Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

AstraZeneca: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για θεραπεία αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού

«Η AZD7442 θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στο οπλοστάσιό μας»

20 Αυγούστου 2021 14:11
AstraZeneca: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για θεραπεία αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα για μια θεραπεία κατά της COVID-19, η οποία επιτρέπει να μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης συμπτωματικής μορφής της νόσου στους ευάλωτους ασθενείς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αγγλοσουηδικός φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca.

Η θεραπεία αντισωμάτων με την κωδική ονομασία AZD7442 δεν έχει ωστόσο δείξει προηγουμένως αν είναι αποτελεσματική στους ανθρώπους που έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό.

Όμως, όταν χορηγείται πριν να έρθει κάποιος σε επαφή με τον κορωνοϊό, έχει αποτέλεσμα, διευκρινίζει η AstraZeneca σε ανακοίνωσή της.

Στην περίπτωση αυτή, μειώνει κατά 77% τον κίνδυνο εμφάνισης μιας συμπτωματικής μορφής της νόσου, σύμφωνα με τα δεδομένα της τρίτης φάσης, δηλαδή των κλινικών δοκιμών μεγάλου εύρους που αποσκοπούν να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της.

Η AstraZeneca σημειώνει επίσης ότι δεν καταγράφηκε καμία περίπτωση σοβαρής COVID-19 ή θανάτου.

Στις δοκιμές αυτές, οι οποίες έγιναν στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, μετείχαν 5.197 άνθρωποι, το 75% των οποίων παρουσίαζε συννοσηρότητες (συνυπάρχουσες παθήσεις). Η θεραπεία χορηγήθηκε ενδομυϊκά.

AstraZeneca θεραπεία

AstraZeneca: «Χρειαζόμαστε κι άλλες προσεγγίσεις για τους ανθρώπους που δεν είναι καλά προστατευμένοι από τα εμβόλια»

«Με αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα, η AZD7442 θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στο οπλοστάσιό μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μπορεί να χρειάζονται κάτι περισσότερο από ένα εμβόλιο για να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τους ζωές», υπογράμμισε ο Μάιρον Λέβιν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ, ο οποίος είναι επικεφαλής της δοκιμής.

«Χρειαζόμαστε κι άλλες προσεγγίσεις για τους ανθρώπους που δεν είναι καλά προστατευμένοι από τα εμβόλια κατά της COVID-19», συμπλήρωσε ο Μενέ Πάγκαλος, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της AstraZeneca, ο οποίος δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει επιπρόσθετα δεδομένα για τις δοκιμές αργότερα φέτος.

Το εργαστήριο διευκρινίζει ότι θα καταθέσει φάκελο στις αρχές που είναι αρμόδιες για την υγεία για να εξασφαλίσει έγκριση για επείγουσα χρήση ή την επικύρωση υπό προϋποθέσεις της θεραπείας, η ανάπτυξη της οποίας χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η AstraZeneca ήταν εξάλλου μια από τις πρώτες που επικύρωσε το εμβόλιό της κατά της COVID-19, το οποίο προκάλεσε ωστόσο ερωτήματα λόγω πολύ σπάνιων παρενεργειών, γεγονός το οποίο ώθησε χώρες να περιορίσουν τη χρήση του.

Εξάλλου έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δόθηκε χθες, Πέμπτη, στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNtech είναι πιο αποτελεσματικό κατά των μολύνσεων που συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος Delta του νέου κορωνοϊού, αλλά η αποτελεσματικότητά του φθίνει πιο γρήγορα από αυτή του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca;

Μετάλλαξη Δέλτα: Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca κατά της COVID-19 είναι περίπου το ίδιο αποτελεσματικές κατά του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορωνοϊού, που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, όπως ήταν και κατά της προηγούμενης κυρίαρχης παραλλαγής Άλφα, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό κατά του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που τώρα έχει εξελιχθεί στην κυρίαρχη παραλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, η ίδια μελέτη επισημαίνει ότι μόνο μία δόση των εμβολίων δεν είναι αρκετή για υψηλή προστασία.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην Υγειονομική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας, επιβεβαιώνει τα ευρήματα που περιληπτικά είχαν δημοσιοποιηθεί το Μάιο από το Σύστημα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 των Pfizer-BioNTech και των Oxford-AstraZeneca βάσει δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca

Η χθεσινή έρευνα εντόπισε ότι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι αποτελεσματικές σε ποσοστό 88% για την πρόληψη της νόσου με συμπτώματα από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, σε σύγκριση με ποσοστό 93,7% κατά του παραλλαγμένου στελέχους Άλφα, με τα στοιχεία να είναι σε γενικές γραμμές περίπου τα ίδια με αυτά που είχαν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως.

Οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι αποτελεσματικές κατά 67% κατά της παραλλαγής Δέλτα, με το ποσοστό αυτό να είναι αυξημένο από την προστασία σε ποσοστό 60%, που είχε αναφερθεί αρχικά.

Το ίδιο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 74,5% κατά του παραλλαγμένου στελέχους Άλφα, σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση αποτελεσματικότητας σε ποσοστό 66%.

«Μόνο περιορισμένες διαφορές στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων εντοπίστηκαν για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα σε σύγκριση με το παραλλαγμένο στέλεχος Άλφα, μετά τη λήψη δύο δόσεων εμβολίου», όπως έγραψαν στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας ερευνητές του Συστήματος Υγείας της Αγγλίας.

Τα στοιχεία από το Ισραήλ έδειξαν μικρότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά της νόσησης με συμπτώματα, παρά το γεγονός ότι η προστασία κατά της ασθένειας με σοβαρά συμπτώματα παραμένει υψηλή.

Το Σύστημα Υγείας της Αγγλίας είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου από αυτά τα δύο είναι αποτελεσματική περίπου σε ποσοστό 33% κατά της νόσησης με συμπτώματα από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Η πλήρης μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες εντόπισε ότι μία δόση από το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 36%, ενώ μία δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματική σε ποσοστό περίπου 30%.

«Τα ευρήματά μας για μειωμένη αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για τη βελτιστοποίηση της πρόσληψης δύο δόσεων μεταξύ των ευάλωτων ομάδων στο πλαίσιο της μεταδοτικότητας του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα», σύμφωνα με τα όσα έγραψαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share