Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Αφόρητη πίεση στις ΜΕΘ - Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου

Μεγάλο το πρόβλημα με τα κρεβάτια στα νοσοκομεία

20 Αυγούστου 2021 07:55
Κορωνοϊός: Αφόρητη πίεση στις ΜΕΘ - Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κακή είναι η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, καθώς καθημερινά καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το φθινόπωρο, οπότε θα ανοίξουν και τα σχολεία.

Επισημαίνεται πως χθες υπήρξαν 3.273 κρούσματα, εκ των οποίων 709 στην Αττική, 336 στην Κρήτη, 318 στη Θεσσαλονίκη και 115 στην Αχαΐα.

Κορωνοϊός πίεση ΜΕΘ

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει μια συνεχή αύξηση με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου την εβδομάδα 32- δηλαδή 8 έως 15 Αυγούστου- να φτάνουν τις 21.567 με μια εβδομαδιαία μεταβολή συν 12,44% σε μια βέβαια ήδη επιδεινούμενη επιδημιολογικά κατάσταση» είπε χθες ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος κατά την αποψινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Και πρόσθεσε: «Επιβεβαιώνεται η επικράτηση, η σχεδόν πλήρης επικράτηση, της παραλλαγής Delta που έχει φτάσει σε ένα ποσοστό πάνω από 85% των δειγμάτων που ελέγχονται πια».

Σύμφωνα με τον καθηγητή η νόσος χτυπάει τους νέους, με διάμεση ηλικία τα 29 έτη. «Αρχίζει όμως σταθερά να εμφανίζεται μια “στροφή” στις μεγαλύτερες ηλικίες ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν την κατάλληλη εμβολιαστική κάλυψη και κυρίως πιέζουν το σύστημα υγείας».

Καμπανάκι κινδύνου για το φθινόπωρο είχε κρούσει χθες (19.08) ο Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκο Καπραβέλος.

«Είμαστε μπροστά σε νέα κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος. Ναι μεν έχουμε διαθεσιμότητα σε κλίνες covid, αλλά έχουμε κι άλλα περιστατικά. Αν διαταραχθεί η κανονικότητα ενός νοσοκομείου θα ζήσουμε παρόμοιες στιγμές με το 2ο και το 3ο κύμα. Σαν κοινωνία είμαστε στο παρά 5 να βιώσουμε ένα τέταρτο κύμα, σφοδρότερο από το τρίτο. Αν δούμε το ΕΣΥ να καταρρέει θα αναγκαστούμε να πάμε πάλι σε περιοριστικά μέτρα. Ή όλοι θα εμβολιαστούμε για να έχουμε μια ελεύθερη ζωή ή όλοι θα περιοριστούμε» είπε στο MEGA.

Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Η κατάσταση δυσκολεύει και στις ΜΕΘ καθώς γεμίζουν μέρα με τη μέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο «το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι χτες (18.08) ανερχόταν σε 1.872 άτομα σε κλινικές Covid έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες και 299 σε κλίνες ΜΕΘ έναντι 133 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Ενώ το τελευταίο δεκαήμερο υπήρχε μια αύξηση στις ΜΕΘ 29,44%. Αποτέλεσμα αυτών είναι η κάλυψη στις κλινικές Covid, που έχουν αυξηθεί κιόλας οι διαθέσιμες, να είναι γύρω στο 41% ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει περίπου στο 60%.

Μεγαλύτερη δυσκολία σε ΜΕΘ υπάρχει σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κρήτη, με μια κάλυψη που μπορεί να πει κανείς ότι είναι εξαιρετικά ψηλή και φτάνει τα 96,5%, ανέφερε ο καθηγητής. «Λιγότερο πρόβλημα υπάρχει στην Αττική με 76%. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 57%» επισήμανε.

Κορωνοϊός: Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εάν δοθεί το «πράσινο φως»

Τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, πριν εισηγηθεί να γίνει τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό σε όσους έχουν εμβολιασθεί εδώ και 8 μήνες. Πρόκειται για την πρώτη «φουρνιά» των εμβολιασμών που είχαν γίνει στα περισσότερα πολιτικά πρόσωπα αλλά και στους υγειονομικούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την πρώτη νοσηλεύτρια που είχε εμβολιασθεί, στην κορυφή της λίστας ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε εμβολιασθεί στις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή εδώ και 8 μήνες, προκειμένου να δώσει το παράδειγμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Μητσοτάκης δόση εμβολίου

Είχαν ακολουθήσει το ίδιο διάστημα οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές συζητήσεις, οι 8 μήνες θεωρούνται διάστημα που το εμβόλιο ειδικά τα MRNA χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, γι αυτό και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας μας, αναμένει τις επόμενες ημέρες τις σχετικές απαντήσεις – αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων πριν δώσει τις τελικές της οδηγίες.

Γι' αυτό προς ώρας οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αφορούν μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση από το Φθινόπωρο.

Οι πρώτοι στη λίστα για την τρίτη δόση

Στην περίπτωση πάντως που δοθεί το πράσινο φως από τον ΕΜΑ για την Τρίτη δόση μετά τους 8 μήνες, η απόφαση θα αφορά στους υγειονομικούς που ήταν πρώτοι στην λίστα από τις αρχές του 2021, ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να προσέλθουν και πάλι όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες που είχαν κάνει από τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο το εμβόλιο, όπως και οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, οι Διοικητές των Νοσοκομείων αλλά και όλοι οι αξιωματούχοι του κράτους.

Άλλωστε είχαν μπει σε προτεραιότητα, με την αντιπολίτευση μάλιστα να εξαπολύει βολές για την απόφαση αυτή, προκειμένου να μην ασθενήσουν από κορωνοϊό και δεν μπορούν να λειτουργήσουν βασικές δομές του κράτους.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τάσσεται κατά της τρίτης δόσης, στον γενικό πληθυσμό τουλάχιστον, παρότι χώρες όπως οι ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό όλων των πολιτών με τρίτη δόση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share