Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Πάτρα: Πολίτης σε κατάσταση αμόκ σπάει ΑΤΜ - Σοκαρισμένοι οι περαστικοί

Πρωτοφανές συμβάν

21 Αυγούστου 2021 17:30
Πάτρα: Πολίτης σε κατάσταση αμόκ σπάει ΑΤΜ - Σοκαρισμένοι οι περαστικοί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένας άνδρας σε κατάσταση αμόκ άρχισε να σπάει με αντικείμενο που μοιάζει με ρόπαλο δύο ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ευβοίας και Ανθείας στην Πάτρα.

Περαστικοί από το σημείο παρακολουθούσαν άφωνοι τον άνδρα να σπάει με μανία τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του tempo24, στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί οι οποίοι φέρονται να κατέβαλαν προσπάθειες προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν αφού βρισκόταν εκτός εαυτού.

Έπειτα, ο δράστης οδηγήθηκε σε κοντινό αστυνομικό τμήμα ενώ διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης.

Αυτό είναι το νέο κόλπο που χρησιμοποιούν οι απατεώνες στα ΑΤΜ. Ανοίξτε τα μάτια σας!

Όλοι μας έχουμε ακούσει για κλοπή πιστωτικών καρτών, και μέχρι να το αντιληφθεί κάποιος, οι απατεώνες μπορούν να δρουν ανενόχλητοι, κάνοντας αγορές ή ανάληψη χρημάτων. Μία από τις πιο τεχνολογικά προηγμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούν για να αποσπούν πληροφορίες των πιστωτικών καρτών είναι μέσω μιας ειδικής συσκευής.

Υπήρχαν φήμες για αυτές τις συσκευές στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στην αρχή δεν τις είχαν πάρει στα σοβαρά, αλλά αυτές οι συσκευές που είναι ικανές να “διαβάσουν” τις πιστωτικές κάρτες, όντως τις εγκαθιστούσαν στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης. Στο βίντεο που ακολουθεί, συζητιέται η εξέλιξη της απάτης των πιστωτικών καρτών κατά τη διάρκεια των χρόνων. Ένας απατεώνας που συνελήφθη, πλέον βοηθάει τις αρχές να εντοπίζουν καλύτερα και να αποτρέπουν τη δράση των απατεώνων.

Όπως θα ακούσετε στο βίντεο, όχι μόνο ΑΤΜ, αλλά και μηχανήματα αυτόματης εξυπηρέτησης σε βενζινάδικα στην Αμερική, γίνονται συχνά στόχοι με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών των πιστωτικών καρτών. Δίνονται χρήσιμες πληροφορίες για να εντοπίσετε έγκαιρα ύποπτα σημάδια τέτοιας δράσης και πως να αποφύγετε. Το νέο τσιπάκι στις πιστωτικές κάρτες κάνει τη δουλειά τους πιο δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Στο μέλλον, υπάρχουν σχέδια για ταυτοποίηση προσώπου μέσω της σάρωσης της παλάμης του, όπως γίνεται ήδη στην Ιαπωνία, για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος τελείως.

Τράπεζες: «Τελειώνουν» τα ΑΤΜ που ξέρατε - «Λουκέτα» και διαμαρτυρίες πολιτών

Συνεχίζεται η αναστάτωση στη καθημερινότητα των πολιτών με το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών και με την «αναζήτηση» ΑΤΜ. Επίσης, σοκ φέρνει στην αγορά η απόφαση των τραπεζών να κλείσουν τις… στρόφιγγες δανεισμού, παρά την παρέμβαση Σταϊκούρα.

Το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο δύσκολο καθώς οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, ετοιμάζονται για μεγαλύτερη συρρίκνωση δομών και «έξοδο» προσωπικού. Ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ούτε ATM, με αποτέλεσμα πολίτες να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία.

Εν μέσω πανδημίας αναγκάζονται να κάνουν χιλιόμετρα για ανάληψη μετρητών ή να διεκπεραιώσουν άλλες τραπεζικές υποθέσεις τους. Για τις τελευταίες περιπτώσεις μάλιστα, παρατηρούνται ουρές έξω από εναπομείναντα υποκαταστήματα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για ηλεκτρονικά ραντεβού, κάτι που στην πράξη δύσκολα εφαρμόζεται ιδίως όσον αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες.

«Τελειώνουν» τα ΑΤΜ στις τράπεζες

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι τράπεζες, ειδικά για την έλλειψη ΑΤΜ, προβάλλουν ως επιχείρημα για την αργή επέκταση του δικτύου, τους αυξημένους κινδύνους ασφαλείας (επιθέσεις κλπ).

Από την πλευρά τους βέβαια συνδικαλιστές -εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να επωμιστούν το κόστος λειτουργίας των νέων ΑΤΜ (ενοίκια, χρηματαποστολές κλπ).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share