Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Φωτιά στα Βίλια: Οριοθετημένο το πύρινο μέτωπο - Σειρά από συλλήψεις και προσαγωγές για εμπρησμό

Μια απέραντη περιβαλλοντική καταστροφή

21 Αυγούστου 2021 10:11
Φωτιά στα Βίλια: Οριοθετημένο το πύρινο μέτωπο - Σειρά από συλλήψεις και προσαγωγές για εμπρησμό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η φωτιά, που ξέσπασε στα Βίλια και έκαψε την περιοχή για έξι ολόκληρες μέρες, έχει πια οριοθετηθεί, έχοντας όμως προκαλέσει πρωτίστως μια τεράστια καταστροφή σε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική.

Η Πυροσβεστική εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί του Σαββάτου (21/8) για τη φωτιά, στην οποία σημειώνει ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο ακόμα και τώρα είναι ισχυρές και βρίσκονται σε επιφυλακή, με τον απολογισμό στην Ελλάδα να είναι καταστροφικός.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης σε διάφορες πυρκαγιές στην επικράτεια. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Συγκεκριμένα αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων η Πυροσβεστική αναφέρει ότι είναι οριοθετημένη και επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Στην περιοχή έχει ενεργοποιηθεί ομάδα ΣμηΕΑ του Πυροσβεστικού Σώματος. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται πως σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, σύμφωνα με ανάρτηση από το Πυροσβεστικό Σώμα κατά το τελευταίο 24ωρο, επενέβησαν σε 89 αστικές πυρκαγιές, 38 δασικές πυρκαγιές και 77 παροχές βοηθείας.

Χωρίς τέλος οι συλλήψεις για εμπρησμό

Ο απολογισμός των πυρκαγιών είναι οδυνηρός. Παραπάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα έχουν γίνει στάχτη.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 188 προσαγωγές ατόμων που προσπάθησαν να βάλουν ή έβαλα φωτιά, ενώ έγιναν 25 συλλήψεις για εμπρησμό. Από τους 25 συλληφθέντες, οι τέσσερις έχουν ήδη προφυλακιστεί.

Εμπρηστής στη Ζάκυνθο είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών χωρίς αναστολή και χωρίς δικαίωμα έφεσης.

Επίσης, ένας 14χρονος στον Θεολόγο Φθιώτιδας ομολόγησε ότι έβαλε εννέα από τις 13 φωτιές. Συνελήφθησαν και οι γονείς του.

Χθες εκδηλώθηκαν 41 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ενώ 30 ήταν τα πτητικά μέσα που πέταξαν για περιπολίες και οτιδήποτε χρειαστεί.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share