τις τελευταίες δεκαετίες.

Τουλάχιστον 18.000 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει από την Καμπούλ αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, το οποίο δεσμεύθηκε να διπλασιάσει τις προσπάθειες απομάκρυνσης καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις για τη διαχείριση της κρίσης από τη Δύση.

Η Μαντού καλωσόρισε την απομάκρυνση Αφγανών υπηκόων μέσω ξεχωριστών διμερών προγραμμάτων, αλλά τόνισε πως δεν πρέπει να υποκαταστήσουν μια «επείγουσα και ευρύτερη διεθνή ανθρωπιστική απόκριση. Η Υπατη Αρμοστεία παραμένει ανήσυχη για τον κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος αμάχων σε αυτό το εξελισσόμενο πλαίσιο, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών».

Το «τείχος» του Έβρου

Σε περεταίρω θωράκιση του Έβρου προχωρά η Ελλάδα, προκειμένου να ανασχεθούν τυχόν νέες προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στην ασιατική χώρα.

Έτσι, τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο θα επιτηρούνται από drones και ζέπελιν.

Παράλληλα, στην «μάχη» της φύλαξης θα είναι θερμικές κάμερες , ραντάρ, και φυσικά μικτές περιπολίες στρατού και αστυνομίας.

Σημειώνεται δε ότι για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων έχουν προσληφθεί και 400 νέοι συνοριοφύλακες.

Χθες (20/8), οι υπουργοί Άμυνας και Προστασίας του Πολίτης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αντίστοιχα, επιθεώρησαν φυλάκια στον Έβρο αλλά και τον Φράχτη, οι εργασίες του οποίου έχουν ολοκληρωθεί.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share