Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Τα συμπτώματα καθυστερούν, όμως ο ιός μεταδίδεται

Ανησυχητικά τα ευρήματα της έρευνας

21 Αυγούστου 2021 14:17
Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Τα συμπτώματα καθυστερούν, όμως ο ιός μεταδίδεται
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Ανησυχητικά τα συμπεράσματα από πρόσφατη μελέτη, κατά την οποία, άτομα που έχουν μολυνθεί με την μετάλλαξη Δέλτα, καθυστερούν να εμφανίσουν συμπτώματα της COVID-19, όμως είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό.

Μετά από 5,8 ημέρες οι άνθρωπο που κόλλησαν τη «Δέλτα» άρχισαν να έχουν συμπτώματα και 1,8 ημέρες αφότου βρέθηκαν για πρώτη φορά θετικοί σε ιικό RNA.

Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται πως ήταν ικανά για δύο σχεδόν μέρες να μολύνουν άλλους, πριν έχουν οποιοδήποτε σύμπτωμα της νόσου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο χρόνος αυτός είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με παλαιότερες μορφές του ιού (6,3 ημέρες και 5,5 ημέρες αντίστοιχα).Κορωνοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο πρέπει να τη φοβούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι

Παράλληλα, οι επιστήμονες συμπέραναν πως όσοι μολύνθηκαν με τη μετάλλαξη Δέλτα είχαν υψηλότερο ιικό φορτίο στο σώμα τους, ενώ το 74% των μολύνσεων έλαβε χώρα κατά την προσυμπτωματική φάση.

Ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής ή R0, δηλαδή ο μέσος αριθμός των ανθρώπων στους οποίους κάθε μολυσμένο άτομο θα μεταδώσει τον ιό σε ευαίσθητο πληθυσμό, είναι 6,4 στη «Δέλτα».

Η αρχική μορφή του του SARS-CoV-2 είχε R0 2 ως 4, κάτι που σημαίνει πως η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να κυριαρχήσει παγκοσμίως.

Πάντως, λίγοι συμμετέχοντες -πλήρως εμβολιασμένοι- εκδήλωσαν λοίμωξη με τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ και το ιικό φορτίο τους ήταν μειωμένο, ειδικά στην κορύφωση της λοίμωξης.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι είχαν επίσης 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Κορωνοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο πρέπει να τη φοβούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι

Εφόσον, πρακτικά, όλοι θα μολυνθούμε κάποια στιγμή από τον κορωνοϊό, στόχος του εμβολιασμού είναι να μετατρέψει τη νόσο COVID-19 σε εποχική λοίμωξη - Χρειάζεται οι πλήρως εμβολιασμένοι να «φοβούνται» την παραλλαγή Δέλτα όπως οι ανεμβολίαστοι;

Η πλέον μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2, η Δέλτα, εντοπίζεται πλέον σε περισσότερες από 130 χώρες, ευθύνεται για το τέταρτο επιδημικό κύμα που πλέον ορίζει την πορεία του ιού στα επίπεδα της κορύφωσης των προηγούμενων κυμάτων και, αναπόφευκτα, κόστισε την επαναφορά μέτρων προστασίας όπως η χρήση μάσκας και στους πλήρως εμβολιασμένους, όπως στην περίπτωση του Ισραήλ.

Κορωνοϊός  Μετάλλαξη Δέλτα

Η ειδοποιός διαφορά της νέας επιδημικής φάσης, ωστόσο, είναι η σημαντικά χαμηλότερη πίεση που ασκεί στα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο, στις χώρες που η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Amesh Adalja από το Κέντρο Προστασίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, αυτός είναι και ο ουσιαστικός ρόλος των εμβολίων, να μειώνουν δηλαδή τη σοβαρότητα της νόσου μετά τη λοίμωξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο αριθμός εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου μόνο (7.707 ανά ημέρα) ξεπέρασε τον συνολικό αριθμό εμβολιασθέντων που έχουν χρειαστεί νοσηλεία (7.101). Επιπλέον, οι 1.507 νέοι θάνατοι από COVID-19 μετά την έναρξη των εμβολιασμών, αντιστοιχούν στο 0,6% μόλις των σχεδόν 241.000 για το 2021.

«Στόχος του εμβολιασμού είναι να μετατρέψει τη νόσο COVID-19 σε εποχική λοίμωξη», δηλώνει ο Δρ Adalja για τον οποίο όλοι μας, πρακτικά, θα μολυνθούμε κάποια στιγμή από τον κορωνοϊό.

Τι κέρδισαν επομένως όσοι εμβολιάστηκαν;

Σε όλο τον κόσμο, η εκρηκτική πορεία των νέων λοιμώξεων με κορωνοϊό δεν συνοδεύεται από τον αντίστοιχο αρνητικό αντίκτυπο στο σύστημα υγείας, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας, χάρη στην προστασία που εξασφαλίζουν τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Για μερίδα των ειδικών, μια μόλυνση ενδεχομένως να έδινε επιπλέον ώθηση στην ανοσοαπόκριση του οργανισμού, επιτρέποντάς του να γνωρίσει τον ιό και έτσι να θωρακιστεί καλύτερα για την επόμενη επαφή, χωρίς όμως να τίθεται κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου χάρη στο εμβόλιο.

Ο λόγος πίσω από τις συστάσεις και τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας και από τους εμβολιασμένους αποσκοπούν στην προστασία όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως ανέφερε και ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Χαράλαμπος Γώγος, στην πρόσφατη ενημέρωση για την επιδημιολογική πορεία της χώρας, οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν από την παραλλαγή Δέλτα με μεγάλο ιικό φορτίο μάλιστα και να τη μεταδώσουν.

Παράλληλα, η παραπάνω στρατηγική θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μια στρατηγική για την ασφάλεια όλων, η οποία θα επιτρέψει στα νοσοκομεία να νοσηλεύουν και άλλα περιστατικά πλην κορωνοϊού.

Επομένως, όσο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν έχει αγγίξει το επιθυμητό επίπεδο για την ανοσία της αγέλης όλοι, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι, που δεν χρειάζεται να φοβούνται την παραλλαγή Δέλτα όπως οι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν τα όλα τα περιοριστικά μέτρα προστασίας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share