Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Λέκκας - Γκουρμπάτσης για φωτιά στα Βίλια: Σε κατάσταση ανάγκης η περιοχή για άλλες 2-3 μέρες - Στη θάλασσα θα σβήσει

Αποτυχία όλα τα προγνωστικά μοντέλα

19 Αυγούστου 2021 14:04
Λέκκας - Γκουρμπάτσης για φωτιά στα Βίλια: Σε κατάσταση ανάγκης η περιοχή για άλλες 2-3 μέρες - Στη θάλασσα θα σβήσει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η αλλαγή κατεύθυνση του ανέμου δυσκολεύει τα πράγματα στα Βίλια, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ υποστήριξε ότι αυτές τις μέρες παρατηρείται ένα αέναο παιχνίδι μεταξύ φωτιάς, αέρα, μορφολογίας εδάφους, δάσους και καύσιμης ύλης. Αυτό έχει οδηγήσει σε αποτυχία όλα τα προγνωστικά μοντέλα σχετικά με την εξέλιξη της φωτιάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι τις επόμενες 2-3 μέρες η περιοχή θα παραμείνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Επισήμανε επίσης πως ήδη έχει καταστραφεί μια τεράστια έκταση σε κομβικό σημείο της Αττικής.

«Δεν βοηθάνε οι άνεμοι»

Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι οι βόρειοι άνεμοι των πέντε μποφόρ δεν βοηθάνε την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τα βόρεια, προς την περιοχή που έχει ήδη καεί, αλλά την κατευθύνουν προς τα νότια που υπάρχει παρθένο δάσος.

«Είμαστε σε μια κομβική στιγμή που ανάλογα με την πορεία του αέρα και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των επιχειρούντων μένει να δούμε το αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λέκκας.

Γκουρμπάτσης: Θα χρειαστούν πάνω από 10 ημέρες για να ελεγχθεί η φωτιά στα Βίλια

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες για να ελεγχθεί η μεγάλη φωτιά στα Βίλια, εξέφρασε ο αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., Ανδριανός Γκουρμπάτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη. «Στη θάλασσα βλέπω να σβήνει», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να κάνουν πλήρη κατάσβεση, μόνο αναχαιτίζουν και επιβραδύνουν το μέτωπο», το οποίο μπορεί να το σβήσει «μόνο η μπότα του πυροσβέστη».

Σημείωσε ότι εάν είχαν κινητοποιηθεί άμεσα οι αναγκαίες επίγειες δυνάμεις και τα πτητικά μέσα «θα την προλαβαίναμε τη φωτιά από την αρχή», λέγοντας πως όπως φαίνεται και σε σχετικό βίντεο, «ξεκίνησε σε μια έκταση λιγότερη από 4 τετραγωνικά, ακριβώς στο δρόμο».

«Εκεί χάνουμε πάντα το παιχνίδι. Δεν υπάρχει άμεση κινητοποίηση. Το ίδιο συνέβη σε Εύβοια, Βαρυμπόμπη, Γεράνεια», επισήμανε, προσθέτοντας πως «όλα είναι θέμα σχεδιασμού σε επίπεδο πρόληψης, να προλάβεις την πυρκαγιά από την έναρξη». Στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπήρχε εναέρια επιτήρηση από έμφορτα αεροσκάφη, όπως προβλέπεται για τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού».

Αντιπυρικές ζώνες

Χαρακτήρισε «ουτοπία» τις αντιπυρικές ζώνες. «Έχει υπερεκτιμηθεί η χρησιμότητά τους. Η φωτιά αν είναι μεγάλη τις περνάει με τις καύτρες που πετάγονται στα 800 μέτρα όταν φυσάει άνεμος 6 και 7 μποφόρ, και νομίζουν οι άνθρωποι ότι ενεργούν εμπρηστές». Πρόσθεσε, δε, ότι μάταιες οι υπερπροσπάθειες που κάνουν οι άνθρωποι στο μέτωπο, κόβοντας για παράδειγμα δέντρα την τελευταία στιγμή, αναφέροντας πως «αν έχει ένταση η πυρκαγιά, θα περάσει».

Ο κ. Γκουρμπάτσης επέρριψε ευθύνες στους αρμόδιους, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόλαβαν να εφαρμόσουν το νόμο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Έμεινε στα χαρτιά και εφαρμόστηκε ο προηγούμενος νόμος που ίσχυε την περίοδο που είχαμε το Μάτι».

Μίλησε για «κυκεώνα» και «αλαλούμ», τονίζοντας ότι τον Μάιο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «ακύρωσε τον εαυτό της, κηρύσσοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 18 περιοχές της Αττικής, την αρχαία Ολυμπία, το Σέιχ Σου και άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να μαζέψουν την καύσιμη ύλη». «Δεν γίνονται αυτά μέσα στην αντιπυρική περίοδο», είπε χαρακτηριστικά.

«Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης που ισχύει από το 1998 αποδείχθηκε ατελέσφορο, αναποτελεσματικό και δαπανηρό. Η Πολιτεία πρέπει να ρίξει το βάρος στην πρόληψη και όχι στην καταστολή. Από εκεί ξεκινούν τα λάθη και οι καταστροφές», κατέληξε ο αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α.

 Λέκκας - Φωτιά στα Βίλια: Σε κατάσταση ανάγκης η περιοχή για άλλες 2-3 μέρες

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Έρχεται ενίσχυση ανέμων στα Βίλια

O μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδας», τόνισε ότι αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στα Βίλια με πιθανότητα βροχής.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή είναι της τάξης των 3-5 μποφόρ, οι οποίοι θα ενισχυθούν τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες σε βορειοανατολικούς ανέμους 6 – 7 μποφόρ.

Μεταξύ 18:00 και 20:00 υπάρχει μικρή πιθανότητα -50-60% - να εκδηλωθούν τοπικές μπόρες, οι οποίες, αν επαληθευτεί η πρόβλεψη, θα βοηθήσουν το έργο της οριοθέτησης της πυρκαγιάς που κατακαίει τα πάντα στην περιοχή για τέταρτο εικοσιτετράωρο.

Ολοκληρώνοντας, ο Κλέαρχος Μανουσάκης είπε ότι αν οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν καταφέρουν να ελέγξουν σήμερα την πυρκαγιά, οι επόμενες ημέρες θα είναι πιο δύσκολες, αφού στην περιοχή θα πνέουν άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ, που θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Καιρός: Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι άνεμοι και πέφτει η θερμοκρασία - Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς και το «καμπανάκι» Καλλιάνου

Καιρός σήμερα: Πιο μεγάλος γίνεται αυτόματα σήμερα (19/8) ο κίνδυνος πυρκαγιάς, αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες, αφού οι άνεμοι ανεβαίνουν επικίνδυνα, αν και η θερμοκρασία τουλάχιστον θα σημειώσει πτώση, μετά το τελευταίο κύμα καύσωνα που υπήρξε.

Αραιές νεφώσεις σε Μακεδονία, Θράκη και Βόρειο Αιγαίο προβλέπονται σήμερα, όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ορεινά ηπειρωτικά, στη Θεσσαλία και στην Ανατολική Στερεά. Τοπικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα ορεινά της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα ορεινά ηπειρωτικά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 22 έως 34, στη Θεσσαλία από 23 έως 36, στην Ήπειρο από 20 έως 35, στην Ανατολική Στερεά από 23 έως 36, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο από 20 έως 35, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 34, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 23 έως 32, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 38, στις Κυκλάδες από 20 έως 35, στα Δωδεκάνησα από 24 έως 33 και στην Κρήτη από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Αρχικά αίθριος, βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.
  • Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και βαθμιαία βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες.
  • Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Αυξημενες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία ύφεση το βράδυ.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη, 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
    Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
  • Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4, στο Ιόνιο 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Αυξημενες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια και κεντρική Εύβοια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 στις Κυκλαδες τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 και κατά τόπους στη Κρήτη 36 βαθμούς Κελσίου.

Η προειδοποίηση Καλλιάνου

Από σήμερα, το σκηνικό του καιρού αλλάζει, με τις θερμοκρασίες σταδιακά να υποχωρούν. Οι ενισχυμένοι άνεμοι (5 με 6 και τοπικά στα 7 μποφόρ στο Αιγαίο) τις επόμενες ημέρες και οι καταιγίδες στα βόρεια ορεινά - από την ερχόμενη Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου - είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει στην αναλυτική πρόγνωσή του για τον καιρό ο Γιάννης Καλλιάνος, την Πέμπτη καταιγίδες θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, ενώ την Παρασκευή θα έχουμε καταιγίδες στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, από τις μεσημεριανές ώρες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 36 έως 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Το σκηνικό του καιρού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν αλλάζει από την ερχόμενη εβδομάδα, με θερμοκρασίες που δεν θα ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες στη Δυτική Ελλάδα, από 37 έως και 38 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share