Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πέθανε ο Γιώργος Τσαρτιλίδης

Εμβληματική φυσιογνωμία του ποντιακού χώρου

21 Αυγούστου 2021 18:22
Πέθανε ο Γιώργος Τσαρτιλίδης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θρύλος στο χώρο της ποντιακής μουσικής παράδοσης, ο Γιώργος Τσαρτιλίδης έφυγε, σήμερα το πρωί, από τη ζωή στα 82 του, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του και όλους όσοι τον αγάπησαν από τις τοξαριές και ποντιακά τραγούδια του.

Ο «Τσάρτιλος», ένα ταλαντούχο πλάσμα που αγάπησε την ποντιακή λύρα του όπως τελικά τον αγάπησε κι αυτή, πέθανε στον τόπο που γεννήθηκε, στους Γεωργιανούς Βέροιας.

Κρωμναίος και Καρσλής στην καταγωγή, ο Γιώργος Τσαρτιλίδης πέρασε και άφησε έντονα το στίγμα του σε όλα όσα κατάφερε να φτιάξει σε τούτο τον κόσμο. Στον ποντιακό χώρο μιλούσαν όλοι για το συναίσθημα που ερμήνευε τα τραγούδια, για το παίξιμο της λύρας με την οποία πρωτοσυναντήθηκε στα έξι του, αλλά και για έναν ακέραιο χαρακτήρα.

Τιμήθηκε πολλάκις από φορείς και ποντιακούς συλλόγους αλλά το μεγαλύτερο παράσημο για εκείνον ήταν η βαθιά αγάπη του κόσμου.

Το καφενείο του, στο χωριό, αποτέλεσε τόπο συνάντησης Ποντίων καλλιτεχνών που επί χρόνια σκάρωσαν αξέχαστα μουχαπέτια.

Από εκεί δεν υπάρχει κάποιος ταλαντούχος Πόντιος καλλιτέχνης που δεν είχε περάσει και δεν είχε παίξει μαζί του!

Ο «Τσάρτιλος» τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Το «αντίο» από φίλους

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε κύμα αγάπης προς εκείνον και την οικογένειά του. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αρχίσει να τον αποχαιρετούν με μηνύματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γιάννης Τσανασίδης, λυράρης, μουσικός με τον οποίο είχαν συναντηθεί μουσικά πριν από ένα χρόνο, έγραψε: «Καλό παράδεισο Τσάρτιλε, ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Η ποντιακή μουσική θα σου χρωστάει τα μέγιστα. Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ!!!».

Μαζί του έπαιξε και ο λυράρης-τραγουδιστής Χρήστος Καλιοντζίδης που τον αποχαιρέτισε ως εξής:«Ήταν τιμή μου που καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι… Καλό ταξίδι «Τσάρτιλε», σε ευχαριστούμε!».

Ο φίλος του Παναγιώτης Σιδηρόπουλος έγραψε πως: «Οι παλαιοί σιγά σιγά φεύνε.., είμαι ευγνώμων και τυχερός που γνώρισα και έκατσα έστω και μια φορά σε ένα μουχαμπετι στο καφενείο του εκεί στην Βέροια στο χωριό Γεωργιανή και τον άκουσα να τραγουδάει λαφρυν να εν το χώμα που θα σε σκεπάζει κ. Γιώργο (τσάρτιλος) θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του…!!! Η ποντιακή μουσική ακόμα πιο φτωχή…!!!».

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Κυριακή, στις 17:00. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γεωργιανών Βέροιας. Η σορός του θα βρίσκεται στο ναό από τις 16:30, για όποιον θα ήθελε να τον αποχαιρετίσει και να συλλυπηθεί την οικογένειά του.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share