Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Φωτιά στην Κερατέα: Έφτασαν στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες

Φόβοι να μην περάσει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό

16 Αυγούστου 2021 17:19
Φωτιά στην Κερατέα: Έφτασαν στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φωτιά στην Κερατέα: Στιγμές απόλυτης αγωνίας βιώνουν οι κάτοικοι της Κερατέας, με τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή το πρωί της Δευτέρας (16/8), με τις φλόγες να έχουν πλέον φτάσει στις αυλές των πρώτων σπιτιών. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί και οι εστίες είναι αρκετές, ενώ η εικόνα από το σημείο δείχνει τις φλόγες να εξαπλώνονται ταχύτατα με τις ριπές του ανέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, δόθηκε εντολή εκκένωσης τεσσάρων οικισμών, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τις οικίες τους σε Μαρκάτι, Συντερίνα, Δημολάκι και Άγιο Κωνσταντίνο. Η οδηγία που τους δόθηκε είναι να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την Ανάβυσσο. Η πυρκαγιά κατακαίει και χαμηλή βλάστηση με κατεύθυνση προς τον Εθνικό Δρυμό και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία της.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, εξέφρασε νωρίτερα την ανησυχία του για τον Εθνικό Δρυμό:

«Η φωτιά έχει κάψει μια πλαγιά και μια τεράστια ρεματιά. Έχει καβαλήσει την πλαγιά και κινείται με βόρεια κατεύθυνση. Θα έχουμε πρόβλημα αν φτάσει μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, γιατί, αν και έχει ξανακαεί, η συγκεκριμένη περιοχή έχει και μεγάλα δέντρα».

Προβλήματα με την κυκλοφορία στην Κερατέα λόγω της φωτιάς

Εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε από νωρίς το πρωί στην Κερατέα, η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας. Μάλιστα όπως τόνισε και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, αγνοείται μία ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα.

Μιλώντας και ο γιός της στον ΣΚΑΙ 100.3, δήλωσε ότι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σπίτι άλλα αυτό δεν είναι δυνατό γιατί έχει πιάσει φωτιά.

Συγκεκριμένα, αυτοί είναι οι δρόμοι οι οποίοι έχουν διακοπεί

  • Παλιά λεωφόρος Κερατέας-Λαυρίου από γέφυρα Αδάμ
  • Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου
  • Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από οικισμό Συντερίνα προς οικισμό Αγίου Κωνστατνίου
  • Λεωφόρος Λαυρίου και Παλαιά Λεωφόρος Λαυρίου

Ήδη έχουν εκκενωθεί μετά από μήνυμα του 112 οι οικισμοί Μαρκάτι και Συντερίνα.

Πυρκαγιές στην Αττική: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Λαύριο, δύσκολη η κατάσταση στα Βίλια - Κινδυνεύουν ακόμη και τα Μέγαρα

Οι φωτιές στην Αττική μαίνονται ανεξέλεγκτες, με εκείνη στο Λαύριο ειδικά να ετοιμάζεται να κάψει κι άλλα σπίτια, τη στιγμή που στα Βίλια η κατάσταση είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολη.

Το πλέον ανησυχητικό μέτωπο είναι αυτό της Λαυρεωτικής, που ξεκίνησε από το Μαρκάτι Κερατέας και «κοιτάζει» προς Λαύριο αλλά και προς την πλευρά του Σουνίου. Στην περιοχή -όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι- εστάλησαν αρχικά 71 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων, 25 οχήματα, 6 αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα και υδροφόρες ΟΤΑ, τη στιγμή που έχει ξεσπάσει νέο μέτωπο στην Αίγινα.

Οι τελευταίες πληροφορίες φανερώνουν ότι ένα μεγάλο μέτωπο μαίνεται κοντά στο Δημολάκι, δηλαδή στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Μαρκάτι και την Ανάβυσσο.

Πυροσβέστες και κάτοικοι των οικισμών στην «καρδιά» της Λαυρεωτικής βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν στους οικισμούς και προσπαθούν με όλα τα μέσα να αποτρέψουν την επέκταση.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ξέσπασε μια ακόμη πυρκαγιά, με «επίκεντρο» τα Βίλια Αττικής. Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την πυροσβεστική καίει δασική έκταση μετά την κατασκήνωση από τα Βίλια προς Πόρτο Γερμενό.

Ήδη έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές δυνάμεις και επιχειρούν από αέρος τρία ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη ενώ από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ με τη συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Στην Κερατέα:

  • Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας και επιχειρούν, 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών (3) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.
  • Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 6Α/Φ και 6Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού.
  • Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα Βίλια:

  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων επιχειρούν 61 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένης μιας (1) ομάδας πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.
  • Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 5 Ε/Π και 8 Α/Φ.
  • Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share