Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: "Φλερτάρει" με lockdown το Ρέθυμνο

Παραμένουν τα έκτακτα μέτρα σε Χανιά και Ηράκλειο

17 Αυγούστου 2021 18:20
Κορωνοϊός:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Σε κόκκινο επίπεδο συναγερμού βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου σύμφωνα με πηγές από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα για την περιοχή του Ρεθύμνου εξετάζονται περιοριστικά μέτρα ωστόσο δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται πως τόσο το Ηράκλειο όσο και τα Χανιά παραμένουν στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού. Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.206 κρούσματα εκ των οποίων τα 142 κρούσματα καταγράφηκαν στα Χανιά, τα 222 στο Ηράκλειο, τα 86 στο Ρέθυμνο και τα 20 στον Άγιο Νικόλαο.

Κορωνοϊός: 'Φλερτάρει' με lockdown το Ρέθυμνο

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει με την τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε στο ζήτημα της τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου. Η ανοσοαπόκριση στον εμβολιασμό έχει αποτελέσει το κύριο ερευνητικό έργο επιστημονικών κέντρων του εξωτερικού, αλλά και στη χώρα μας, είπε.

Όπως σημείωσε, μελέτες των ερευνητών στη χώρα μας έχουν συμπεριλάβει ομάδες μεταμοσχευμένων, ατόμων με νεοπλασίες και άλλες ειδικές ομάδες, στις οποίες φαίνεται πως μετά τους 6 μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων. «Το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό συμβαίνει αποκλειστικά στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων» σημείωσε επίσης η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια, αναφέρθηκε στην έκκληση του ΠΟΥ για ένα μορατόριουμ, μια παύση της τρίτης δόσης για δύο μήνες, με στόχο να μπορέσει να εμβολιαστεί το 10% των χωρών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Το αίτημα αυτό του ΠΟΥ, υπογραμμίζει την ανάγκη η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης να γίνει με βάση επιστημονικά δεδομένα και κατά προτεραιότητα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Κορωνοϊός: Σε κρίσιμη κατάσταση έγκυος επτά μηνών – Θα υποβληθεί σε καισαρική

Ποιες ομάδες πληθυσμού χρειάζονται ενισχυτική δόση

Στις 13 Αυγούστου το CDC ανακοίνωσε τις ομάδες στις οποίες πρέπει να χορηγείται κατά προτεραιότητα η ενισχυτική δόση. Όπως εξήγησε η κα. Θεοδωρίδου, σύμφωνα με τα αμερικανικά κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, αυτοί είναι:

  • Μεταμοσχευμένοι ασθενείς
  • Άτομα με μέτρια η σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια
  • Τα άτομα με προχωρημένη HIV λοίμωξη και
  • Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα όπως η κορτιζόνη, αλλά και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Συνοπτικά το CDC συστήνει εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων με ενισχυτική δόση. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ζήτησε τις απόψεις και θέσεις των Ιατρικών Επιστημονικών Εταιρειών και η απόκριση ήταν άμεση. Πάντως, η πρόεδρος της επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, επισημαίνοντας πως με τη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε στην ουσία να αντιμετωπίσουμε έναν νέο, ιδιαίτερα μολυσματικό ιό.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share