Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αφγανιστάν: Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ. - Αυξάνονται οι περιπολίες για το προσφυγικό κύμα

Προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών

16 Αυγούστου 2021 14:58
Αφγανιστάν: Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ. - Αυξάνονται οι περιπολίες για το προσφυγικό κύμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με αυστηρές οδηγίες προετοιμάζονται οι υψηλόβαθμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για τις εξελίξεις που θα σημάνουν τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν.

Ήδη αυξήθηκαν οι περιπολίες στον Έβρο και στα νησιά, με εντολή του Αρχηγείου της Αστυνομίας. Οι αρχές ασφαλείας παρακολουθούν όλα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών.

Η επιτήρηση των συνόρων με εναέρια μέσα και κάμερες ασφαλείας γίνεται έτσι και αλλιώς όλο το εικοσιτετράωρο όμως έχει ζητηθεί να αυξηθούν και οι ομάδες αλλά και τα μέσα που παραμένουν στα σύνορα. Επίσης έχει ενεργοποιηθεί το δίκτυο πληροφοριοδοτών.

Οι επόμενες κινήσεις της χώρας μας

Η Ελλάδα περιμένει να δει πως θα διαχειριστεί η Τουρκία αρχικά τις ροές των Αφγανών. Αν δηλαδή θα κλείσει τα σύνορα ή αν θα το βρει σαν μια πολύ καλή ευκαιρία για να εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες πιέζοντας την Ευρώπη αλλά πρωτίστως την Ελλάδα.

Άλλωστε τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν αποτελούν πολύ καλή ευκαιρία για τα οργανωμένα κυκλώματα δουλεμπόρων που θα δουν τα κέρδη τους από την εκμετάλλευση των προσφύγων, να εκτοξεύονται.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμες υπηρεσίες όπως η Αντιτρομοκρατική έχει αρχίσει να έρευνα με πολύ προσοχή τις κινήσεις Αφγανών που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στη χώρα μας ζητώντας άσυλο και τώρα βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας.

Τα άτομα αυτά έχουν μπει κάτω από το μικροσκόπιο των αρχών και γίνεται λεπτομερείς έλεγχος των κινήσεων τους, των επαφών τους ενώ ερευνούν ακόμη και τις τοποθετήσεις τους στα social media σε σχέση με τις εξελίξεις στη χώρα τους. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να πρόκειται για άτομα που ανήκουν στις δυνάμεις που τώρα πρωταγωνιστούν και έχουν αναλάβει την ηγεσία της χώρας, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν φροντίσει να φύγουν από τη χώρα.

Οι αρχές ασφαλείας για το λόγο αυτό είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες όλων των χωρών της Ευρώπης ανταλλάσσοντας πληροφορίες και δεδομένα.

Μηταράκης για Αφγανιστάν: Η Ελλάδα δεν θα είναι πύλη εισόδου για ένα νέο κύμα προσφύγων

«Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας δεν θα είναι πύλη εισόδου για ένα νέο κύμα προσφύγων», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την απελπισμένη προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων να φύγουν από τη χώρα.

«Στους τελευταίους 12 μήνες έχουμε δείξει στην πράξη ότι ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και η μείωση των ροών έχει φτάσει στο 96%. Έχουμε μόνο 4.500 αφίξεις το 2021 σε σχέση με 15.000 πέρυσι και 72.000 το 2019, άρα είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα προστασίας των δικών μας συνόρων» δήλωσε ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στο Open.

 Αφγανιστάν: Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ. - Αυξάνονται οι περιπολίες για το προσφυγικό κύμα

«Πριν από δύο μήνες η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Μετανάστευσης, χαρακτήρισε την Τουρκία ασφαλή χώρα ως προς τους Αφγανούς. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενισχύσει την κοινή δήλωση του 2016, αλλά να στηρίξουμε και την Τουρκία η οποία ως όμορη χώρα θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πίεση από την υπόλοιπη Ευρώπη» συνέχισε, υπογραμμίζοντας.

Κληθείς να εκτιμήσει πόσοι νέοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν ενδεχομένως να φτάσουν στην Ελλάδα, έκανε λόγο για «έναν πολύ μικρό αριθμό αφίξεων».

«Αυτό βέβαια αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι δυναμικό, έχει να κάνει πολύ με τις ροές προς την Τουρκία και τη στάση της, αλλά και τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Γι’ αυτό λοιπόν εμείς από την πρώτη στιγμή είμαστε σε ετοιμότητα και σε νομικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο προστασίας των συνόρων για να αποφύγουμε οποιαδήποτε πίεση της χώρας μας αντίστοιχη με αυτή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, σε αντίστοιχες κρίσεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Αν υπάρξουν ροές προς την Τουρκία πρέπει να στηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Θυμίζω ότι η Συνθήκη της Γενεύης όταν μιλάει για πρόσφυγες μιλάει για ανθρώπους οι οποίοι άμεσα πάνε στο όμορο κράτος, όχι όλης της ηπείρου από πίσω να υποδεχτεί αυτές τις ροές», κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share