Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022

Φωτιά στα Βίλια: Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους

Η φωτιά μαίνεται για τέταρτη μέρα

19 Αυγούστου 2021 07:05
Φωτιά στα Βίλια: Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύσκολο το βράδυ που πέρασε για τα Βίλια. Το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς -σχεδόν 17 χλμ- συνεχίζει να πνέει ανεξέλεγκτο. Οι εστίες που καίνε είναι πολλές και η επιχείρηση κατάσβεσης από εδάφους δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν αγροτοδασικοί δρόμοι.

Σύμφωνα με το Mega οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Η αγωνία τους είναι έντονη για το τι πρόκειται να συμβεί καθώς η φωτιά μαίνεται για τέταρτη μέρα.

Το πρόβλημα φαίνεται πως είναι οι βόρειοι άνεμοι που φυσούν αυτή τη στιγμή και στρέφουν τη φωτιά νότια, προς την Οινόη, την Θέα και το Παλαιοχώρι.

Νωρίτερα χθες το βράδυ οι φλόγες πλησίασαν τον οικισμό των Βιλίων, όπου και κάηκαν δύο σπίτια και αγροικίες. Πολλοί κάτοικοι μάλιστα έκοψαν θάμνους και δέντρα με πριόνια για να μην περάσει η φωτιά τον επαρχιακό δρόμο στην είσοδο των Βιλίων, σε μια απόσταση 200-300 μέτρων από το κέντρο του οικισμού.

φωτιά βίλια σπίτι

Οι εκτιμήσεις των πυρομετεωρολόγων για τη φωτιά

Η πυρκαγιά «εμφανίζει ακραία συμπεριφορά», όπως εκείνη της Βαρυμπόμπης ουσιαστικά, καθώς μετατράπηκε σε «αυτοκαθοδηγούμενη», δημιουργώντας, μάλιστα, τον «δικό της καιρό» λένε οι πυρομετεωρολόγοι.

Όπως έγραψε χθες (18.08) σε σχετική ανάρτησή του ο συνεργαζόμενος με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΕΑ) ερευνητής Γιώργος Παπαβασιλείου, «οι ατμοσφαιρικές συνθήκες σήμερα σε συνδυασμό με την διαθέσιμη πυκνή και ξηρή καύσιμη ύλη είχε ως αποτέλεσμα την μεταβολή των ατμοσφαιρικών διεργασιών που καθοδηγούν την πυρκαγιά κοντά στα Βίλια, Αττικής».

«Ενώ τις προηγούμενες ημέρες που ήταν ενεργή η πυρκαγιά οι συνοπτικές συνθήκες (συνοπτικός άνεμος) καθοδηγούσαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς (wind-driven), σήμερα», προσθέτει, «η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων στα χαμηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας και η επικράτηση ατμοσφαιρικής αστάθειας είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία επαγωγικής στήλης και πυροσωρειτών με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να εμφανίζει ακραία συμπεριφορά και να δημιουργεί τον δικό της καιρό αυτοκαθοδηγούμενη (plume-driven)».

Τη σχετική ανάρτηση του ερευνητή συνοδεύει φωτογραφία που επεξεργάστηκαν το The FLAME project / meteo.gr του ΕΕΑ στην οποία επισημαίνεται ο πυροσωρείτης που περιγράφεται. Κοινοποιώντας την εικόνα αυτή, το The FLAME project σχολίασε: «Ακόμα μια εμφάνιση πυροσωρείτη σε δασική πυρκαγιά στη χώρα μας».

Ακόμα μια εμφάνιση πυροσωρειτη σε δασική πυρκαγιά στη χώρα μας.

Posted by The FLAME project on Wednesday, August 18, 2021

Φωτιά στα Βίλια – Μεγάλη εστία στο Καραούλι – Εκκενώνεται ο οικισμός Πανόραμα

Συνεχίζει να μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στα Βίλια, με τους κατοίκους της περιοχής να ζουν ώρες αγωνίας καθώς υπάρχουν διαρκείς αλλαγές στη φορά του ανέμου.

Το βράδυ οι βόρειοι άνεμοι έστρεψαν τις φλόγες προς τα νότια, με την κατάσταση να εξελίσσεται δραματικά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη στους οικισμούς Θέα, Παλαιοχώρι και Καραούλι, όπου υπάρχει μεγάλη εστία φωτιάς.

Εκτός κινδύνου βρίσκονται τα Βίλια, καθώς δεν υπάρχει ανησυχία πως η φωτιά θα φτάσει στον οικισμό.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, υπάρχει εισήγηση για εκκένωση του οικισμού Πανόραμα (πρώην οικισμός Τιτάν).

Πρόκειται για πευκόφυτο οικισμό με τις φλόγες να έχουν κατέβει πολύ χαμηλά και κινούνται προς τη περιοχή λόγω της φοράς του ανέμου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share