Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φωτιές στην Αττική: Μάχη με τις φλόγες σε Βίλια και Κερατέα - Προσπάθεια να μην καούν και άλλα σπίτια

Καταγγελίες για εμπρησμούς και στις δυο περιοχές της Αττικής

16 Αυγούστου 2021 21:51
Φωτιές στην Αττική: Μάχη με τις φλόγες σε Βίλια και Κερατέα - Προσπάθεια να μην καούν και άλλα σπίτια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φωτιές στην Αττική: Δύσκολη νύχτα προμηνύεται για το μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια, καθώς σταμάτησαν οι επιχειρήσεις από αέρος, την ώρα που γίνονται προσπάθειες να οριοθετηθεί η πυρκαγιά στη Λαυρεωτική. Νωρίτερα έγινε γνωστό πως εκκενώθηκε και άλλος οικισμός λόγω της πυρκαγιάς στα Βίλια. Με μήνυμα που εστάλη από το 112, οι κάτοικοι του Βένιζα καλούνται να εκκενώσουν προς τα Μέγαρα.

Εν τω μεταξύ 20 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη επιχειρούσαν συνολικά μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας, μαζί με πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, σε Κερατέα και Βίλια. Πυρκαγιές, που έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις και περιουσίες, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα.

45 νέες εστίες φωτιάς σε όλη τη χώρα

Συνολικά σε όλη την επικράτεια το 24ωρο από ώρα 19:00 της 15-08-2021 έως ώρα 19:00 της 16-08-2021 εκδηλώθηκαν 45 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν και δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Η κατάσταση με τη φωτιά στην Κερατέα

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα μέτωπα της Αττικής και τις άλλες πυρκαγιές που ακόμα δεν έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, η κατάσταση από πλευράς επιχειρήσεων είναι η εξής:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν, 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 2 ελικοπτέρων από τη Ρωσία.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ μετέδωσε ωστόσο πως σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες στην ευρύτερη περιοχή της λαυρεωτικής. Λίγο αργότερα και το Open μετέδιδε εικόνες σπιτιού που παραδινόταν στις φλόγες.

Τι συμβαίνει με τη φωτιά στα Βίλια

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν συνολικά 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούσαν ως το τελευταίο φως τη μέρας 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

Στην ενημέρωση για τις φωτιές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωνε πως ενισχύονται οι προσπάθειες για την διασφάλιση των οικισμών και την αποφυγή επέκτασης προς την πόλη των Βιλίων.

Ο ίδιος σημείωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς σε Βίλια και λαυρεωτική. Νωρίτερα, οι δήμαρχοι Λαυρεωτικής και Μάνδρας, στις περιοχές που απειλούνται από τις φωτιές, έκαναν λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

Φωτιές και κορωνοϊός: Αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης στις πληγείσες περιοχές

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, οι φωτιές μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη εμβολιασμών και χρήσης μάσκας στις περιοχές που επλήγησαν πολύ από πυρκαγιές, καθώς η αύξηση στα αιωρούμενα και εισπνεόμενα μικροσωματίδια ΡΜ2.5 (έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) σχετίζεται με αύξηση στα περιστατικά βαριάς Covid-19 και θανάτου.

Με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοστατιστικής, Φραντσέσκα Ντομίνιτσι, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ,οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 92 κομητείες σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ (Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον και Όρεγκον) για το 2020, όπου εκδηλώθηκαν μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Διαπιστώθηκε μια αύξηση στα βαριά και θανατηφόρα περιστατικά λοίμωξης από κορονοϊό έως ένα μήνα μετά την έκθεση στα αυξημένα μικροσωματίδια. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Science Advances».

Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει γενικότερα τη βραχυπρόθεσμη έκθεση στα μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5 -που είναι αόρατα με γυμνό μάτι- με αυξημένο κίνδυνο Covid-19, π.χ. λόγω ρύπανσης του αέρα. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ειδικότερα οι φωτιές, που μπορεί να επιδεινώσουν την ποιότητα του αέρα, μπορεί επίσης να επιβαρύνουν την πανδημία.

Φωτιές και κορωνοϊός: Αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης στις πληγείσες περιοχές

Καταστροφικός ο συνδυασμός πανδημίας - μικροσωματιδίων

«Βρήκαμε ενδείξεις στη μελέτη μας ότι η κλιματική αλλαγή, που αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των δασικών πυρκαγιών, μαζί με την πανδημία, αποτελούν ένα καταστροφικό συνδυασμό», δήλωσε η Ντομένιτσι. Τα σωματίδια ΡΜ2,5 έχουν «ενοχοποιηθεί» κατά καιρούς για σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες παθήσεις. Η αυξημένη παρουσία τους, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για Covid-19.

Η νέα έρευνα συμπέρανε ότι οι πυρκαγιές, που αυξάνουν τα μικροσωματίδια, μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα της εν λόγω λοίμωξης. Βρήκε ότι σε ορισμένες πυρόπληκτες περιοχές στις ΗΠΑ μια αύξηση των μικροσωματιδίων κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα κάθε μέρα επί τέσσερις εβδομάδες σχετιζόταν με μια αύξηση κατά 12% των περιστατικών Covid-19 και με μια μέση αύξηση κατά 8% των θανάτων εξαιτίας της νόσου. Οι περιοχές όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στα σωματίδια λόγω των πυρκαγιών, ήταν επίσης εκείνες με τη μεγαλύτερη αύξηση στους θανάτους από Covid-19 στη συνέχεια. «Το νούμερο ένα πράγμα στις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, είναι οι άνθρωποι οπωσδήποτε να εμβολιαστούν και να φοράνε μάσκα», τόνισε η δρ Ντομίνιτσι.

 Φωτιές και κορωνοϊός: Αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης στις πληγείσες περιοχές

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share