Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Τραγική πρωτιά για την Ελλάδα από τις πύρινες «γλώσσες» - Στάχτη πάνω από 1 εκ. στρέμματα

Ένα καλοκαίρι εφιαλτικό...

21 Αυγούστου 2021 08:45
Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Τραγική πρωτιά για την Ελλάδα από τις πύρινες «γλώσσες» - Στάχτη πάνω από 1 εκ. στρέμματα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οι πυρκαγιές στην χώρα μας έχουν αφήσει ένα σκληρό αποτύπωμα, με την Ελλάδα μάλιστα να μετρά τραγικά νούμερα εξαιτίας όσων συνέβησαν το φετινό καλοκαίρι, τη στιγμή που η πύρινη λαίλαπα συνεχίζεται.

Οπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι μετεωρολόγοι Θ.Μ. Γιάνναρος και Κ. Λαγουβάρδος στο meteo.gr, παρότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών του 2021 στη χώρα μας παρουσιάζει αύξηση 43% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 – 2020, η συνολική καμένη έκταση καταγράφει εξαιρετικά μεγάλη αύξηση ίση με περίπου 500% ως προς τον αντίστοιχο μέσο όρο της ίδιας περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των 15 εξετασθέντων χωρών της Μεσογείου.

Σε απόλυτους αριθμούς, μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 66 μεγάλες δασικές πυρκαγιές , οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.264.040 στρέμματα. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά, προκύπτει ότι η μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 19.000 στρέμματα για το 2021 (έως και 20.08.2021), γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας πρώτη στη Μεσόγειο, με πολύ σημαντική διαφορά ακόμα και από τη δεύτερη Τουρκία.

Στάχτη πάνω από 1 εκ. στρέμματα

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης καταστράφηκαν από την πύρινη λαίλαπα. Ο δασολόγος/ περιβαλλοντολόγος Νίκος Μπόκαρης μιλά στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο κ. Μπόκαρης έκανε λόγο για «απογοητευτική εικόνα» από όλες τις περιοχές. Όπως είπε «η πολιτεία και οι ειδικοί θα πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμα στην επόμενη ημέρα».

Τα βήματα προβλέπουν – όπως είπε – μια άμεση αξιολόγηση της επικινδυνότητας των περιοχών από πλευράς πλημμυρών. Να γίνουν υλοτομίες και με το υλικό να γίνουν κορμοδέματα ή κορμοράμματα.

στάχτη στρέμματα

«Χάθηκαν πνεύμονες πρασίνου κι οξυγόνου που τροφοδοτούσαν το λεκανοπέδιο της Αττικής με άμεσες δυσκολίες στους κατοίκους. Οι κάτοικοι θα πρέπει να περιμένουν 2-3 χρόνια για να δουν στοιχειωδώς τις περιοχές τους να ξαναπρασινίζουν. Δεν συζητάμε για την μικρή άνοδο της θερμοκρασίας σε τοπικό επίπεδο, την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, τις οικονομικές συνέπειες. Είναι σύνθετο το πρόβλημα», τόνισε.

Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των δασών, τόνισε πως: «τα ώριμα δάση που κάηκαν θα δώσουν πλουσιότατη φυσική αναγέννηση. Οι εκτάσεις οι διπλοκαμένες θα χρειαστούν τεχνικές παρεμβάσεις της πολιτείας».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share