Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Διπλή» κόλαση στην Αττική: 5η ημέρα φωτιάς στα Βίλια, νέο μέτωπο στην Κερατέα

Καταγγελία για έναρξη της πυρκαγιάς από φωτοβολίδα στη Λαυρεωτική

20 Αυγούστου 2021 07:35
«Διπλή» κόλαση στην Αττική: 5η ημέρα φωτιάς στα Βίλια, νέο μέτωπο στην Κερατέα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Διπλή» κόλαση βιώνει εκ νέου η Αττική ως προς τα πύρινα μέτωπα, με την φωτιά στα Βίλια να καίει για 5η ημέρα και ένα νέο μέτωπο να προκαλείται από φωτοβολίδα στην Κερατέα.

Για πέμπτο 24ωρο, αρχικά, το πύρινο μέτωπο στα Βίλια είναι ενεργό και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν ένα μικρό κομμάτι της πυρκαγιάς, η οποία τις τελευταίες ώρες κινείται νότια προς το όρος Κανδήλι, ελπίζοντας να μην περάσει στα Μέγαρα.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν 461 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Σημειώνεται πως οι επικεφαλής των δυνάμεων αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν την πυρκαγιά, καθώς οι βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι 2-3 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, την κατευθύνουν σε βραχώδη και χωρίς βλάστηση έκταση, όπου είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί.

Διάσπαρτες κατοικίες και άλλα κτίσματα στο δάσος ανάμεσα σε Οινόη, Καραούλι, Αγιο Γεώργιο, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, παραδόθηκαν στις φλόγες από το βράδυ της Τετάρτης με τη φωτιά να αδυνατεί να ελεγχθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται για ακόμα μια ημέρα σε κόκκινο συναγερμό. Πόρτα πόρτα απομάκρυναν οι αστυνομικοί τους κατοίκους στους οικισμούς ΤΙΤΑΝ, Πανόραμα, Αγία Παρασκευή, Καραούλι και Θέα, που εκκενώθηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής. Οι Αρχές αποφάσισαν να μην ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης «112», καθώς τα σπίτια βρίσκονταν διάσπαρτα σε απομακρυσμένα σημεία και υπήρχε κίνδυνος οι κάτοικοι να εγκλωβιστούν κοντά στις φλόγες. Οι ισχυροί άνεμοι από το μεσημέρι οδήγησαν τη φωτιά μακριά από τους οικισμούς, με το μεγάλο μέτωπο να κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, καίγοντας το όρος Πατέρα.

Συναγερμός και στην Κερατέα - Πυρκαγιά από φωτοβολίδες στο δάσος

Με τη φωτιά στα Βίλια να μην έχει σβήσει και εκείνη στην Κερατέα να έχει οριοθετηθεί ύστερα από μερικά 24ωρα, άλλη μια πυρκαγιά στη Λαυρεωτική προκάλεσε συναγερμό τα ξημερώματα της Παρασκευής (20/8).

Η φωτιά ξέσπασε στις 02:00 τα ξημερώματα σε χαμηλή βλάστηση κοντά σε σπίτια στο Δασκαλιό Κερατέας. Αμέσως υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από τους κατοίκους αλλά και την Πυροσβεστική.

Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δόθηκε προειδοποίηση για προληπτική εκκένωση μέσω του μηνύματος από το 112. Δεν χρειάστηκε πάντως ο κόσμος να απομακρυνθεί αφού ευτυχώς η φωτιά αντιμετωπίστηκε πριν επεκταθεί. Έχει οριοθετηθεί και ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο έως ότου να σβήσει τελείως η φωτιά και να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς μιλώντας στην ΕΡΤ κατήγγειλε εμπρησμό από φωτοβολίδες που έριξαν άγνωστοι προς την πλαγιά, αναφέροντας μάλιστα ότι υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων που κατέγραψαν τα όσα είδαν σε βίντεο ντοκουμέντο.

«Υπάρχουν μαρτυρίες αλλά και βίντεο για ρίψη δυο φωτοβολίδων με πιστόλι προς την πλαγιά του βουνού στις 02.05. Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ανέμων με κατεύθυνση προς τα σπίτια, ευτυχώς υπήρχαν δρόμοι περιμετρικά και με μεγάλη προσπάθεια αντιμετωπίστηκε έγκαιρα προτού ξεφύγει», είπε ο δήμαρχος Κερατέας, προσθέτοντας πως αυτόπτες μάρτυρες, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην παραλία σε απόσταση 150 μέτρων, κατέγραψαν σε βίντεο τις φωτοβολίδες και τη φωτιά να εκδηλώνεται.

«Κι εμείς αναρωτιόμαστε αν ήταν εμπρησμός ή όχι, ωστόσο καταλαβαίνουμε πως δεν θα πήγαιναν παιδιά να παίξουν μέσα στη νύχτα», σημείωσε ο Δημήτρης Λουκάς, τονίζοντας πως εάν έφευγε η φωτιά, υπάρχει δίπλα ένας οικισμός που είναι κυριολεκτικά μέσα στα πεύκα και θα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα.

«Επειδή η φωτιά ήταν πολύ επικίνδυνη, εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής εκείνης, προληπτικά, και διατέθηκαν 2 λεωφορεία για να μεταφέρουν τους ανθρώπους αν χρειαστεί. Τελικά προλάβαμε», πρόσθεσε και ανέφερε πως έγιναν αντιληπτά και 2 οχήματα με 2 επιβάτες το καθένα που κινούνταν χωρίς λόγο στην περιοχή. Τα στοιχεία των πινακίδων είναι στη διάθεση των αρχών και θα ελεγχθούν.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share