Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο πρέπει να τη φοβούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι

Τι χρειάζεται να προσέξετε

18 Αυγούστου 2021 08:26
Κορωνοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο πρέπει να τη φοβούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εφόσον, πρακτικά, όλοι θα μολυνθούμε κάποια στιγμή από τον κορωνοϊό, στόχος του εμβολιασμού είναι να μετατρέψει τη νόσο COVID-19 σε εποχική λοίμωξη - Χρειάζεται οι πλήρως εμβολιασμένοι να «φοβούνται» την παραλλαγή Δέλτα όπως οι ανεμβολίαστοι;

Η πλέον μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2, η Δέλτα, εντοπίζεται πλέον σε περισσότερες από 130 χώρες, ευθύνεται για το τέταρτο επιδημικό κύμα που πλέον ορίζει την πορεία του ιού στα επίπεδα της κορύφωσης των προηγούμενων κυμάτων και, αναπόφευκτα, κόστισε την επαναφορά μέτρων προστασίας όπως η χρήση μάσκας και στους πλήρως εμβολιασμένους, όπως στην περίπτωση του Ισραήλ.

Κορωνοϊός  Μετάλλαξη Δέλτα

Η ειδοποιός διαφορά της νέας επιδημικής φάσης, ωστόσο, είναι η σημαντικά χαμηλότερη πίεση που ασκεί στα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο, στις χώρες που η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Amesh Adalja από το Κέντρο Προστασίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, αυτός είναι και ο ουσιαστικός ρόλος των εμβολίων, να μειώνουν δηλαδή τη σοβαρότητα της νόσου μετά τη λοίμωξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο αριθμός εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου μόνο (7.707 ανά ημέρα) ξεπέρασε τον συνολικό αριθμό εμβολιασθέντων που έχουν χρειαστεί νοσηλεία (7.101). Επιπλέον, οι 1.507 νέοι θάνατοι από COVID-19 μετά την έναρξη των εμβολιασμών, αντιστοιχούν στο 0,6% μόλις των σχεδόν 241.000 για το 2021.

«Στόχος του εμβολιασμού είναι να μετατρέψει τη νόσο COVID-19 σε εποχική λοίμωξη», δηλώνει ο Δρ Adalja για τον οποίο όλοι μας, πρακτικά, θα μολυνθούμε κάποια στιγμή από τον κορωνοϊό.

Τι κέρδισαν επομένως όσοι εμβολιάστηκαν;

Σε όλο τον κόσμο, η εκρηκτική πορεία των νέων λοιμώξεων με κορωνοϊό δεν συνοδεύεται από τον αντίστοιχο αρνητικό αντίκτυπο στο σύστημα υγείας, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας, χάρη στην προστασία που εξασφαλίζουν τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Για μερίδα των ειδικών, μια μόλυνση ενδεχομένως να έδινε επιπλέον ώθηση στην ανοσοαπόκριση του οργανισμού, επιτρέποντάς του να γνωρίσει τον ιό και έτσι να θωρακιστεί καλύτερα για την επόμενη επαφή, χωρίς όμως να τίθεται κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου χάρη στο εμβόλιο.

Ο λόγος πίσω από τις συστάσεις και τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας και από τους εμβολιασμένους αποσκοπούν στην προστασία όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως ανέφερε και ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Χαράλαμπος Γώγος, στην πρόσφατη ενημέρωση για την επιδημιολογική πορεία της χώρας, οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν από την παραλλαγή Δέλτα με μεγάλο ιικό φορτίο μάλιστα και να τη μεταδώσουν.

Παράλληλα, η παραπάνω στρατηγική θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μια στρατηγική για την ασφάλεια όλων, η οποία θα επιτρέψει στα νοσοκομεία να νοσηλεύουν και άλλα περιστατικά πλην κορωνοϊού.

Επομένως, όσο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν έχει αγγίξει το επιθυμητό επίπεδο για την ανοσία της αγέλης όλοι, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι, που δεν χρειάζεται να φοβούνται την παραλλαγή Δέλτα όπως οι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν τα όλα τα περιοριστικά μέτρα προστασίας.

Ανατροπή με μάσκες: Επανέρχεται η μάσκα και στους εμβολιασμένους

Την επαναφορά της μάσκας προτείνει ο CDC προκειμένου να προστατέψει πλήρως τους Αμερικανούς εμβολιασμένους πολίτες. Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων αναμένεται να ανακοινώσει αναθεωρημένες οδηγίες για τη χρήση μάσκας, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και της μετάλλαξης «Δέλτα».

Το CDC, σύμφωνα με το Reuters, αναμένεται να συστήσει στους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους σε κάποιες περιστάσεις, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για το ποιες θα είναι αυτές.

Τον Μάιο, το CDC είχε προχωρήσει στη σύσταση ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους και ότι μπορούν να μην τις φορούν στις περισσότερες των περιπτώσεων που αφορούν εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, είχε ανακοινώσει και ότι οι πλήρως ανοσοποιημένοι πολίτες δεν χρειάζεται να τηρούν μέτρα κοινωνικής απόστασης στους περισσότερους από τους χώρους.

Επιπλέον, το CDC συνιστούσε στους εμβολιασμένους να φορούν μάσκες στα αεροπλάνα, τα τραίνα, τους σταθμούς μετεπιβίβασης και τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και σε χώρους όπως νοσοκομεία και ιατρεία.

Ο Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ δήλωσε την Κυριακή ότι το ζήτημα της επανεξέτασης των σχετικών με τη χρήση της μάσκας οδηγιών για τους εμβολιασμένους βρισκόταν σε «πλήρη εξέλιξη».

Παγκόσμιος συναγερμός: «Έψιλον, Λάμδα και Κάπα» οι νέες φονικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού! Μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια;

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος έχουν βρεθεί τις τελευταίες μέρες οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού Έψιλον, Κάππα και Λάμδα, που ακολουθούν καταπόδας την μετάλλαξη Δέλτα και εντείνουν την ανησυχία για το κατά πόσο θα προλάβουμε να ορθώσουμε στο απαιτούμενο ύψος το περίφημο τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε ξανά όπως παλιά.

Μετά την μετάλλαξη Β.1.617.2 που όλοι γνωρίζουμε σαν μετάλλαξη Δέλτα ή ινδικό στέλεχος καθώς πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και ανήκει στα στελέχη ανησυχίας σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC, λόγω της κατά 100% μεγαλύτερης μεταδοτικότητάς της (σε σχέση με το αρχικό στέλεχος), μια νέα πηγή προβληματισμού δημιουργείται με την μετάλλαξη Έψιλον, άμεσα σχετιζόμενη με την παγκόσμια επιχείρηση εμβολιασμού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share