Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στην πυροσβεστική: Φωτιά στο Παγγαίο

Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο χωριό Αντιφίλιπποι

17 Αυγούστου 2021 14:17
Συναγερμός στην πυροσβεστική: Φωτιά στο Παγγαίο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης σε δασική έκταση στους πρόποδες του όρους Παγγαίου στην Καβάλα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της Πυροσβεστικής, η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο χωριό Αντιφίλιπποι, χωρίς ωστόσο να απειλείται ο οικισμός.

Αδιευκρίνιστες είναι ακόμα οι αιτίες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά.

Η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση. Για την κατάσβεση σπεύδει ισχυρή πυροσβεστική δύναμη ενώ επιχειρούν 2 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Την ίδια στιγμή εκκενώθηκαν σπίτια και γηροκομείο στα Βίλια, λόγω της φωτιάς.

Δείτε το βίντεο

Βίλια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Ενισχυμένες οι εναέριες δυνάμεις - Δύο συλλήψεις για εμπρησμό

Τα εναέρια μέσα συνεχίζουν τις συνεχείς ρίψεις για να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά που καταστρέφει παρθένο πευκόδασος στο όρος Πατέρα, στα Βίλια. Τρία τα μεγάλα μέτωπα, εκκενώθηκαν οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Το μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια φτάνει τα 10 χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ορεινό όγκο, στο όρος Πατέρας προς την πλευρά της Ψάθας, εκεί όπου από πολύ νωρίς το πρωί της Τρίτης (17.08.2021) επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Στη μάχη για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη φωτιά στα Βίλια τέθηκαν άλλοι δυο «γίναντες», δυο Ilyushin, που ξεκίνησαν ρίψεις λίγο μετά το μεσημέρι.

Επιχειρούν και τα Ilyushin

Τα δύο ρωσικά μεγαθήρια Ilyushin, χωρητικότητας 40 τόνων κάνουν ρίψεις νερού πάνω στα μέτωπα στο όρος Πατέρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πυρκαγιά μέχρι τις απογευματινές ώρες. Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη έρχονται να ενισχύσουν την δύναμη κρούσης του μηχανισμού πυρόσβεσης και ειδικότερα τα εναέρια μέσα, που έχουν ήδη ενισχυθεί, και επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το άλλο ρωσικό Beriev-200.

Μέχρι τώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ασφαλίσει τα Βίλια και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον οικισμό. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, έχουν οριοθετηθεί κομμάτια που κατευθύνονταν είτε ανατολικά είτε δυτικά (Αγία Παρασκευή).

Βίλια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Ενισχυμένες οι εναέριες δυνάμεις - Δύο συλλήψεις για εμπρησμό

Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε Παλαιοχώρι, Άγιο Γεώργιο και στο όρος Πατέρας, όπου η φωτιά εδώ και ώρες καίει σε δύσβατο σημείο. Εκεί επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα (Beriev, καναντέρ και ελικόπτερα καθώς και τα δύο Ilyushin).

Δεν κινδυνεύει οικισμός

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση το μεσημέρι και μέχρι τις 18.00 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς, γι’ αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια.

Μέχρι στιγμής ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ, κάτι δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.

Επί τόπου υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις σε περίπτωση που το μέτωπο από το όρος Πατέρα κατέβει προς Βένιζα, Βαθυχώρι και πεδιάδα Μεγάρων.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 330 πυροσβέστες με 115 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπόρων και ένα Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία.

Eνεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Κερατέα

Σε ό,τι αφορά στη φωτιά στο Μαρκάτι Κερατέας, έχει οριοθετηθεί και πυροσβεστικά μέσα παραμένουν στο σημείο και σβήνουν κάποιες μικροεστίες εσωτερικά και περιβρέχουν την περίμετρο για αποφυγή αναζωπυρώσεων.

Σε όλη τη χώρα υπάρχει διασπορά πυροσβεστικών μέσων, ακόμη και στις πιο απόμακρες περιοχές, σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν άμεσα.

 Βίλια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Πατούλης: Μεγάλη η φωτιά, προληπτικές οι εκκενώσεις

Στη «μάχη» που δίνουν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης στα Βίλια αλλά και τις όποιες αναζωπυρώσεις στην Κερατέα αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

Οι εκκενώσεις σε οικισμούς στα Βίλια «έγιναν με τους καλύτερους δυνατούς όρους» είπε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόσθεσε ότι μαζί με τους Έλληνες πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς και δυνάμεις Πολωνών πυροσβεστών. «Είναι μεγάλη η φωτιά στα Βίλια. Είναι μεγάλο το πύρινο μέτωπο που όλο το βράδυ έκαιγε σε πολλά σημεία του όρους Πατέρα. Ευτυχώς, όμως, όχι κοντά σε οικισμούς παρά το γεγονός ότι εκκενώθηκαν προληπτικά για την προστασία των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι στο άλλο μέτωπο της φωτάς στην Κερατέα, παρά την ύφεση, υπάρχουν δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις ενώ συμπλήρωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει τις προσπάθειες με περισσότερα από 40 υδροφόρα και σκαπτικά οχήματα που βοηθούν το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γιώργος Πατούλης είπε ακόμη πως θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επισημαίνοντας πως «σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι οι φωτιές δεν ήταν αναίτιες, μπήκαν από ανθρώπινο χέρι, από ανθρώπινο σχεδιασμό, βάσει των καταγγελιών».

Τόνισε ακόμη πως άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει ένας συνολικός σχεδιασμός για την αποκατάσταση όλων των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φωτιές. «Η περιφέρεια Αττικής ήδη κάνει σημαντικά έργα για τα όμβρια ύδατα στους δήμους και τις διευθετήσεις ρεμάτων, όμως θεωρώ ότι πρέπει να μπει συνολικός σχεδιασμός μετά τις πυρκαγιές», ανέφερε. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε καμία δασική περιοχή που επλήγη από πυρκαγιά χωρίς αναδάσωση. Θα γίνουν ευρύτατες μελέτες και ενέργειες. Τώρα, όμως, είμαστε ακόμη στη μάχη», συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης.

Δύο συλλήψεις για εμπρησμό σε πλατεία του κέντρου της Αθήνας και στο Χαϊδάρι

Ένας 54χρονος Έλληνας και μια 29χρονη αλλοδαπή συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες της 15ης Αυγούστου στις περιοχές Χαϊδάρι και Αθήνα, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενοι για εμπρησμό.

Στην πρώτη περίπτωση, ο 54χρονος είχε προκαλέσει πυρκαγιά με χρήση αναπτήρα σε χαρτιά και ξερόχορτα χαμηλής βλάστησης στην είσοδο του οικισμού Αφαίας Σκαραμαγκά και διέφυγε πεζός, μέχρι την ακινητοποίηση του από αστυνομικούς που περιπολούσαν.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά 29χρονη αλλοδαπή που έβαλε με αναπτήρα φωτιά μικρής έκτασης σε ξερά φύλλα στο έδαφος, πλησίον δέντρου σε πλατεία του κέντρου της Αθήνας. Προστρέξαντες αστυνομικοί άμεσα την κατέσβησαν και οδήγησαν την κατηγορούμενη στο οικείο τμήμα.

Οι συλληφθέντες, με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share