Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Στις φλόγες τυλίχθηκε αυτοκίνητο στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Τριπόλεως

Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική

17 Αυγούστου 2021 22:59
Στις φλόγες τυλίχθηκε αυτοκίνητο στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Τριπόλεως
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στις φλόγες τυλίχθηκε εν κινήσει ΙΧ αυτοκίνητο στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Τριπόλεως, στο ύψος του Αγίου Βασιλείου. Το ΙΧ αυτοκίνητο κινείτο στην Εθνική Οδό, το βράδυ της Τρίτης όταν ξαφνικά έπιασε φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του korinthostv.gr, στο σημείο έσπευσαν τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής με 16 άνδρες, καθώς και ομάδα εθελοντών από τα Αθίκια. Ωστόσο νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί σε Βίλια και Κερατέα μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν την περασμένη Δευτέρα.

Φωτιά σε αυτοκίνητο στο Χαϊδάρι

Τι κάνουμε αν πιάσουμε φωτιά εν κινήσει;

Τι κάνουμε όμως σε φωτιά εν κινήσει; Πώς αντιδρούμε αν το δικό μας αυτοκίνητο πάθει ανάφλεξη καθώς οδηγούμε, ή έστω το αμάξι ενός άλλου συμπολίτη μας ο οποίος όμως χρειάζεται βοήθεια. Τι πρέπει να κάνουμε ακριβώς για να μην θέσουμε σε κίνδυνο καμιά ανθρώπινη ζωή;

Για να μας κατατοπίσει σχετικά, μιλήσαμε με τον Υπεύθυνο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, Ανδρέα Κεττή, ο οποίος μας έδωσε μερικές απλές συμβουλές οι οποίες όμως μπορούν να φανούν σωτήριες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τι μπορεί να προκαλέσει φωτιά σε όχημα;

Οι πυρκαγιές που προκαλούνται σε οχήματα εν κινήσει, είναι λόγω μηχανικής βλάβης, λόγω ηλεκτρικής βλάβης, λόγω τριβής, ή λόγω απώλειας/διαρροής καυσίμων.

Κάποιος που έχει λίγο την έγνοια και ενδιαφέρεται μπορεί να το αντιληφθεί, αφού αλλάζει η λειτουργία του οχήματος (κάνει διακοπές), ίσως υπάρχει οσμή των καυσίμων, ίσως υπάρχει οσμή καμένου πλαστικού/καλωδίων, μπορεί να δούμε καπνό.

Πώς αντιδρούμε

Πρέπει να σταθμεύσουμε το όχημά μας στην αριστερή πλευρά του δρόμου, έξω από την άσπρη γραμμή οριοθέτησης (ιδίως σε αυτοκινητόδρομους). Σβήνουμε τη μηχανή, καλούμε την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, δίνουμε ακριβή θέση και κατεύθυνση (π.χ. από Λεμεσό προς Λευκωσία, παρά την έξοδο της Νήσου), κατεβαίνουμε με προσοχή και ασφάλεια από το όχημα, αν υπάρχουν συνεπιβάτες πρέπει να κατεβούν από την αριστερή πλευρά του οχήματος και να κατευθυνθούν σε ασφαλή χώρο. Ειδικά αν η κατάσταση ξεφεύγει ανεξέλεγκτα, αν δηλαδή υπάρχει γρήγορη ανάφλεξη, κατεβαίνουμε και μεταφερόμαστε με ασφάλεια 50-100 μέτρα μακριά.

Πού πρέπει να είναι ο πυροσβεστήρας

Στο αυτοκίνητο πρέπει να έχουμε πάντοτε πυροσβεστήρα, σε εύκολα προσβάσιμο χώρο, που να μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε άμεσα. Σε χώρο που ακόμα κι αν υπάρχει δυστύχημα, ακόμα και αν εγκλωβιστεί ο οδηγός και υπάρχει ανάφλεξη στο όχημα, να μπορεί να τον πάρει από την θέση που κάθεται και να ρίξει πυροσβεστικό υλικό. Αυτό μπορεί να του σώσει ακόμα και τη ζωή μέχρι να έρθει η Πυροσβεστική.

Πώς χρησιμοποιούμε τον πυροσβεστήρα

Αν θα ρίξουμε με τον πυροσβεστήρα στο καπό, το ανοίγουμε περίπου 10 εκατοστόμετρα (όχι περισσότερο γιατί θα δώσουμε οξυγόνο), ρίχνουμε πυροσβεστικό υλικό και το κλείνουμε ξανά. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε μέχρι να σβήσει η φωτιά. Το καπό πρέπει να ανοίγει σιγά σιγά και προοδευτικά, ποτέ απότομα. Ανοίγουμε 10-15 εκατοστά, ρίχνουμε λίγο, ξανακλείνουμε, ανοίγουμε ξανά άλλα 10 εκατοστά, ξαναρίχνουμε, κλείνουμε κλπ. Κι όταν δούμε ότι η πυρκαγιά κατεστάλη, τότε ανοίγουμε το καπό και πάλι προοδευτικά.

Αν το καπό δεν ανοίγει, τότε ρίχνουμε είτε από τη γρίλια, αν υπάρχει τρόπος να φτάσει το υλικό στη μηχανή, ή από το κάτω μέρος της μηχανής, σε κλίση 45 μοιρών.

Το είδος του πυροσβεστήρα

Οι ιδανικοί σε ποσότητα πυροσβεστήρες, για να είμαστε και σίγουροι, είναι αυτοί των 2,5 κιλών. Σε σχέση με το πυροσβεστικό υλικό, η ξηρή σκόνη θεωρώ πως είναι η πιο αποτελεσματική στην περίπτωση της μηχανής του αυτοκινήτου. Μετά είναι και ο πυροσβεστήρας διοξειδίου, αλλά και ο αφρός.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share