Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Γώγος: Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί παντού - Σημαντικό πρόβλημα στα νησιά

Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ

19 Αυγούστου 2021 18:42
Γώγος: Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί παντού - Σημαντικό πρόβλημα στα νησιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού και στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.

O Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί πλέον παντού, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση σε ανεμβολίαστους. Ωστόσο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.273 νέα κρούσματα, 286 διασωληνωμένους και 20 θανάτους.

Παρατηρείται συνεχής αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην χώρα, ενώ σημαντικό πρόβλημα υπάρχει στα νησιά. Από την ενημέρωση απουσίαζαν η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία κάνει χρήση της καλοκαιρινής της άδειας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε:

«Φαίνεται ότι έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόλις 1,2 δισ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε όλον τον κόσμο, ενώ έχουν διατεθεί πάνω από 4 δισ. δόσεις. Η παραλλαγή Δέλτα έχει επικρατήσει παντού. Η Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική και έχουμε ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση, κυρίως σε μη εμβολιασμένους, ενώ μεταδίδεται και από εμβολιασμένους, αλλά για πολύ μικρότερο διάστημα.

Η χρήση των μέτρων προστασίας και ιδιαίτερα της μάσκας είναι απαραίτητα για τη μείωση της διασποράς. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα εμφανίζει συνεχή αύξηση. Έχουμε 12,44% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα των νοσούντων. Σε αρκετά νησιά σημαντικό πρόβλημα θετικότητας.

Η πανδημία μεταδίδεται πλέον μέσω των νέων, αλλά εμφανίζει και αύξηση σε μεγαλύτερους, οι οποίοι δεν έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα. Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 44%, ενώ στις ΜΕΘ η κάλυψη είναι 60%. Μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κρήτη, με 96% κάλυψη.

Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται, με υποκείμενα νοσήματα και άνω των 65. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία. Ο εμβολιασμός βοηθάει, καθώς έχουμε το μικρότερο ποσοστό νποσηλειών σε σχέση με τον αριθμό των νοσήσεων.

Τα εμβόλια είναι πολύ δραστικά, αλλά δεν είναι τέλεια. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα φάρμακα. Ως εκ τούτου μπορούν να νοσήσουν και πλήρως εμβολιασμένοι, με ηπιότερα συμπτώματα. Η εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ελπιδοφόρο είναι ότι βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές αρκετά φάρμακα, τα οποία θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ασθενών. Καλώ τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα να σπεύσουν να εμβολιαστούν άμεσα και όσους επιστρέφουν από διακοπές, να κάνουν το τεστ. Ζητώ επίσης από τους υπευθύνους να συνεχίσουν τους σχολαστικούς ελέγχους. Καλώ επίσης το 10% των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν άμεσα».

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης εξήρε το έργο των υγειονομικών και εξέφρασε την ελπίδα του ότι το μικρό ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί θα το κάνει μέχρι την προθεσμία. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί» διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Κοντοζαμάνης. Η ρύθμιση, όπως σημείωσε, είναι εθνικά απαραίτητη, κοινωνικά ευαίσθητη και μελετημένη γιατί προτάσσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Μετάλλαξη Δέλτα: Σε ποια εμβόλια η προστασία μειώνεται σε τρεις μήνες

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε στη Βρετανία από ειδικούς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης η οποία δείχνει πως η προστασία που προσφέρουν τα δύο κυριότερα εμβόλια κατά της COVID-19 που αξιοποιούνται στη χώρα, εν μέσω της μετατροπής του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορωνοϊού στο κυρίαρχο, μειώνεται μέσα σε τρεις μήνες.

Άλλο ένα εύρημα της έρευνας αυτής είναι πως όσοι μολύνονται από τον SARS-CoV-2 αφού λάβουν δύο δόσεις είτε του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είτε αυτού της AstraZeneca ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν από την παραλλαγή Δέλτα απ’ ό,τι από άλλες παραλλαγές.

Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από τρία εκατομμύρια δείγματα που λήφθηκαν σε όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξε πως 90 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώθηκε στο 75% και αυτή του σκευάσματος της AstraZeneca στο 61% ως προς την αποτροπή της μόλυνσης από τη Δέλτα.

μετάλλαξη δέλτα εμβόλια

Δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητά τους είναι αντίστοιχα 85% και 68%. Η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι πιο υψηλή μεταξύ των προσώπων 35 ετών και άνω από ό,τι μεταξύ των ανθρώπων μικρότερης ηλικίας.

«Και τα δύο εμβόλια αυτά, μετά τις δύο δόσεις, τα πάνε πολύ καλά έναντι της Δέλτα (…). Όταν ξεκινάς πάρα πολύ ψηλά έχεις δρόμο να διανύσεις», σημείωσε η Σάρα Γουόκερ, καθηγήτρια στην Οξφόρδη ειδικευμένη στην ιατρική στατιστική και επικεφαλής της έρευνας που διενεργήθηκε. Η Γουόκερ δεν συμμετείχε στο σκέλος της μελέτης για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς το σκεύασμα αυτό αναπτύχθηκε από ανοσολόγους του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι συντάκτες της έρευνας απέφυγαν να κάνουν προβλέψεις για την περαιτέρω μείωση της αποτελεσματικότητας των δύο εμβολίων εν καιρώ, ωστόσο εκτίμησαν πως η αποτελεσματικότητά τους θα

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share