Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συνεχίζεται το θρίλερ στα Βίλια - Στόχος να μην επεκταθεί στον κάμπο των Μεγάρων

Εφιαλτικές στιγμές στην περιοχή

19 Αυγούστου 2021 17:27
Συνεχίζεται το θρίλερ στα Βίλια - Στόχος να μην επεκταθεί στον κάμπο των Μεγάρων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην περιοχή των Βιλίων, με το μεγάλο μέτωπο να κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής Μεγάρων, ενώ ήδη υπάρχουν σημαντικές καταστροφές εκτός των οικισμών. Η πυρκαγιά -εκτός των άλλων- έχει καταστρέψει ή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και σε σπίτια, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα και το πρωί για να μην μπουν οι φλόγες στους οικισμούς.

Ωστόσο, η φωτιά έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος. Ακόμη δεν έχει γίνει καταγραφή, κάτι που θα συμβεί αφού ελεγχθεί η φωτιά. Ωστόσο η πύρινη λαίλαπα έχει κάνει στάχτη πάνω από ένα εκατ. στρέμματα δασικής έκτασης.

Πρόεδρος Πανοράματος: «Φοβόμαστε μην πιάσει βοριάς και γίνουμε Μάτι»

Κραυγή αγωνίας από τον πρόεδρο του οικισμού Πανοράματος, Σ. Χτενά, ο οποίος μιλώντας στο Open TV και την «Ώρα Ελλάδος», με τον Γιάννη Φώσκολο και την Αλεξία Τασούλη, εξέφρασε την ανησυχία του. «Η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι απελπιστική. Φοβόμαστε μην πιάσει βοριάς και γίνουμε Μάτι. Αν περάσει τον δικό μας οικισμό, η φωτιά θα φτάσει και σε άλλους» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έκανε έκκληση για εναέρια μέσα. «Κινδυνεύουν άμεσα σπίτια από τις φλόγες. Ο οικισμός μας έχει 350 σπίτια και 800 κατοίκους. Επιχειρούν μόνο δύο ελικόπτερα τα οποία δεν φτάνουν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι άντρες του οικισμού παραμένουν στο σημείο παρά την εντολή για εκκένωση προκειμένου να προστατέψουν τα σπίτια μας.

Λέκκας - Γκουρμπάτσης για φωτιά στα Βίλια: Σε κατάσταση ανάγκης η περιοχή για άλλες 2-3 μέρες - Στη θάλασσα θα σβήσει

Η αλλαγή κατεύθυνση του ανέμου δυσκολεύει τα πράγματα στα Βίλια, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ υποστήριξε ότι αυτές τις μέρες παρατηρείται ένα αέναο παιχνίδι μεταξύ φωτιάς, αέρα, μορφολογίας εδάφους, δάσους και καύσιμης ύλης. Αυτό έχει οδηγήσει σε αποτυχία όλα τα προγνωστικά μοντέλα σχετικά με την εξέλιξη της φωτιάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι τις επόμενες 2-3 μέρες η περιοχή θα παραμείνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Επισήμανε επίσης πως ήδη έχει καταστραφεί μια τεράστια έκταση σε κομβικό σημείο της Αττικής.

«Δεν βοηθάνε οι άνεμοι»

Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι οι βόρειοι άνεμοι των πέντε μποφόρ δεν βοηθάνε την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τα βόρεια, προς την περιοχή που έχει ήδη καεί, αλλά την κατευθύνουν προς τα νότια που υπάρχει παρθένο δάσος.

«Είμαστε σε μια κομβική στιγμή που ανάλογα με την πορεία του αέρα και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των επιχειρούντων μένει να δούμε το αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λέκκας.

Γκουρμπάτσης: Θα χρειαστούν πάνω από 10 ημέρες για να ελεγχθεί η φωτιά στα Βίλια

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες για να ελεγχθεί η μεγάλη φωτιά στα Βίλια, εξέφρασε ο αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., Ανδριανός Γκουρμπάτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη. «Στη θάλασσα βλέπω να σβήνει», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να κάνουν πλήρη κατάσβεση, μόνο αναχαιτίζουν και επιβραδύνουν το μέτωπο», το οποίο μπορεί να το σβήσει «μόνο η μπότα του πυροσβέστη».

Σημείωσε ότι εάν είχαν κινητοποιηθεί άμεσα οι αναγκαίες επίγειες δυνάμεις και τα πτητικά μέσα «θα την προλαβαίναμε τη φωτιά από την αρχή», λέγοντας πως όπως φαίνεται και σε σχετικό βίντεο, «ξεκίνησε σε μια έκταση λιγότερη από 4 τετραγωνικά, ακριβώς στο δρόμο».

«Εκεί χάνουμε πάντα το παιχνίδι. Δεν υπάρχει άμεση κινητοποίηση. Το ίδιο συνέβη σε Εύβοια, Βαρυμπόμπη, Γεράνεια», επισήμανε, προσθέτοντας πως «όλα είναι θέμα σχεδιασμού σε επίπεδο πρόληψης, να προλάβεις την πυρκαγιά από την έναρξη». Στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπήρχε εναέρια επιτήρηση από έμφορτα αεροσκάφη, όπως προβλέπεται για τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού».

Αντιπυρικές ζώνες

Χαρακτήρισε «ουτοπία» τις αντιπυρικές ζώνες. «Έχει υπερεκτιμηθεί η χρησιμότητά τους. Η φωτιά αν είναι μεγάλη τις περνάει με τις καύτρες που πετάγονται στα 800 μέτρα όταν φυσάει άνεμος 6 και 7 μποφόρ, και νομίζουν οι άνθρωποι ότι ενεργούν εμπρηστές». Πρόσθεσε, δε, ότι μάταιες οι υπερπροσπάθειες που κάνουν οι άνθρωποι στο μέτωπο, κόβοντας για παράδειγμα δέντρα την τελευταία στιγμή, αναφέροντας πως «αν έχει ένταση η πυρκαγιά, θα περάσει».

Ο κ. Γκουρμπάτσης επέρριψε ευθύνες στους αρμόδιους, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόλαβαν να εφαρμόσουν το νόμο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Έμεινε στα χαρτιά και εφαρμόστηκε ο προηγούμενος νόμος που ίσχυε την περίοδο που είχαμε το Μάτι».

Μίλησε για «κυκεώνα» και «αλαλούμ», τονίζοντας ότι τον Μάιο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «ακύρωσε τον εαυτό της, κηρύσσοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 18 περιοχές της Αττικής, την αρχαία Ολυμπία, το Σέιχ Σου και άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να μαζέψουν την καύσιμη ύλη». «Δεν γίνονται αυτά μέσα στην αντιπυρική περίοδο», είπε χαρακτηριστικά.

«Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης που ισχύει από το 1998 αποδείχθηκε ατελέσφορο, αναποτελεσματικό και δαπανηρό. Η Πολιτεία πρέπει να ρίξει το βάρος στην πρόληψη και όχι στην καταστολή. Από εκεί ξεκινούν τα λάθη και οι καταστροφές», κατέληξε ο αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α.

 Λέκκας - Φωτιά στα Βίλια: Σε κατάσταση ανάγκης η περιοχή για άλλες 2-3 μέρες

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share